Bali er ikke bare et rejsemål. Det er en udforskning af sanserne, en symfoni af farver og dufte, der vækker sjælen til live. Kosmos møder kaos – og det hele krydret med lidt mystik. Jeg er vild med det. Og ud over at være en populær destination er Bali mest kendt for sin chillaxed afslappethed. Af samme årsag er Bali gennem de seneste år blevet et hot-spot for digitale nomader.
Der er gået fem år siden vores sidste eventyr på Bali. Den helt igennem eksotiske ø er ca. 5.800 km2, hvilket vil sige lidt mindre end Sjælland. Dengang var det en del af en fire måneders rejse med familien, hvor vi tilbragte en uge i en uforglemmelig dejlig villa i Ubud som et afbræk i en rundrejse i bl.a. Australien og Japan. Lige siden har vi drømt om at vende tilbage, og i år blev drømmen endelig til virkelighed. Vi tilbragte ti ud af 21 dage i den selvsamme villa som sidst, som heldigvis levede op til alle forventninger – og mere til.
Folkefærdet er noget af det sødeste og mest hjælpsomme. Arbejdsmoralen er høj, livsglæden stråler ud af de fleste og et smil og stor imødekommenhed virker som en selvfølge for dem. Jeg er sikker på, det kommer fra deres overskyggende hinduistiske tro og deres afslappede levemåde.
Den korte version af hvad du skal på Bali, er:
- Forkæl dig selv med en traditionel balinesisk massage
- Spis farverige smoothie bowls
- Sid så meget som muligt i lotusstilling og nyd livet
- Spis lokalt på en warung
- Nyd din kaffe på de hippe kaffebarer
- Gå en tur langs risterrasserne
- Se solnedgang så ofte som muligt
- Hop bagpå en scooter og få vind i håret
- Slap af ved poolen i din luksuriøse villa
- Køb lokalt håndværk på markederne
Balangan Beach, Bukit Peninsula
Vores rejse begyndte perfekt, da vi landede i Denpasar til tiden, selvom ventetiden på vores bagage føltes som en evighed, sandsynligvis fordi netop vores tasker var de sidste, der blev tømt fra flyet. Vi havde arrangeret transport fra lufthavnen til vores Airbnb hjem Villa Megalan, en spytklat fra den charmerende Balangan Beach på vestkysten på Bukit Peninsula.
Vi blev mødt af luksus; en skøn bolig med stor pool og masser af plads få minutters gang fra den smukke 200 meter lange sandstrand Balangan Beach. Hver eftermiddag kom surfere fræsende på deres scootere med surfboards på siden, klar til at danse med de store bølger indtil solnedgang.
Stranden går for at være et af de bedste surfer spots på Bali. Balangan Beach virker ret stille og ubesøgt, indlejret i en fredelig klippebugt. Langs det turkisblå vand i det hvide sand ligger surferbarer og bamboo-joints side om side bygget direkte i sandet. Det er særligt på en af disse barer, du skal nyde de usædvanligt smukke solnedgange, som maler himlen i helt unaturlige gyldne nuancer, mens du nyder en kold Radler eller frisklavet vandmelon juice. Vores favoritsteder var Jimmy Beach Café og Bella Bali.
Da vi ikke selv kastede os ud på et surfboard, udforskede vi halvøen på ture, når vi ikke bare nød livet ved poolen eller på massagebriksen på Le Yanandra Resort Bali, som ligger lige ved siden af. Det er virkelig smart, for vi kunne nemt bestille mad og drikke i deres restaurant Le Resto, som de så kom og serverede direkte for os i villaen – ren luksus.
Vi fik hurtigt downloadet Grab-appen, som er uundværlig hvis du vil transporteres omkring eller bestille takeaway mad. Vi brugte den flittigt til begge dele.
Bestil en Grab og tag en tur til Padang-Padang, som er en fin lille strand. Turen fra parkeringspladsen ned til stranden er en lille tur igennem et tempel af stejle trapper. Det koster omkring 10 kr. pp. Ganske eventyrligt. Den er helt klart bedst om morgenen, hvor der ikke er så mange. Om eftermiddagen er der proppet med håndklæder i sandet, surf skoler i vandet og spisende gæster i de små strandrestauranter der serverer friskfanget fisk.
