15 mindeværdige oplevelser

Nu er det jo sådan, at uanset hvor mange steder jeg besøger, vil min bucket list sjovt nok aldrig blive kortere, fordi der løbende kommer nye steder på.

Verden er fuld af oplevelser og vidunderlige steder – alt fra spektakulær og eventyrlig natur til enestående og kaotiske storbyer. Fra en pilgrimsrute i zen til en adrenalintur i faldskærm.

Jeg har taget de 15 oplevelser, som på en eller anden måde har imponeret mig mest. På listen var faktisk også Damaskus, som jeg engang besøgte, men det er så ikke noget jeg lige i skrivende stund kan anbefale. Så den røg ud igen. Nu hvor listen er lavet færdig – med de 15 steder, der umiddelbart poppede op først, kommer jeg straks i tanker om andre, som også har sat sine spor. Men sådan kan man bliver ved, så jeg sætter punktum her. God læselyst.

Burano – lille ø ca. 45 minutter fra Venedig
 1. Halong Bay, Vietnam
 2. Taj Mahal, Agra, Indien
 3. Palawan, Filippinerne
 4. Petra, Jordan
 5. Favela, Rio, Brasilien
 6. Bungy jumping Taupo, New Zealand
 7. Ilulissat, Grønland
 8. The 12 Apostles, Great Ocean Road, Australien
 9. Whaleshark-safari, Exmouth, Western Australia
 10. Kumano Kodo, Japan
 11. Skydiving, Aruba, Caribien
 12. Ubud, Bali, Indonesien
 13. Burano, Venedig, Italien
 14. Hanauma Bay, Oahu, Hawaii
 15. Sipadan, Borneo, Malaysia

1. Halong Bay, Vietman

Bugten er kendt for den maleriske udsigt og smukke naturlandskab, som du bestemt ikke oplever hver dag. Bugtens er – undskyld jeg bruger et efterhånden meget brugt ord – magisk! Det er lang tid siden jeg har været der, så mine egne billeder er bestemt ikke værd at dele. Derfor har jeg lånt et billede, som beskriver udsigten og stemningen ret godt. Halong Bay ligger i Nordvietnam og er klart et af de mest populære turistmål. Halong Bay er naturligvis optaget på UNESCO´s verdensarvsliste.

Halong Bay Vietnam
Halong Bay, Hanoi, Vietnam. Foto: Robert Baldwin, Vietnam Online

2. Taj Mahal, Agra, Indien

Det er svært ikke at blive imponeret af overdådige Taj Mahal, som er et nordindisk mausoleum nær Agra. Taj Mahal er bygget af Shah Jahan til dennes kone Arjumand Bano Begum, som døde i 1631 i sin barselsseng. Det tog omkring 20 år at bygge det, og det flotte kunstværk blev i 1983 medtaget på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv. Læs mere om min rejse til Indien her.
 
Taj Mahal janeaway
Taj Mahal, Agra, Indien

 


3. Palawan, Filippinerne

Et helt igennem fantastisk sted – tæt på paradis – ikke byen i sig selv – men hele øgruppen The Calamian Islands. Her er så smukt så langt som øjet rækker og jeg forstår straks, hvorfor alle taler om Palawan. Her skal man tage til, hvis man vil på smukke bådture til uopdagede strande, fede snorkelsteder, smukke klare bade-søer og i det hele taget bliver slået bagover af naturlig skønhed. Læs mere om vores ophold i Coron her.
 
coron filippinerne janeaway
Coron, Filippinerne

 


4. Petra, Jordan

Petra, et af verdens nye syv vidundere, er måske den primære grund til at folk rejser til Jordan. Og det forstår jeg godt, efter at have været det. Petra var en oldtidsby, som var nabatæernes hovedstad og handelscenter for karavanerne fra ca. 300 f.Kr. til 100 e.Kr. Romerne indtog den i 100 e.Kr., derefter ødelagde adskillige jordskælv store dele af byen og Petra blev forladt. I århundreder blev byen så glemt, indtil den blev genopdaget af en schweizisk opdagelsesrejsende i 1812. Og derfor kaldes Petra også ’The Lost City. Kært barn har mange navne, så byen bliver også kalde ’Rose City’, fordi dens huler, templer og grave er udskåret af lyserød sandsten. Og det kan jeg kun bekræfte – der hersker ligesom et lilla/lyserødt skær hen over hele Petra. Læs mere om Petra og Jordan her.

petra wadi rum
Petra, Jordan

5. Favela, Rio, Brasilien

En stor del af Rio er de mange favelaer, der bygges op af bjergsiderne. Egentlig er definitionen af favela ‘slum’ og var i mange år helt strengt forbudt for turister at besøge, da kriminalitet, overfald og drab var en selvfølge. Folk levede i hjælpeløshed og de der voksede op i favelaerne var mere rasende end bange. Mange af favelaerne har fået et make-over (særligt i forbindelse med at Rio var vært til VM i fodbold og OL) og politiet gjorde en stor indsats for at få udryddet drugdealere og fik indsat sikkerhedsposter omkring i favelaerne. Vi besøgte både en favela med guide og en uden guide. Det første er klart at foretrække rent sikkerhedsmæssigt, men det sidste gjorde alligevel det største indtryk på mig. Læs mere om Brasilien her.

