Getaway til Milano

Appearances matter in Milan… Det er ganske tydeligt og det kan du selv se ved bare at slentre gennem byen til de forskellige seværdigheder, hvor milaneserne ofte er en seværdighed i sig selv.

Byen er meget alsidig og vokser på én, jo længere tid du tilbringer der. Her er alt fra charme, personlighed, detaljer og atmosfære i højsædet.

getaway milano

Milano står for mange som den ultimative internationale modehovedstad, hvor alt kun går op i fashion og mærkevarer, som ikke er til at betale sig fra. Og det er nok heller ikke helt løgn, men den kan meget meget mere. Små snoede brostensgader, parker, imponerende arkitektur, vintagebutikker, god kaffe, (selv de dårlige steder)… listen er lang.

Første gang jeg var i Milano, var for 20 år siden, hvor jeg arbejdede som rejsekonsulent i Kilroy rejsebureau og fik billige agentbilletter til en meget kort weekend. Jeg kan ikke huske andet end den imponerende katedral, dyre butikker, en tur i sporvognen og at min veninde købte en leopardjakke, som er blevet moderne igen.

Siden da, har jeg ikke haft trang til at tage tilbage til Milano, fordi jeg ikke huskede den som noget særligt og må ærligt indrømme, at mit kendskab til byen ikke rigtigt rakte længere, end at den ud over at være modemekka hvor alle de store internationale designere hører hjemme, er hjemsted for AC Milan og Inter. Godt, jeg kom igen. Og bestemt ikke for sidste gang.

getaway milano
Navigli

Facts om byen

Milano ligger i Norditalien og er faktisk Italiens største by med sine 7,5 millioner indbyggere, hvis man regner forstæderne med. I selve Milano bor der knap 1,3 millioner indbyggere. Byen er hovedstad i provinsen Milano og i regionen Lombadiet og er uden tvivl Italiens finansielle hovedstad.

Milano har en rigtig god infrastruktur med sine charmerende sporvogne og mange metrolinjer. Det er nemt at komme rundt på gåben og til de modige, er det også en oplevelse at leje cykler. Men vær forberedt på, at de kører crazy… mere om det senere.

Milano er opdelt i 9 zoner. Zone 1 hedder Centro Storico og er det reelle centrum der ligger indenfor den gamle bymur, som der stadig kan ses rester af nogle steder i byen. Det er måske også her de fleste når til, på en weekend i Milano, men jeg vil stærkt opfordre til, at komme ud på den anden side af ’murerne’. Der er mange mindre ’hoods’ som helt klart er værd at gå efter og se lidt mere efter i sømmene.

getaway milano

Turen til Milano

Det er supernemt at komme til Milano og der er flere flyselskaber, der flyver direkte fra Danmark. Vi fløj ud med Easyjet torsdag aften og hjem med SAS søndag middag. Der er mange muligheder, afgange og priser. Vi boede i Navigli området i en Airbnb lejlighed. Herfra var det nemt at gå til centrum og om aftenen, var det ekstra nemt at komme hjem fra restauranterne og barerne, som kæmper om pladsen langs kanalerne i Navigli området.

Værd at vide før rejsen

Vi skulle udfylde indrejseformular og bære mundbind på grund af corona, men faktisk ophørte mundbindsreglen om søndagen, da vi var på vej hjem – så hold dig underrettet på UM.

Gå byen tynd eller lej en cykel

Det er nemt med tog og sporvogn, siges det, men jeg ved det ikke, for vi gik, gik og gik… den første dag ca. 20 km. Og dagen efter cyklede vi omkring i tre timer med en guide, som i hvert fald ikke gik op i om der var ensrettet, rødt eller om cykler ikke havde adgang.

Det var bare fremad i typisk sydeuropæisk stil. Selv i en pænt trafikeret rundkørsel, hvor det måske ikke var meningen at en gruppe cyklister skulle ud, kører hun iskoldt frem og håber på vi alle når med, hvilket også kun lige var på et hængende hår, da en lille pispot kom fræsende og var ved at kappe min veninde.

Til det havde hun kun én kommentar ’You’re learning to become an Italian’. Når det nu er sagt, var det dejligt at vi kunne komme så langt omkring på tre timer og fik set virkelig mange områder i byen. Det kan klart anbefales. Der er mange forskellige udbydere, hvor du kan leje cykel med eller uden guide.

getway milano

Hoods

Mit eget google maps kort med favoritter – indramningen er Zone 1, Centro Storico

Centro Storico

Storbyens midtpunkt! Det er her, du finder et hav af taxier, turistbusser, turistgrupper med en guide der holder godt fast i sin paraply, duer på Piazza del Duomo foran den spektakulære domkirke, det gigantiske og meget luksuriøse galleri ’Galleria Vittorio Emauele II’ på den ene side og det royale palads på den anden. Alt i alt et meget besøgt område, men også et must til en weekend i Milano.

