16 ting du skal undgå i New York

Opdateret februar 2020

Hvis du gerne vil opleve byen som en indfødt (eller i hvert fald undlade at ligne en turist på lang afstand) kan disse 16 råd hjælpe dig lidt på vej.

1. Spild ikke tiden på Times Square

Med det mener jeg ikke, at du ikke skal opleve Times Square. For selvfølgelig skal du det, særligt, hvis det er første gang, du er i byen. Når det så er sagt, så tag de billeder, der skal tages, besøg de butikker du skal besøge og sørg for guds skyld for ikke at stå i vejen for de New Yorkere, der er nødt til at bevæge sig rundt i dette område grundet arbejde eller en tur i teatret. Enhver New Yorker med respekt for sig selv, undgår at hænge ud i dette larmende virvar af neonreklamer og massiv trafik.

New York Getaway
Kaotiske Times Square

2. Spar penge på bådturene

Av av av – det kan hurtigt føles som et rip-off at købe billet til en Circle Line sightseeing tour eller en bådtur ud til Frihedsgudinden. I stedet for en Circle Line tour vil jeg klart anbefale at tage East River Ferry eller et af de andre New York Water Taxi selskaber, som er meget billigere og som de lokale bruger som dagligt transportmiddel. Og hvis du alligevel ikke har planer om at skulle op i Frihedsgudinden, så er Staten Island Ferry gratis og har et perfekt udsyn til den grønne dame.

New York Getaway
Staten Island gratis-færgen sejler lige forbi Frihedsgudinden

3. Drop High Line Park i weekenden

New Yorkere elsker denne smukke nedlagte højbane, som er omdannet til en frodig park. Men turister elsker den også meget og derfor kan her hurtigt blive meget crowded og hyggen går ligesom af, hvis du står som sild i en tønde og kun kan traske to små skridt frem i minuttet. Derfor vil jeg foreslå, at du går derop på en hverdag, så tidligt som muligt, så du undgår de største menneskemængder.

New York Getaway
Nyd High Line Park en tidlig hverdag, hvor der ikke er så mange mennesker

4. Begræns dig ikke til Manhattan

New York har som bekendt fem ’Boroughs’. Og hver Borough har sine neighborhoods, landemærker, parker og etniske samfund som helt klart er værd at udforske. Hvis du tror New York KUN er Manhattan, tager du grueligt fejl. De lokale ville sige at du ikke rigtigt har været i New York, hvis du kun har oplevet Manhattan. Hvis du bevæger dig udenfor Manhattan, f.eks. bare over Williamsburg Bridge til Brooklyn, falder priserne også på både overnatning og mad.

5. Glem ’I Love NY’ t-shirten

Selvom de T-shirts kan være meget fede og alt det andet ’I Love NY’ merchandise, så vent med at gå med det, til du er hjemme i Danmark igen. Hvis du hopper i det in the City, skriger det langt væk af, at du er en turist, og du vil blive behandlet som én. Alt (næsten) er tilladt, hvilket er en af grundene til, at alle elsker byen. Men tænk dig alligevel om.

New York Getaway

6. Vent ikke på grønt lys

New Yorkere venter ikke på at lyset skifter til grønt, inden de går. Jeg tror ikke engang det er fordi de har for travlt, det er mere bare en mentalitet. Så skiltet “walk/don’t walk” er nærmest kun lavet til turisterne. Men bliv ikke overmodig, spring ikke over for rødt uden at orientere dig – en rigtig New Yorker ser det som en udpræget kunst at krydse vejen.

New York Getaway
Vent ikke på ‘White man walk’ inden du krydser vejen

7. Udtal Houston Street som en rigtig New Yorker

På Manhattan ligger der en stor gennemfartsvej på tværs fra Hudson River til East River. Vejen vil enhver turist udtale ’Hue-sten’ Street (ligesom byen i Texas). Men enhver New Yorker ved, at den udtales ’How-sten’ Street. Dette er ikke fordi de bare skal være specielle i New York, der er en logisk forklaring. Gaden er opkaldt efter William Houstoun. Og vejen var også stavet ‘Houstoun’ engang, men har med tiden fået det sidste u fjernet.