Getaway
Santa Marta favela, Rio, Brasilien

6. Taupo, Bungy jumping, New Zealand

Det var et must for mig at bungy fra en bro i New Zealand, da jeg rejste rundt dernede med en veninde i 1998. Jeg gjorde det fra Taupo, hvor du springer fra 47 meter. Det var vildt! De tæller ned fra 3 og hvis du ikke springer på ‘go’, betragtes det som om du ikke tør, og får umiddelbart ikke muligheden igen. Jeg tror ikke jeg tør gøre det igen her 23 år efter, men er rigtig glad for at jeg gjorde det. Og havde da også en fornemmelse af, at jeg kunne klare alt i hele verden, lige efter elastikken havde taget fat og jeg kunne mærke, jeg overlevede. Igen må jeg tilstå, at billedet (og kameraet) ikke er det bedste, men hvis du vil danne dig et nærmere billede af, hvor fedt det kan se ud, så google lige ‘taupo bungy’ – utrolig flotte og fantasifulde billeder.

bungy new zealand janeaway
Bungy i Taupo, New Zealand

7. Ilulissat, Grønland

Ilulissat er Grønlands tredjestørste by (selvom det ville være forkert at omtale den som en storby) og ligger på vestkysten ca. 2 km nord for mundingen af Ilulissat Isfjord. Byen er uden tvivl mest kendt for sine vilde isfjelde og er det rene slaraffenland for naturelskere. Her kan vi tale om at blive blæst omkuld af naturen. Det er svært ikke at blive imponeret, uanset hvor du bevæger dig hen i byen. Træhusene er malet i alle regnbuens farver, hvilket kun kan gøre dig i godt humør.  Ilulissat betyder isbjerge og netop isbjerge ses også tydeligt fra byen. Ilulissat Fjord er optaget på UNESCO’s verdensarvliste.

Ilulissat, Grønlund
Ilulissat, Grønland

8. The Twelve Apostles, Great Ocean Road, Australien

The Twelve Apostles ligger ca. 2 t 45 min. vest for Melbourne, hvis man tager motorvejen men fire timer, hvis man kører ad Great Ocean Road, som KLART anbefales – der er såååå smukt og der er masser af små flækker, hvor man kan holde ind og få kaffe, spise eller overnatte. Og det er en af de strækninger, hvor man konstant har lyst til at parkere bilen for at tage billeder. Det er fabelagtigt. Et andet skønt sted fra denne strækning er Gibson Steps, (Port Campbell National Park), hvor garvede surfere konstant leder efter den rigtige bølge.

Australien janeaway
The 12 Apostles, Great Ocean Road, Australien
gipsons steps janeaway
Gipson Steps, Great Ocean Road, Australien

9. Exmouth, Whaleshark-safari, Western Australia

En af de største oplevelser ever… Jeg er pissebange ved tanken om at skulle svømme rundt sammen med verdens største fisk som kan blive op til 18 meter lang – hvalhajen! Vi har bestilt turen længe i forvejen, for at være sikre på at få plads på båden. Da vi efter en times tid spotter en hvalhaj, har vi alle fået våddragter på og fået alle instruktionerne. På ‘Go, go go’ er det hurtigt i vandet og line up bag guiden. Jeg kan ikke beskrive den følelse, der går gennem min krop, da jeg ser hvalhajen lige foran mig. Magisk! Fantastisk! Ubeskriveligt! Vi kommer i 5 gange og én af gangene gaber den lige foran os og spiser det plankton, der ligger i vandoverfladen. Læs hele beskrivelsen i indlægget her.

 

Exmputh Australien
Whaleshark – og en almindelig haj nedenunder, Exmouth, Australien
whaleshark janeaway
Min søn foran hvalhajen

10. Kumano Kodo, Japan

Kumano Kodo er en række gamle pilgrimsruter, der krydser Kii Hantō (Kii Peninsula), den største halvø i Japan. Halvøen er spækket med bjerge og smuk natur og er ifølge japanerne let at komme til fra både Kyoto og Osaka og alligevel er det som at være ankommet til det fjerneste sted i Japan. Også fordi det rent faktisk – hvis du spørger mig – er vanskeligt at komme hertil, hvis ikke du har en bil. Vi var med bus, tog, bus, gå, bla bla bla… Men da vi kom frem var det det hele værd, og det er en af de mest mindeværdige oplevelser fra vores 3 uger i Japan. Læs mere om Kumano Kodo her.

komano koda janeaway
Kumano Kodo, Japan

11. Skydiving Aruba, Caribien

Første gang jeg skydivede (tandem med instruktør, vel at mærke) var i Australien, ud over Great Barrier Reef i 1998. Det var fantastisk og jeg har altid ønsket mig at gøre det igen. Så en dag på en ferie med familien på den caribiske ø Aruba, kørte jeg forbi et skilt, hvor der stod SKYDIVING og at de havde plads dagen efter. Jeg bestilte et hop fra 4 kms højde, hvor de 3 km er frit fald og den sidste km er med faldskærmen slået ud. Det var mega fedt, selvom det var lidt svært at se den smukke udsigt ned over øen, fordi mine kinder blæste helt op i panden. Det er slet ikke så grænseoverskridende som bungy jumping, for der er det dig selv, der tager springet. Her er det en instruktør, der ligesom skubber dig ud af flyet og så er der så langt ned, at det føles som om, du hopper ud i det rene ingenting. Prøv det!

