Moments from… Ubud, Bali

Har man sagt Ubud, har man sagt rismarker, templer, yoga, meditation, massage og lækker mad. Eller endnu kortere ‘Eat, Pray, Love’.

Det kommer jeg tilbage til.

Ubud

Vi har på nuværende tidspunkt lige vinket farvel til Perth, Australien, og to måneder i motorhome’s, for at finde ro og afslapning på Bali.

Vi ankommer om eftermiddagen i lufthavnen i Denpasar. En helt igennem kaotisk oplevelse, hvor jeg slet ikke kan finde hoved og hale i de lange køer, der slanger sig i vilkårlige retninger ind imellem hinanden, for til sidst at nå ned til skranken med paskontrol, hvor man undrer sig over, at de ikke har kaldt fem ekstra mand på arbejde. Det er som om, der er kommet ti fly ind alt imens mandskabet i lufthavnen knap nok er stået op. Vi står i køen i halvanden time og begynder at glæde os til at få bagagen og blive lukket ud i ankomsthallen, hvor vi håber, at manden med mit navn på sit skilt, ikke har opgivet afhentningen.

Ubud
Børnene der gynger ud over risterrasserne

Da al vores bagage er samlet, drøner vi ud i ankomsthallen og ser, at vores chauffør bliver ovenud glad for at se, at jeg peger på skiltet og siger, at det er mit navn. Han har ventet i to timer og netop ringet til sin chef, for at sige, at vi ikke var med flyet. Pheewha…

Ubud

Vi kører i halvanden time i massiv indonesisk trafik med overhalinger både inden- og udenom, dytten og overproppede knallerter, hvor det sjovt nok kun er de voksne og ikke de mange børn, der har hjelm på. Men vi kommer sikkert frem og møder Kadek, der skal være vores vært de næste 8 dage.

Ubud

Bo privat, luksuriøst og eksotisk

Vi ankommer til vores villa, Pondok Catu, som ligger i Penestanan, ca. tyve minutters gang fra Ubud Palace. Området er hyggeligt med mange gode spisesteder lige om hjørnet. Jeg har booket opholdet igennem LoveHomeSwap, som jeg endnu engang må sige, jeg er helt pjattet med. Efter at have set billeder fra villaen, er mine forventninger helt i top, men virkeligheden overgår fantasien. Vi er ankommet til paradis, en tropisk perle i Ubud. Intet mindre.

Ubud
Pondok Catu – vores paradis på Bali

Jeg vil varmt anbefale alle, der skal til Ubud, at bo lige præcis her i Pondok Catu. Værten Kadek, får dig til at føle dig rigtig godt tilpas og kan hjælpe med alt undervejs.

Du kan booke Pondok Catu her.

Efter – på dette tidspunkt – at have rejst rundt i tre måneder, med masser af oplevelser, ser jeg hurtigt for mig, at jeg ikke kommer langt væk fra matriklen, som emmer af alt det, jeg havde forestillet mig, Bali ville være. Frodig, tropisk, eksotisk og magisk.

Ubud
Ubud
Ubud

Det her er en ferie i ferien.

Vi har slet ikke behov for at komme omkring på øen og se vulkaner, strande, templer og hvad der ellers er af smukke seværdigheder på øen. Ubud har det hele. Eller i hvert fald det, der dækker vores behov. Som Balis kulturelle og spirituelle centrum, har du alt indenfor rækkevidde. Her høres en healende meditations-musik i baggrunden, kun afbrudt af lyden af en gong-gong med jævne mellemrum, duften af røgelsespinde trænger op i næseborene, buddha-statuer står med få meters mellemrum og religiøse (dog lidt uhyggelige) figurer og templer kæmper om pladsen mellem caféer og små butikker.

Ubud
Vi nøjedes med at nyde Mount Agung vulkanen fra vinduet fra vores villa
Ubud
Ubud Palace
Ubud
Lidt uhyggelig skulptur

Overalt ligger små kasser lavet af bananblade med blomster i, som er et rensnings- og ofringsritual. Her er spækket med templer, yogastudier, lækre restauranter, spa’s og butikker med balinesiske kunsthåndværker. Her valfarter amerikanere til, for at opleve netop den lykke, som Julia Roberts oplever i filmen ‘Eat, Pray, Love’ (hvorfor nogle kalder byen for Balifornia).

Ubud
Saraswati Temple med de usædvanligt mange åkander i vandet

Den eneste gang vi bevæger os ud af byen, er da vi prajer en taxa, som kører os til de smukke (og meget turistede) rismarker i Tegallalang. (Min mand er også på dykkertur en dag, så han får oplevet lidt mere Bali end os andre, og refererer, at det er et af de fedeste dyk, han længe har været på).

Ubud
Rismarkerne i Tegallalang
Ubud
Husk at tage forbi Pura Gurung Kawi templet, når du er i Tegallalang – ren Indiana Jones

7 ting, du ikke må gå glip af i Ubud:

1. Meditation – der et er et hav af yoga studio’s i Ubud og jeg fandt et sted, hvor jeg kunne tage til Silent Meditation. Jeg tog derhen med min datter, som efter fem minutter sagde “det her kan jeg ikke, jeg smutter” og gik hjem til drengene. Der var det svært ikke at hyle af grin. Det var livet alligevel for kort til, for en 11-årig. Men jeg tog det hele ind og elskede det og fik slappet godt af og hvilet ørerne i 60 minutters stilhed.