8. Kald ikke byen New York City

Alle indfødte New Yorkere refererer til byen som ’The City’. For dem er denne by nemlig the one and only og der er ikke andre byer, den kan sammenlignes med. Derfor behøver du ikke at referere til ’New York City’ når du taler med en lokal, for siger du bare ’the City’ er de helt med.

9. Stop ikke op og stå i vejen

Noget af det, der kan pisse en New Yorker mest af, er når en turist åbenlyst står og blokerer fortovet ved at se på et turistkort, tager et billede eller tjekker sin telefon. Orienter dig først om der er et hul, hvor du lige kan hoppe ind uden at forstyrre dem der kommer gående LIGE bag dig. Og det samme gælder, når du krydser vejen, lad være med at stoppe op for at tage et billede ned gennem avenuen.

New York Getaway
Stop ikke op midt på vejen for at tage et billede ned gennem vejen

10. Spis ikke på kæderestauranter

Der er så mange fantastiske spisesteder i The City (nu må jeg jo hellere selv forsøge at lyde som en indfødt ;-)), at jeg næsten ikke kan bære tanken om, at man kun spiser på deres kæderestauranter a la McDonalds og Applebee’s. Spis hellere på nogle af de mange perler (de behøver bestemt ikke at være dyre), byen har at byde på. Eller køb salater i nogle af de mange lækre madmarkeder og nyd dem i parken. Og her må jeg lige nævne Times Square igen, for her er der nærmest KUN kæderestauranter og desuden folk med “I Love NY” T-shirts.

11. Spis ikke italiensk i Little Italy

Og nu vi er ved maden, så må jeg også skuffe dem, der tror, de skal til Little Italy for at spise en god omgang autentisk italiensk. For det første er Little Italy efterhånden kun på én gade, Mulberry Street (som efterhånden smelter helt sammen med Chinatown mod syd og NoHo mod nord). Restauranterne er den ene turistfælde efter den anden, hvor tjenerne står ihærdigt ude foran i et forsøg på at samle gæster. Drej hellere lige om hjørnet fra Mulberry Street på den føromtalte Houston Steet og få det mest fantastiske italienske mad på Emilio’s Ballato.

New York Getaway
Welcome to Little Italy

12. Gå ikke ind i en tom subway-vogn

Hvis du står midt i myldretrafikken og der ankommer et tog, hvor der er en helt tom togvogn, skal du for guds skyld ikke føle heldet er med dig og springe derind. Der er helt sikkert en grund til, at der ikke er andre derinde. Måske virker air-con ikke, så det er ulideligt eller også er der en der har kastet op eller tabt et eller andet, der stinker. Så hellere stå tæt i en af de andre vogne.

New York Getaway
Sørg for at der er andre i subway-vognen

13. Fortæl ikke taxichaufføren hvor du skal hen, før du har sat dig ind

I New York er det bedst ikke at fortælle taxachaufføren hvor du skal hen, inden du har sat dig ind i bilen. De godt kan snildt finde på at sige nej til dig sålænge du ikke har sat dig ind. Prej taxaen, hop ind, sæt dig til rette og fortæl først derefter, hvor du skal hen.

New York Getaway

14. Lad være med at tage taxi overalt

Og apropos Yellow Cabs. Det virker nemt at tage dem overalt, hvor du skal hen. Men der er langt fra det smarteste, da trafikken ofte er massiv og du spilder en masse tid (og penge). Overvej i stedet min favorit – lej en cykel og kom hurtigt langt omkring.

New York Getaway

15. Shop andre steder end Broadway

Når du har købt dine musts – som du måske er nødt til at købe i store flagship stores eller stormagasiner på og omkring broadway, så kom væk derfra og udforsk i stedet for de mere skæve forretninger i Lower East Side, dyre men fede butikker i SoHo eller de kunstneriske butikker fra de mange lokale upcoming designere i Williamsburg.

16. Undervurder ikke rejsetiden

Husk at det tager virkelig lang tid at komme fra A til B, når du farter rundt i byen. Det kan godt være, at det ligner en lille ti minutters subway tur, men det tager altid meget længere tid, end du tror. Planlæg de ting du gerne vil se, så du opholder dig i samme område den ene dag og et nyt område den næste dag. Så undgår du meget spildtid på transport.

Sådan! Nu er du klar til at blive forvekslet med en indfødt i vidunderlige New York.

Få meget mere inspiration om New York her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.