Vi ankommer til Tokyo efter en vidunderlig uge på Bali og skal lige vænne os til kulturforskellen fra den kosmiske ro i Ubud på Bali til kaotiske Tokyo i Japan.
Japan er et land med utallige traditioner. Og befolkningen sætter en ære i at bevare mange af fortidens historiske og kulturelle vaner, som efterhånden har inspireret mange andre dele af verden med sin æstetiske og rene tilgang til tingene.
Og så har Japan lidt af det hele – og er i den grad kontrasternes land.
På den ene side et land med et yderst hektisk tempo, masser af neonskilte og effektivitet. De er fremme i skoene med den teknologiske udvikling, såsom at der som standard er varme i toiletsæderne (noget jeg i øvrigt selv blev ret begejstret for).
Samtidig er det i selvsamme land, du kan komme helt i zen, udøve tai chi, bo på de feng shui indrettede ryokans med rispapirvægge og meditere med lukkede øjne på sivmåtterne på gulvet. Du kan komme ned i gear, mens du klipper på dit bonsaitræ, sidder til te-ceremoni eller stabler små sten ovenpå hinanden på din eftertænksomme pilgrimsrejse fra tempel til tempel, hvor du udøver de japanske ritualer, inden du beder en bøn. Kort sagt, du bestemmer selv tempoet.
Og så er det i øvrigt svært at nævne Japan uden at tænke kejserrige, sushi, kobe kød, karaoke og geishaer. Eller Ninjaer. Sidstnævnte er ikke bare skildpadder med hver sin farve eller en ternet dukke med Anders Matthesens stemme. I Japan har de spillet en vigtig rolle i historien, som modkultur til de dominerende samurai-klaner.
Du kan opleve mange forskellige tidsaldre og en masse historie i Japan – alt fra atombomberne, der ødelagde Hiroshima og Nagasaki i Anden Verdenskrig til moderne bygninger med futuriske firmaer i verdens største by, Tokyo.
I Tokyo kan du få en fornemmelse af, at befinde dig i fremtiden, hvor du i Kyoto rammer ned i en tidslomme fra fortiden og i Osaka render rundt i nutiden i jagten på et af de mange fantastiske spisesteder. Jeg har ladet mig fortælle, at de i Tokyo tænker med hjernen, i Kyoto med hjertet og i Osaka med maven. Og så er der alt det midt imellem. Naturen udenfor storbyerne, hvor du bliver blæst bagover af ren og æstetisk skønhed.
Planen for vores rejse i landet er lagt og vi har små tre uger i alt. Det er ret sjovt, for hvis vores rejse til Japan var en isoleret rejse, ville vi have fuldstændig styr på alle detaljer og overnatningssteder mm. Men i og med det er afslutningen på en 4 måneders rundrejse, er vores planlægningsbatterier lidt flade og vi er mere laissez faire, til trods for at have læst, at vi er nødt til at bestille alle togbilletter med Shinkansen hjemmefra. Det undersøger vi dog på Hyperdia, som vi gentagne gange henvises til i forbindelse med togplanlægningen, for at kunne regne ud, om man skal købe togpas. Man kan købe til hhv. 7, 14 eller 21 dage – og HELST hjemmefra, da det er dobbelt så dyrt i Japan. Alternativt skal vi købe billetterne fra a-b, mens vi er i Japan.
Det korte af det lange er, at det viser sig, at det ikke kan betale sig for vores rute, at købe Japan Rail Pass. Så det er værd at bruge lidt tid på at undersøge det, for det er ret dyrt.
Vores rute på de 20 dage starter i Tokyo, hvor vi har 4 dage inden vi tager Shinkansen til Hakone for at være omringet af natur i 2 dage og tager derfra til Kyoto. Her har vi 6 dage inden vi drager til Osaka og tager på dagstur til byen Nara, tilbage til Osaka og så sydpå til Kii Peninsula for at vandre tre dage på Kumano Kodo (Japans svar på den spanske Camino) inden vi igen vender tilbage til Osaka for at flyve videre.
Tokyo
Tokyo er en STOR STOR by som ikke umiddelbart krøb ind under huden på mig. I hvert fald ikke sådan i første omgang. Alligevel var der mange små fine perler gemt i de mange bydele i byen og jeg kom til at holde af byen til trods for førstehåndsindtrykket. Læs meget mere om Tokyo her.
Hakone
Efter en lille time i både Shinkansen og almindeligt tog, ankommer vi til byen Hakone – en vidunderlig lille bjergby med udsigt til Mount Fuji. Vi bor i et autentisk Ryokan med onsen i kælderen og sover på madrasser på gulvet, som er belagt med sivmåtter, som kun må betrædes med strømpefødder. Læs meget mere om Hakone her.
Kyoto
Vi fortsætter med Shinkansen til kultiverede Kyoto, som er usædvanligt fin og stemningsfuld og giver mig følelsen af at få et glimt af det gamle traditionelle Japan med de mange templer og rispapiroplyste gader – særligt i det gamle Gion kvarter. Læs meget mere om Kyoto her.
Osaka
Efter 6 dage i Kyoto tager vi toget til Osaka. En by, jeg havde hørt ret blandet om, mest til den kedelige side. Dog overraskede den meget positivt og vi havde nogle gode dage med kulturelle oplevelser, blandet med menneskemylder i Amerika-Mura og en dagstur til Nara (Japans første hovedstad), hvor rensdyrene går side om side med dig fra tempel til tempel. Læs meget mere om Osaka her.
Kumano Kodo
Fra Osaka tog vi sydpå til Kii Peninsula, for at vandre i 3 dage på Kumano Kodo, som er Japans svar på Spaniens Camino. En usædvanlig smuk natur lysår væk fra storbyens bimlen og bamlen. Her får du tænkt store tanker og taget dybe vejrtrækninger. Læs meget mere om Kumano Kodo her.
Vi slutter igen af i Osaka, inden vi forlader Japan. Et land, jeg varmt kan anbefale at besøge. Sjældent har jeg oplevet et sted, der er så kontrastfuldt med så mange velbevarede traditioner og underlige nymodens opfindelser og pakket ind i den mest overvældende natur. Jeg vil meget gerne tilbage en dag – der er meget mere at opleve derude.
Efter snart tre uger i Japan (og tilsammen 4 måneder på farten), begynder vi at glæde os til at skulle hjem. Trods vemodigheden over, at det lange eventyr snart er slut, er vi mennesker heldigvis så smart indrettet, at vi indstiller os på at være klar til hjemrejse, når tiden er. Vi mærker, at vi snart ikke har mere på energikontoen at trække på og er ved at være brugt op og mættet af indtryk. Og glæder os over alle de minder vi har med i bagagen fra Hong Kong, Filippinerne, Singapore, Australien og Bali.
Følg også med på Instagram og Facebook, hvor der ligger mange billeder fra vores 4 måneders rejse – og fra alle mulige andre rejser 🙂
Vi ses,
Super lækkert! Vi tror vi skal en tur til Japan, men vi ta’r lige en Berlinertur først.