2. Massage – der er massageklinikker overalt og det er i den grad til at betale sig fra, så du kan få behandlinger dagligt. Den billigste kostede 30 kroner for en time. Den sidste dag i Ubud, var der dømt luksus, så der fik jeg hele tre behandlinger – pedicure, ear candle (ret weird, hvor der sættes ild til noget papir i ens øre, som renser øret for ørevoks langt inde i øregangen) og en times massage, hvor hele to personer masserer mig på samme tid. Behandlingen hedder 4-hands massage og kan klart anbefales. Forkæl dig selv og bestil tid på Ubud Sari Health Resort eller Bali Dream Resort and Café.

3. Risterrasser – som i øvrigt også kan opleves i gå afstand fra byen, hvis du ikke orker en køretur til Tegallalang. Der ligger en sti – Campuhan Ridge Walk – bagved Pura Gunung Lebah templet, hvor du kan gå et par km nordpå langs markerne. Der er små butikker, caféer og massagesteder undervejs. Vil du hellere se rismarkerne ligger i lag som terrasser, skal du på en mindre køretur til Tegallalang, som ligger ca. 45 min væk. Her er meget turistet men også utrolig smukt.

Ubud
Campuhan Ridge Walk i Ubud

4. Kulinarisk oplevelse – her er så meget lækker mad og de fleste steder har ‘health-et-eller-andet’ på menukortet, så du i den grad føler dig genfødt efter maden. Vores helt klare favorit, særligt til morgenmad og frokost, hvor det er hhv. frugt- og grøntsagsbowls, var Alchemy. Et smukt indrettet og lækkert sted med en dejlig atmosfære.

Ubud
Vores favorit sted Alchemy

5. Shopping i Ubud Market – her er souvenir og kunsthåndværks butikker langs alle gader og stier i Ubud, men det største udvalg får du på Ubud Market (Pasar Ubud), hvor stemningen er langt fra den meditative og yoga-agtige zen med sine mange farver, dufte og virvar af mennesker. Men jeg er vild med forvirringen, og jeg er vild med de ting, der bliver solgt og måtte også finde plads i bagagen til både flettasker og drømmefanger.

Ubud
Ubud Market

6. Balinesisk dans – brug en aften på traditionel balinesisk dans, som er en gammel dynamisk, intens og udtryksfuld dansetradition, hvor danserne udtrykker historierne gennem kroppen. Særligt fingre, hænder, hoved og øjne udtrykkes i yderst præcise bevægelser. Vi oplevede dansen Legong i Pura Dalem templet. Der findes forskellige dansegrupper med forskellige dansearter, så find den der passer ind i jeres program. Billetterne kan købes samme dag.

Ubud
Balinesiske Legong dansere

7. Sacred Monkey Forest Sanctuary – det var ikke kun børnene, der syntes det var festligt i abeskoven, hvor omkring 800 aber går frit omkring. Jeg synes også, det var skægt – lige indtil en abe hoppede op på mig, for at se hvad jeg havde i mit net. Jeg fik den rystet af mig igen, men hørte grumme historier om, at aberne snupper folks kameraer og mobiler, og afleverer det kun igen ved en byttehandel med skov-personalet, som giver dem banener til gengæld. Skoven i sig selv er smuk og eventyrlig og så er det jo bare et plus, at der hopper en masse frække aber rundt (hvis man er til den slags).

Ubud
Et ret fredelig abe, blandt de mange frække

Det kan til tider føles, som om alle er på en eller anden form for spirituel renselses-rejse i Ubud. Nogle steder er det liiiige på nippet til at tippe over til et fanatisk yoga-sted, hvor alle mænd har meget langt hår, går i Jesus sandaler, har lange hvide klæder på med lange (alt er langt) naturfarvede halskæder (der sikkert har en helt klar karma-betydning…) og når der kommer nogle nye til, krammer de med selvhøjtidelige lukkede øjne i flere minutter, mens de tænker på om deres åndedræt er dybt nok og de udstråler tilstrækkelig nok happiness. Men når jeg selv har taget en meget dyb indånding, for ikke at finde det en smule latterligt, rummer jeg det og accepterer helt naturligt, at det hele er lidt mere langhåret her. Og jeg er vild med det.

Følg også med på Instagram og Facebook, hvor der er mange flere billeder fra vores 4 måneders rejse 🙂

Vi ses,


2 thoughts on “Moments from… Ubud, Bali

 • 22. maj 2019 at 11:11
  Permalink

  Hej Jane, Hvor dejligt med et gensyn med Ubud.
  Bali er skøn, men Ubud og omegn kan noget helt særligt.
  Det kribler i mig for at tage et par måneder til Bali 🙂 Måske til vinter.

  Kh Trine

  Reply
  • 22. maj 2019 at 11:39
   Permalink

   Kære Trine,
   Det er sjovt, for jeg troede, jeg var en postgang for sent ude mht at besøge Bali. Syntes ALLE havde været der og troede alt det autentiske og magiske var væk her i 2019, men NEJ, det var så skønt og jeg må også arbejde på at komme tilbage 🙂
   Mange hilsner fra
   Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish