Getaway til Budapest

Termiske kurbade, vild arkitektur, god kaffe, store øl på ruinbarer, billig gourmet-mad og vin til en tier. Velkommen til Budapest.

Budapest Getaway
Den eventyrlige Fiskerbastion

Ungarns charmerende hovedstad ligger smukt placeret, opdelt af den dybblå flod Donau. Buda på den ene side, er domineret af bjerge, bakker, grøn natur og smukke arkitektoniske perler, der mest ligner noget fra en Disneyfilm. På den anden side ligger Pest, der er den pulserende bymidte med små finurlige kaffebarer, livlige butikker, cafeer og natteliv.

Budapest getaway

Byen er ikke større, end at du kan gå rundt og opleve det meste på en forlænget weekend. Og hvis benene bliver trætte, er det oplagt at hoppe på en af de mange sporvogne eller hoppe på et LIME løbehjul, som også i denne storby står overalt.

Budapest getaway

Bestil oplevelser til Budapest her.

Buda-siden

Buda-siden er et imponerende syn – både set på afstand fra Pest-siden men i særdeleshed også tæt på.

Budapest getaway
Udsigt over Donau fra Gellért Hill

Start med en gåtur fra foden af Elisabeth Bridge på Buda-siden op til Gellért Hill. Der er rig mulighed for at holde pause på vej op til toppen (som er 235 meter høj), for at nyde den flotte udsigt ud over byen og floden. På toppen ligger Citadellet, der er en gammel fæstning fra 1851. I dag er udsigtsposterne og kanonerne skiftet ud med store skulpturer, hvoraf det 26 meter høje frihedsmonument står smukt og hersker ud over byen. Naturligvis er der også en bar på toppen, hvor det, ud over vand og kaffe, er muligt at slukke tørsten med drinks og store fadøl. Der kører også busser til toppen, hvis du ikke føler for at bestige bjerge.

Budapest getaway
Frihedsmonumentet på toppen af Gellért Hill

Fortsæt gennem Garden of Philosophers, som fører dig over til Castle District med det smukke Buda Slot (Kongeslottet), den eventyrlige Fiskerbastion og den imponerende Matthias-kirke, hvis smukke farvede teglstenstag nærmest ligner, det er lavet af perler. Fra Castle Hill får du en vildt smuk udsigt over Pest, hvor parlamentet troner langs floden.

Budapest getaway
Den imponerende Matthias kirke

Kædebroen – eller Széchenyi lánchíd, som den hedder på ungarsk – binder Buda og Pest sammen med sine 380 meter og er den første permanente bro over Donau. På Buda-siden føres broen ind i en tunnel under Buda slottet, som i øvrigt huser landets største bibliotek, et historisk museum og nationalgalleri. På Pest-siden står to store stenløver og vogter over broen.

Budapest Getaway
Kædebroen med Buda Slot til venstre
Budapest getaway
Snup et glas vin til en ti’er og nyd udsigten over Donau

Pest-siden

Pest-siden er spækket med shopping og restauranter, men også her byder byen på smukke grønne områder og imponerende arkitektur. Det mest livlige område er det jødiske kvarter, ikke mindst takket være kvarterets mange alternative og skæve ruinbarer. De er indrettet i gamle, forladte bygninger, hvor de i dag får nyt liv med mange alternative indretninger. Nogle blomstrer ligefrem i ægte boheme-stil og er også velbesøgte af både lokale og turister, der har læst om dem i deres guidebøger.

Her finder du også Europas største synagoge, en masse kaffebarer og caféer og shopping.

Budapest Getaway
Europas største synagoge

Gå en tur gennem City Park, der ud over museer, Zoo, botanisk have, flere monumenter også er hjem til det smukke Vajdahunyad Slot, som er en fremvisning af forskellige arkitektoniske stilarter: romansk, gotisk, renæssance og barok.

Budapest Getaway
Vajdahunyad Slot i City Park

På pest-siden vil jeg også foreslå at tage en tur med sporvogn nr. 2, som kører langs Donau og kommer forbi den store imponerende 268 meter lange parlamentsbygning. Hop af ved den nordlige endestation og gå over Margaret Bridge (Margit híd) til Margaret Island, hvor du kan tage en slapper på den 2,5 km lange ø fyldt med grønne arealer, store træer, termiske kilder, pools og tennisbaner. Gå ikke glip af den store Margaret Island Musical Fountain, hvor vandet springer til takterne af musik, som kommer ud af de store højttalere og udgør et vandshow uden lige.