Stranden er særligt blevet populær, da den er kulisse for Julia Roberts og Javier Bardem i filmen ’Eat Pray Love’. Vejen fra Ulawatu hovedvejen ned til stranden er spækket med butikker, kaffebarer og restauranter, så hvis du ikke er til en af de simple strandbarer, er der rig mulighed for at finde noget oppe ’i byen’. Vi spiste virkelig god mad på Nourish Café og fik handlet lækkerier ind i Island Foods inden vi tog en Grab hjem.
Hvis du er på udkig efter en mere privat og uforstyrret strand, skal du tage turen helt ned sydpå til Green Bowl Beach. Stranden ligger skjult for enden af 320 stejle trappetrin og er lidt af en hemmelighed, særligt på hverdage, hvor den stadig er ‘off the beaten track’. I weekenderne trækker både lokale og turister dog hertil, og stranden kan blive lidt mere livlig. Og der er også et par warungs på parkeringspladsen, hvor du kan købe is, kolde drikke og Nasi Goreng (stegte ris).
Når du kommer ned ad de mange trappetrin, bliver du mødt af hvidt sand og krystalklart, turkisblåt vand. Et par lokale sælgere holder til i de naturlige grotter på stranden, hvoraf en huser et lille tempel, hvor flagermusene flyver rundt om hovedet på dig.
En tur til Uluwatu er også noget, jeg varmt kan anbefale. Byen er charmerende, selvom den egentlig er centreret omkring hovedvejen, som snor sig ned mod endepunktet, hvor den ikoniske Uluwatu Beach venter. Adgangen til stranden er en oplevelse i sig selv. Du navigerer gennem en labyrint af trapper og små stier, hvor en forkert drejning pludselig kan føre dig ind i en hyggelig café eller en bar med en spektakulær udsigt over havet. Det er næsten en del af charmen at skulle vende om og prøve igen for at finde den rigtige vej ned til stranden. Og går du gennem nogle klipper, ender du på Suluban Beach, som er ligeså skøn.
Når du endelig står med fødderne i sandet, befinder du dig i en unik, næsten skjult verden. Stranden er omgivet af høje klipper og grotter, med restauranter og barer, der balancerer på klipperne ovenover. Ualmindeligt smukt syn. Det føles dog mere som en turistattraktion, hvor du går rundt og tager billeder, indsnuser idyllen og lader sig betage af det usædvanlige landskab mere end man napper en traditionel stranddag på håndklæderne.
Hovedgaden har mange kaffebarer, restauranter, butikker og surf shops. Hvis du har det varmt og er lidt lækkersulten, så skal du klart stoppe ved The Acai Shop og snuppe en bowl. Frokosten spiste vi på La Baracca, som ligger lige overfor den sti, som fører ned til Thomas Beach, som også er meget populær. En lang hvid sandstrand med smukt turkisblåt vand. Fra hovedgaden er der kun adgang med scooter eller til fods.
Canggu – surfernes paradis
Efter fem skønne nætter på Balangan Beach gik turen videre til Canggu – eller “The ‘Gu’,” som det også kaldes. Dette område er kendt for sin hippe atmosfære og omtales ofte som mere “a state of mind than a place.” Canggu ligger langs vestkysten, nord for Kuta, og byder på en farverig og livlig stemning, dog på en afslappet måde. Stranden hedder Echo Beach, men der er mange strande der ligesom går over i hinanden og omtales nogle gange samlet som Canggu Beach. Området er hyggeligt, fyldt med utallige fantastiske spisesteder og caféer.
Maden…
På Bali – og måske særligt i Canggu – er det som om alle spisestederne har fået øjnene op for, at der er mange turister og digitale nomader. Det er næsten umuligt at bestille mad eller drikke der ikke udløser et ’wow’ eller et billede til de sociale medier. Indretningen er også fancy og hip og servicen er stort set altid fantastisk, smilende og imødekommende.