Centrale

Området hvor hovedbanegården Milano Centrale ligger, er et travlt virvar af hoteller og internationale spisesteder. Stationen, som blev bygget i 1931, er en blanding af arkitektoniske stilarter med søjlefacader dækket med statuer. Foran ligger den monumentale plads Piazza Duca d’Aosta. De nærliggende sidegader har masser af barer og forbindelse til Corso Buenos Aires, som er en af de største shopping gader i byen.

Brera

For at få et glimt af det gamle Milano, er en tur igennem Brera-kvarteret et must. Brera er det sande kunstneriske distrikt i Milano, især galleriet Pinacoteca di Brera skulle være en uforglemmelig oplevelse med store internationale kunstværker. Området er relativt småt sammenlignet med andre af Milanos kvarterer, men lad ikke størrelsen narre dig. Du vil opdage, at Brera har en del overraskelser i ærmet. Området kaldes ofte ‘Milans Greenwich Village’ eller ‘SoHo of Milan.’ Disse navne henviser til den høje koncentration af gallerier, museer og butikker samt Breras sociale og kulinariske scene. Særligt omkring Via San Carpoforo og Via Fiori Chiari kan du få en fornemmelse af den hyggelige bydel gennem de smalle stenbelagte gyder hvor eksklusive mad- og modebutikker ligger side om side. Bydelen kommer i den grad til live om aftenen og mange turister kommer ikke længere end Brera, som har det hele.

Porta Nuova

Porta Nuova er Milanos futuristiske forretningsdistrikt fokuseret omkring Piazza Gae Aulenti med springvand og udendørscaféer. I gågader ligger mode- og designforretninger, stilfulde barer og restauranter side om side. Innovativ arkitektur omfatter Bosco Verticale, som er en samling miljøvenlige lejligheder med træoverdækkede terrasser. Det kan du læse mere om længere nede.

Navigli

Navigli-området er kendt for sine to kanaler og brostensbelagte gader fyldt med moderne kunstgallerier og vintagebutikker. Kvarteret er centralt for Milanos natteliv med et utal af pizzeriaer og trattoriaer lige ned til vandet. Viale Papiniano-loppemarkedet og det månedlige Mercatone dell’Antiquariato-loppemarked tiltrækker folkemængder på jagt efter lædertilbehør, smykker og antikviteter.

CityLife

Nær Milanos gamle bymidte ligger CityLife med luksuslejligheder og kontorskyskrabere i avantgardestil. Det store (lidt ucharmerende) CityLife-shoppingcenter byder på fashionable butikker, internationale restauranter og et biografkompleks. Der er over 1.000 træer i den nærliggende CityLife Park, hvor gang- og cykelstier løber tværs over store græsområder. Der er udstillinger og modeopvisninger i det enorme Palazzo delle Scintille som ligger lige ved siden af shopping centeret.

Isola

Graffitiprydede Isola er et friskt pust i den ellers meget smukke og polerede moderigtige by. En hip enklave bestående af små tætpakkede gader med en finurlig blanding af modebutikker, økologiske madbutikker og genbrugsbutikker. I dette område finder du mange hyggelige, familieejede trattoriaer, som ligger side om side med cool caféer i grønne gårdhaver og anderledes værtshuse i tidligere pakhuse, som tiltrækker mange studerende. De mange kanaler, der frem til industrialiseringen i anden halvdel af 1800-tallet prægede byen, blev siden, på nær nogle få undtagelser, opfyldt, og omdannet til stærkt trafikerede boulevarder. Isola lå i tidernes morgen som en ø i byen, deraf navnet Isola (Island).

getaway milano

Milanesernes do’s and dont’s

  • Milaneserne er optaget af “la bella figura”, som betyder, at man skal bære sig selv med værdighed og stil.
  • Italienerne drikker ikke vin for at blive fulde, og de forstår ikke dem der gør.
  • De fleste milanesere taler dårligt engelsk, og derfor sætter de stor pris på turister, der forsøger sig på italiensk. Siger det bare…
  • Aldrig bestil en cappuccino efter kl. 11.00. I hvert fald hvis du ikke vil ses skævt til.

Læs meget mere om shopping, seværdigheder og mad & drikke i modebyen.

Del gerne dine unikke oplevelser med mig nedenfor, hvis der er noget jeg bare MÅ opleve.

Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig, det kan du gøre på forsiden. Du kan også følge med på Instagram og Facebook.

Vi ses,

jane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.