Skydiving Aruba
Skydiving Aruba

12. Ubud, Bali, Indonesien

Det er svært ikke at elske Ubud fra første øjekast. Alt kan umiddelbart syne kaotisk – men tro mig, der går ikke mange sekunder, så er du helt i zen! Har man sagt Ubud, har man sagt rismarker, templer, yoga, meditation, massage og lækker mad. Eller endnu kortere ‘Eat, Pray, Love’. Vi ankommer til vores villa, Pondok Catu, som ligger i Penestanan, ca. tyve minutters gang fra centrum. Området er hyggeligt med mange gode spisesteder lige om hjørnet. Jeg havde booket det skønneste sted, som jeg meget gerne deler med jer, så I kan få samme vidunderlige oplevelse. Efter at have set billeder fra villaen, er mine forventninger helt i top, men virkeligheden overgår fantasien. Vi er ankommet til paradis, en tropisk perle i Ubud. Læs mere om Bali her.

Ubud
Pondon Catu – vores paradis i Ubud på Bali

13. Burano, Venedig, Italien

Venedig er skøn – men utrolig turistet! Så det bedste vi gjorde, var at tage en 45 minutters bådtur fra Fondamenta Nuevo til Burano. Det er virkelig et besøg værd. Heldigvis ikke helt opdaget endnu blandt turister, da mange stopper på øen Murano, som kun ligger 10 minutters bådtur fra selve Venedig. Burano har kanaler som Venedig, men husene er malet i pangfarver og ligner mest af alt noget fra Caribien. Utrolig smukt og hyggeligt. Kom tidligt om morgenen og nyd den autentiske stemning. Læs mere om Venedig her.

Smukke farverige Burano, Venedig

14. Hanauma Bay, Honolulu, Hawaii

Hanauma Bay ligger på sydsiden af ​​øen Oahu cirka 20 km fra Waikiki langs den forrevne sydkyst. Køreturen langs øens sydlige bred har nogle af de mest naturskønne udsigter over Oahu. Bugten er et af de mest turistede spots på øen Oahu. Måske lige efter Waikiki Beach. Primært kommer folk her for at snorkle, men i den grad også for at nyde den særdeles smukke strand. Og hvad snorkling angår, er bugten perfekt for alle niveauer. Inderst kan børn og nybegyndere boltre sig – og jeg kan godt garantere, at der er masser af store fisk. På ydersiden af revet kan de mere erfarne snorklere/svømme nyde livet under vandet, hvor det heller ikke er usandsynligt at se skildpadder og delfiner. Kom tidligt, for at undgå for mange mennesker.

hawaii janeaway
Hanauma Bay, Honolulu, Oahu, Hawaii. Foto: Best of Oahu

15. Sipadan Island, Borneo, Sabah, Malaysia

Lille, afsidesliggende ø og verdenskendt destination til dykning blandt skildpadder, hajer, barracudaer og andet havliv. Ifølge Scuba Travel, ligger Barracuda Point på øen på førstepladsen over de bedste steder at dykke i hele verden. Øen ligger øst for Borneo, mellem Filippinerne og Indonesien. Vi var på ferie på den malaysiske del af Borneo og hørte om den fantastiske dykker-ø og bookede straks billetter til båden derud. Det var kun et overnatningssted på øen, men grundet populariteten  på øen, er det lukket og i dag kan du ikke bo på selve øen. De fleste feriesteder ligger på Mabul- og Kapalai -øerne en times tid væk med båd. Der kræves en tilladelse til at dykke rundt på øen, og dette er strengt kontrolleret af bevæbnede vagter. Mange af overnatningsstederne har et minimum på 5 overnatninger. Da jeg var der i 2002 var der heldigvis ikke alle de restriktioner. Og dengang havde jeg ikke et særlig godt kamera, så derfor er billedet også her lånt af Expedia.

Sipadan Island, Sabah, Malaysia. Foto: Expedia

Del gerne dine unikke oplevelser med mig nedenfor, hvis der er noget jeg bare MÅ opleve.

Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig, det kan du gøre på forsiden. Du kan også følge med på Instagram og Facebook.

Vi ses,

jane

2 thoughts on “15 mindeværdige oplevelser

 • 8. april 2023 at 17:57
  Permalink

  Ilulissat ligger på vestkysten i Grønland og ikke som du skriver på østkysten. MvH Kurt

  Reply
  • 10. april 2023 at 11:58
   Permalink

   Kære Kurt,
   Tusind tak for din rettelse, det sætter jeg stor pris på 🙂 Det er straks rettet.
   Rigtig god dag,
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.