Igen boede vi gennem Airbnb og blev bestemt ikke skuffede over vores valg af Villa Bahari. En lille fredelig oase i en stille gyde midt i Canggus travle og kaotiske trafik.
Canggu tiltrækker især mange expats og digitale nomader, og området har hurtigt udviklet sig til Balis nyeste hotspot for turister grundet masser af shoppingmuligheder og en bred vifte af restauranter. Der er også flere forskellige markeder i byen, hvor du kan købe lokalt håndværk, fodbold t-shirts, kopivarer (hvis du er til det…) og saronger i massevis.
Surfing dominerer virkelig byens atmosfære – så meget, at jeg næsten følte mig som en ægte bad-ass surfer, når jeg gik rundt i byen, selvom jeg ikke havde et surfboard under armen.
Stranden, Echo Beach, som ligger for enden af hovedvejen Batu Mejan, er måske ikke det klassiske billede af en paradisstrand. Sandet er gråligt over mod sort, og vandet har ikke den turkise farve, man ofte forbinder med Bali. Men stranden har nu alligevel sin egen særlige charme, der emmer af liv og mystik og de mange surfere, der venter på den perfekte bølge i de brusende bølger.
Særligt omkring solnedgang er det en oplevelse at tage ned til stranden, hvor folk samles for at nyde stemningen og atmosfæren i de sidste øjeblikke af dagen.
Anbefalinger til spisesteder
Vores favorit spisesteder her er mange, men alligevel skal nogle fremhæves frem for andre:
Morgenmaden spiste vi oftest på Rise & Shine, Copenhagen (ejet af et dansk par – har de lækreste kanelsnurrer – og rugbrød, hvis man kommer til at savne det) og Barboa. Alle steder har skøn kaffe, hvilket man også kan få på Mimpi Grosery, Mustache Coffee, The Hula og ACME (de to sidste ligger i nabo-bydelen Pererenan).
Aftensmad er lækker på the Shady Shack (vegetarisk), Luigi’s (pizzasted – bedste pizza i byen med en pizzaovn der er importeret fra Napoli. Meget lang kø og mange unge mennesker – udvikler sig langsomt fra restaurant til dansested…), Rice Warung, billig og lokale retter. Og Penny Lane skal også lige nævnes, for det er i sig selv bare et unikt sted at besøge på grund af den stilede vintage indretning.
Ubud – Balis spirituelle og kulturelle hjerte
Efter seks nætter i den hyggelige Villa Bahari, gik turen videre til Ubud – Balis hjerte – hvor vi havde planlagt at tilbringe ti nætter i paradisiske Pondok Catu, som var selvsamme sted, vi boede sidst, vi var på Bali. Villaen ligger i den dejlige kunstneriske bydel Penestenan 1,5 km udenfor Ubuds centrum.
Min mand havde bestilt dykning et par dage hos Crystal Divers i Sanur, hvor han pendlede frem og tilbage. Vores søn fulgte trop og tog dykkercertifikat. Hvis du nogensinde skal dykke på Bali, så kan de varmt anbefale Crystal Divers, som danske Minni startede i 1996 og har kørt lige siden. Skønne mennesker og et virkelig hyggeligt sted. Min datter og jeg var forbi på deres sidste dykkerdag, for at lykønske den nyuddannede dykker, da han kom op af vandet fra sit sidste dyk.
Ubud er kendt for sine traditionelle danseforestillinger, for det berømte Ubud Art Market, for alle templerne og Ubud Palace, for yoga-entusiaster (her har alle skiftet surfboarded ud med en yogamåtte), for Monkey Forest, hvor du skal holde godt fast på dine ejendele, så de frække aber ikke snupper dem fra dig, for rismarkerne, for madscenen og især for alle dem, der gerne vil være spirituelle for en dag.
Vi nød det hele – og forkælede os selv med daglig massage til 50 kroner for en time. Det er virkelig vanedannende. Men alt i alt fandt vi ro og nydelse i vores lille oase Pondok Catu, hvor vi tog os tid til at slappe af og genoplade.