Budapest getaway
Sporvogn nr. 2 langs Donau på Pest-siden
Budapest getaway
Margaret Island Musical Fountain

En anden smuk bygning er den bombastiske kirke St. Stephen’s Basilica, der ligger midt i byen på Pest-siden i Lipótváros kvarteret. Kirken er smuk om dagen, men også om aftenen hvor den er oplyst, ser den storslået ud. Da vi tilfældigt kom forbi en aften, var der gjort klar til koncert og sjovt nok var det Will Smith, der gav koncert for at fejre verdenspremieren af hans nye film Gemini Man, som er optaget i Budapest. Og så var det i øvrigt på hans 51. års fødselsdag, så der var ikke sparet på konfetti og fyrværkeri, mens den rappe fyr fra LA hoppede rundt på scenen og lignede en teenager.

Budapest getaway
Will Smith koncert foran St. Stephen’s Basilica
Budapest getaway
St. Stephen’s Basilica for enden af Zrínyi utca

Læs også om mine anbefalinger til Berlin her

Termiske bade

Ingen tur til Budapest uden en varm dukkert… Mange tager i hvert fald primært til byen på en wellness og spa-weekend, som efterhånden er en del af kulturen i landet. Og det er ikke så mærkeligt, for der er utallige bade at vælge mellem – læs om de forskellige her. Vi valgte det meget populære Széchenyi Thermal Bath, der har 18 bassiner (indendørs og udendørs), saunaer og dampbade. En dagsbillet til badet koster kr. 145,- og den kan købes her gennem GetYourGuide, hvor du springer køen over. Det gjorde vi, og det fungerede rigtig godt.

Budapest getaway
Széchenyi Thermal Bath i City Park

Læs også min miniguide til Paris her

Det er også muligt at tilkøbe massage-behandlinger, som foregår på første salen i skønne omgivelser. Du får en kop grøn te og en skål frisk frugt, som kan nydes mens du slænger dig i de ophængte hængekøjer inden du bliver kaldt ind til massage. Du kan også købe Beer Spa, hvor du bader i ingredienser fra øl, som skulle være godt for hud, hår og negle og mens du ligger der, kan du drikke al det øl fra fadølsankeret, som du lyster.

Budapest getaway
Badeglad street art i den badeglade by

Ud over wellness bade er der også rig mulighed for at få massage i byen – der er nærmest reklamer for Thai Massage på hvert gadehjørne. Vi fik en times massage hver hos Chada Thai Massage i det meget hyggelige kvarter Újlipótváros (New Leopold Town) for kun kr. 200,- p.p.

Budapest getaway
Kvarteret Újlipótváros, New Leopold Town

Og så er det i Budapest, du kan nyde store øl, lokal vin og stærke drinks samt gourmet mad til få penge. Læs meget med om mad, drikke & shopping i Budapest her.

Praktisk info

Den mest hippe lokale guide er We Love Budapest, hvor du finder alle trendy oplysninger/opdateringer om byen.

Valuta hedder ungarske forint (HUF). 1000 HUF = 22,3 danske kroner. Pris-niveauet er sådan cirka halv pris (stort set) af danske priser. Dog er det meget billigere at drikke vin og øl. En øl på en bar koster ca. 15 kr. og et glas vin 10 kr.

Pålidelig taxa-app: Fö Taxi (mest betroede taxiservice i Budapest. Taxa ankommer 3-7 min. ved reservation, accepterer kreditkortbetalinger ved registrering). Vi fik fortalt af vores hotelreceptionist, at de lokale aldrig tager taxi, da taxichaufførerne snyder så det driver, så snart de kan komme afsted med det.

Til og fra lufthavn: Budapest Ferihegy Lufthavn ligger ca 20 km udenfor byen. Vi betalte 7000 HUF (155 kr.) fra lufthavnen til hotellet og 9000 HUF (200 kr.) den modsatte vej for en taxa. Det koster ca. 20-45 kr. pp. med bus eller tog. Varighed ca. 30-40 minutter.

Følg også med på Instagram og Facebook, hvor der ligger billeder og links fra alle mulige andre rejser 🙂

Vi ses,

One thought on “Getaway til Budapest

  • 22. oktober 2019 at 22:28
    Permalink

    Ej hvor ser det lækkert ud. Vores næste rejse skal da vist gå til Budapest. Og så skal ud og køre i sporvogn og måske nyde en stor øl.

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.