Planlæg din rejse

For mig starter rejsen længe før vi er på vej i lufthavnen. (Modsat min mand, der læner sig tilbage i flysædet med et stort pyha-nu-begynder-ferien-suk, tager guidebogen frem og siger ’Nå, hvad skal vi så se?’. Her burde han så vide, at han er lidt sent ude, og det hele stort set er planlagt).

Jeg har en liste med steder, jeg gerne vil opleve. (Og den er lang). På listen er der storbyer i Europa, jeg aldrig har fået besøgt, fordi nogle andre byer har taget min opmærksomhed gentagne gange. Andre punkter på listen er steder, jeg har set flotte billeder af på Instagram, læst om i avisen, hørt om fra venner eller fået inspiration til fra mine mange inspirerende rejsebøger.

Inden vi skal på en større rejse, går vi ofte og summer over, hvor vi gerne vil hen. Vi kigger flittigt på vores verdenskort og drømmer store drømme om hvor næste nål skal sættes i. Når en destination først er sagt højt, er det som om, drømmen langsomt udvikler sig til virkelighed. Rejsetips

Flybilletter

I første omgang søger jeg på Momondo eller Skyscanner i den periode (+/- et par dage) vi påtænker at rejse i, for at få et overblik. Herfra kan jeg så se hvilke flyselskaber der er bedst og tjekker dernæst tider og priser direkte på deres hjemmesider. Det kan være en jungle og tage oceaner af tid, men det er altså værd at være grundig. Søg eventuelt i inkognito-tilstand, hvis du søger meget i samme periode, så dine spor slettes.

Der er stor forskel på, hvor du skal hen og i hvilken periode du rejser. Det er selvsagt meget dyrere at rejse i sommer-månederne, påsken, vinterferie og efterårsferie. Men her kan du søge på flyselskaber, som ikke har lagt deres priser efter danske ferier. Det vil sige ikke skandinaviske selskaber. Dette gælder primært ferierne udenfor sommerperioden.

Del billetten op og få en overnatning undervejs

Det er flere ting, jeg sidder og vejer op mod hinanden, når jeg søger flybilletter. Nogle gange kan jeg komme ned i en ufattelig billig billetpris, men hvis den kræver en overnatning eller 10 timer i en lufthavn, så kommer du hurtigt til at betale mere end for den lidt dyrere flybillet. Så overvej hvad der er vigtigt for dig; tid, penge, rute el.lign.

Apropos overnatning undervejs, så er jeg begyndt at praktisere at tage et par nætter i den by, hvor der er stop-over, så vi får en ekstra by ’gratis’ med. Når jeg skriver gratis i citationstegn er det fordi der naturligvis er udgifter ved selve overnatningen, oplevelser og måltider i byen.

Et eksempel er, da jeg ledte efter flybilletter til Rio de Janeiro i sommer. Her var det billigst via New York med 23,5 timers stop-over i JFK. Vi ankom kl. 22.00 om aftenen og skulle videre næste dag kl. 21.30. Så vi bookede et hotel og havde en hel dag i New York. En dyrere totaloplevelse på udturen end hvis vi havde valgt en dyrere flybillet med kortere ventetid. Men til gengæld fik vi ekstra oplevelser, som så var en del af den samlede rejse.

Billigt at rejse videre

En anden ting der er god at huske er, at når du først er kommet til Langbortistan, så er det ofte billigere at rejse videre med andre flyselskaber. Fordi du nu ikke har udgangspunkt i Danmark eller fordi det er indenrigs, du skal videre med. Et eksempel her er, da vi var på Sri Lanka, så kunne vi ret billigt tage et stop på Maldiverne på vej hjem, da det kostede kr. 500,- pr. billet one way fra Sri Lanka til Maldiverne. Der var vi ikke kommet til, hvis ikke det kunne kombineres med hjemrejsen.

Jeg læste engang i Lonely Planet at du får den mest optimale billet (varighed og pris), hvis du bestiller 72 dage inden afrejse. Det er en god tommelfingerregel og som udgangspunkt vil jeg foreslå at bestille i god tid. Så har du også noget at gå og glæde dig til og god tid til at planlægge ferien og booke overnatninger. Men husk at holde øje med eventuelle flykampagner. Du kan også oprette en prisagent på hhv. Momondo og skyscanner, så sender de en mail ugentligt med prisen, så du kan følge med i, hvornår det er smartest at købe.

​​Penge at spare – drop de ekstra ydelser

Der er også penge at spare på alle de ekstra ydelser, flyselskaberne så gerne vil have dig til at betale for. Tjek med din egen forsikring mht. afbestilling, bagage og sygdom, for overforsikring kan sjældent betale sig.

Og hvis maden på flyet ikke er inkluderet, så overvej om flyturen er så lang, at du er nødt til at bestille mad, eller om det er federe (og billigere) at købe en lækker salat i lufthavnen til at tage med. Eller om du helt kan undvære.