Ubud siges at være destinationen for den sofistikerede rejsende, men hvis det er tilfældet, må der være utrolig mange sofistikerede mennesker, for byen er propfyldt med folk. Overalt. Hele tiden. Den tætte trafik er næsten uundgåelig. Her er det enten på med traveskoene og udforske til fods, eller hoppe bagpå en Grab-scooter og zig-zagge gennem trafikken for at nå frem til din destination. Byens popularitet tiltrækker mange endagsturister fra de omkringliggende feriebyer, og det kan desværre mærkes i gaderne.
Jeg bliver helt bjergtaget, når jeg går gennem markederne med drømmefangere, flettasker, solhatte i alle størrelser og faconer, perlemorsfarvede muslingeskaller der spiller musik i opsatte uroer, dufte fra diverse æteriske olier og røgelsespinde, samt saronger i alle farver. Alle sanser bliver tilfredsstillet og når jeg kommer ud fra markedet, er jeg lige nødt til at tage en dyb indånding og komme tilbage til virkeligheden.
På Bali er der mange templer. Og særligt i Ubud – tag et øjeblik i et af dem til at sende en tanke eller bøn til en, der har brug for det. De fredfyldte omgivelser og den spirituelle atmosfære gør det til et særligt sted at forbinde med noget større. Og her tænker jeg at tage et ukendt tempel, da du så har det alene. Alle de templer der er nævnt i guidebøger eller florerer på Insta er proppet med turister, der står i kø for at få det perfekte Bali-billede.
Stå tidligt op en dag og gå Campuhan Ridge Walk med en morgenkaffe to-go og en vandflaske. Selvom der er et par stejle stigninger undervejs, er Campuhan Ridge Walk i Ubud generelt en let og tilgængelig tur, som er oplagt, hvis du leder efter en afslappet gåtur, hvor du kan nyde udsigten til frodige rismarker og risterrasser uden at bekymre dig om biltrafik.
Man spiser virkelig godt i Ubud og af lækre morgenmadssteder kan jeg anbefale Zest, som ligger højt hævet over trafikken i Penestenan, Alchemy, som er alle yogis go-to-place, Yellow Flower Café, som ligger superhemmeligt inde på den mindste gangsti. Det var ved et tilfælde, vi gik forbi, da vi var på vej til et supermarked.
Af gode kaffesteder kan nævnes KOPI Pangeran, Milk & Madu, Watercress, Anomali Coffee.
Frokost på Lazy Catz Cafe, The Daily Baguette, Mudra Cafe.
Aftensmad kan anbefales på La Luz (mexi), Warung Mendez (lokal), Umbi Café (lokal), Scrooge (falafel og kebab). Og så spiste vi også på Acai Queen og Oakberry Acai, da vi alle er suckers for Acai. Vildt lækkert.
Fun fact: Navnet Ubud stammer fra det balinesiske ord “Ubad,” som betyder medicin – en reference til de mange medicinplanter og krydderurter, der findes i regionen. Og man kan virkelig mærke den helbredende atmosfære i denne by, hvor de æteriske dufte fra de mange kulturelle ofringer sniger sig ind i næseborene overalt, hvor man går. Ligesom på resten af Bali er gæstfriheden her varm og kærlig, hvilket gør besøget endnu mere behageligt.
Good to know
Valuta: Den lokale valuta er indonesiske rupiah (IDR). 100 DKK svarer til 230.000 IDR. Priser kan angives som “50k IDR” (50.000 IDR ≈ 22 DKK). Fjern tre nuller og halvér, så er du ikke helt forkert på den.
Turistskat: Fra februar 2024 kræves en turistskat på 150.000 IDR pr. person (ca. 70 DKK), som skal betales online før ankomst til Bali.
Klima: Bali har tropisk klima med gennemsnitstemperaturer omkring 30°C året rundt. Tør-sæson er fra april til november med lav luftfugtighed og sjældne regnvejrsdage. Monsunperiode med regnskyl er fra december til april.
Tidsforskel: Der er 7 timers tidsforskel mellem Danmark og Bali om vinteren og 6 timer om sommeren.
Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig, det kan du gøre på forsiden. Du kan også følge med på Instagram og Facebook.
Vi ses,