Med hensyn til siddepladser i flyet, er det ofte noget, du skal betale for hos lavprisselskaberne. Her kan du altså spare penge, for du kan som oftest sagtens få sammenhængende pladser, når du tjekker ind.

Overnatninger

Jeg kan godt lide at planlægge og forberede. Og jeg bruger meget tid på det. Jeg skal være sikker på, at vi får dækket alle familiemedlemmernes behov. For eksempel er det vigtigt for os at have pool, særligt hvis ikke vi bor i nærheden af en strand.

Der er stor forskel på, hvad vi leder efter, alt efter hvilken ferie vi skal på og jeg vil sige, at det også ændrer sig i takt med at børnene bliver ældre. Engang kunne vi være samme sted i 14 dage, det kan vi ikke mere. Jeg synes, vi får ’meget mere ferie for pengene’ ved at bo flere steder. Der er mange faktorer der spiller ind.

Bookingportalerne

Jeg undersøger først og fremmest bookingportalerne (booking.com, hotels.com, expedia.dk, trivago.dk, agoda.com) for muligheder. Når jeg har fundet et hotel gennem en booking-portal, sammenligner jeg gerne med prisen direkte på hotellets hjemmeside, for at være sikker på at få den bedste pris.Og jeg vil i virkeligheden helst bestille direkte gennem hotellet, da det er mere personligt og jeg før har oplevet at det er nemmere at lave småændringer, der passer til vores behov, hvilket de store portaler aldrig kan love.

Modsat er der altså penge at spare, hvis du har en profil på en af portalerne, så opsparer du gratis nætter og kan som flittig bruger få ekstra beføjelser, såsom tidlig check-in og sen check-out mm. Så jeg skifter lidt mellem det, alt efter sted og tilbud.

Og det fedeste ved for eksempel booking.com er, at de har gratis afbestillingsfrist ofte helt frem til afrejse. På den måde kan du få ro i sjælen ved at booke noget, og så annullere det igen, hvis du ændrer planer.

Rejseblogs og rejsebureauer

Jeg læser også med glæde på andre rejseblogs, hvad de har af erfaring. Her synes jeg ofte, jeg får en mere ærlig beskrivelse af stedet. Jeg vil til hver en tid gå efter boutique hoteller –  hvis muligt. Og her synes jeg ofte det er på blogs, jeg finder dem, eller på hjemmesider der decideret kun har boutique hoteller på menuen. Også lidt mere pebret, men igen steder, som du ikke umiddelbart finder på alle de store portaler.

Hvad rejsebureauer angår, kan jeg godt finde på at tjekke, hvor deres hoteller er placeret på den givne destination. Så ved jeg hvor jeg ikke skal bo, hvis ikke jeg vil rende ind i et fly fuld af danskere.

Privat indlogering

Ud over AirBnB har jeg kastet min kærlighed over home swap og det er faktisk det, vi har benyttet os mest af på det seneste. Og netop derfor er det også bolig-byttet der afgør, hvor vi skal på ferie henne. Så på vores sidste (og kommende) rejse, har jeg først fået overnatningen på plads og dernæst flybilletterne.

Jeg vil ikke benytte mig af privat indlogering, hvis det kun drejer sig om 1-2 nætter. Så synes jeg helt ærligt, det er for besværligt. Men taler vi om en uge +/-, så er det genialt.

Kort planlægnings-tjekliste:

 • Husk ESTA til USA
 • Tjek altid visum-reglerne til dit rejsemål inden afrejse
 • Tjek vaccinationer
 • Tjek udløbsdato på dit pas, husk 6 måneders buffer
 • Sørg for at have mere end ét kreditkort med, og at VISA-kort ofte ikke kan bruges til billeje da det ikke er et kreditkort
 • Tjek dine forsikringer i forbindelse med flyrejsen, billeje mm. Og sørg for at du har ulykkesforsikring til hele verden (typisk gennem din indbo-forsikring eller dit mastercard)
 • Få guidebog til rejsemålet på en app på telefonen
 • Sørg for startvaluta
 • Husk at pakke rejseadapter og diverse opladere

Og husk så – ferien starter så snart du forlader hjemmet 😉

Rigtig god fornøjelse med at sammensætte din egen drømmerejse.

Hent flere rejsetips her til før rejsen.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

4 thoughts on “Planlæg din rejse

 • 8. december 2017 at 23:55
  Permalink

  Tak for tip, Jane! Altid inspirerende læsning, og denne gang decideret anvendelig for vores kommende ferie?? Helt perfekt! Kh. M

  Reply
  • 9. december 2017 at 22:41
   Permalink

   Kære Marianne,
   Hvor er det dejligt med feedback og skønt at vide, det er anvendeligt.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply
 • 28. januar 2018 at 17:17
  Permalink

  Hej Jane hvor er dit verdenskort fra? Det er super fedt

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.