Den ekstraordinære Old Town i Dubrovnik overrasker og imponerer, selvom jeg troede, at jeg havde set nok ‘Little Dubrovniks’ i Trogir, Split, Bosnien og Montenegro. Ligesom bl.a. Venedig og Barcelona, lider Dubrovnik under masseturisme fra krydstogter. Alligevel formår byen i høj grad at bevare charmen.
Vi havde lejet en lejlighed gennem airbnb på gaden Ul. Kneza Branimira, der blandt de lokale bliver kaldt ‘Den kinesiske mur’, eftersom den er meget lang, ligger højt og har en række af høje gullige bygninger på den ene side, som kan ses fra det meste af byen. Da vi en dag bestilte en Uber til adressen, kom han for sent, fordi han ikke kunne finde adressen – han havde aldrig kaldt gaden andet end ‘Den kinesiske mur’.
Masseturismen mærkes helt sikkert inde i den gamle bydel, men egentligt også kun der. Og lidt på de populæreste strande, men ikke mere end andre turist-sommerbyer. Nu havde vi også 4 dage i byen, så vi kunne gå tidligt ud før byen blev invaderet og kunne også slentre rundt tidlig aften, når de fleste dags-turister var på vej videre. Nærmeste lufthavn ligger ca. en halv times kørsel sydpå ved byen Cavtat og den er egentligt ikke ret stor. Men der er heller ikke gennem lufthavnen alle turisterne kommer – de kommer primært fra de enorme krydstogtskibe, som læsser horder af folk af til en runde i byen, inden de sejler videre til næste by. En lokal fortalte mig, at der er ca. 30.000 turister om dagen i højsæsonen.
Grundet turismen var jeg lidt skeptisk, men jeg må indrømme at Dubrovnik vinder – den er unik og i den grad et besøg værd. Jeg kunne sagtens have brugt mere tid.
Mine 9 anbefalinger til Dubrovnik
1. Mount Srđ
Uovertruffen udsigt! Hvis du ønsker at få en uforglemmelig panoramaudsigt over Dubrovnik med de mange omkringliggende øer, skal du ikke tøve et øjeblik med at besøge toppen af Mt. Srđ. Mange tager svævebanen, en tur på blot 4 minutter, men der kan være lang kø for at komme op. Prisen er 150 Kuna/voksen og 60 Kuna/barn for en returbillet. I og med vi havde prøvet svævebanen i Sarajevo (og fordi vores Uber chauffør overbeviste os om, at han var meget hurtigere og billigere) kørte vi hele vejen til bjergets top i Uber (160 Kuna). Da vi skulle ned igen gik vi noget af vejen og hoppede så på en taxa der alligevel var på vej ned i byen og fik det (efter lidt uoverensstemmelse) til 70 Kuna. Fra bjerget er der en helt uforglemmelig udsigt over Dubrovnik med den smukke grønne ø Lokrum, ved siden af. På toppen er der en souvenirbutik og en restaurant. Begge dele til turistpriser.
2. City walls
Den imponerende Old Town opleves måske allerbedst fra City Walls. Udsigten er formidabel og på den ene side overvældes du af udsigten til havet og de omkringliggende klipper mens du har de berømte barokbygninger og kalkstensbelagte marmorgader på den anden side. Og sjovt er det at gå og kigge ned i de mere eller mindre hemmelige baghaver, hvor de lokale sidder og slapper af og nyder skyggen under vasketøjet, der hænger mellem bygningerne (mens en masse turister passerer på muren).
Det er lidt pebret (150 Kuna/voksen – 50 Kuna/barn over 5 år), men det var det hele værd. Jeg ville umiddelbart tro, at det var lidt opreklameret og en turistfælde, men det var virkelig en smuk tur. Den er 2 km lang og tager ca. 1-1,5 time, alt efter hvor mange gange du stopper, for at nyde udsigten. Vi startede turen ved 18-tiden, så vi kunne få solnedgangen med (og krydstogtturisterne tilbage på skibet).
3. Old Town
Hovedindgangen hedder Pile Gate og hovedgaden hedder Stradun. Begge er proppet med turister, men sørg for ikke at misse dem. Stradun lyser op med sine skinnende kalkstensbelagte fliser og minder mest af alt om Venedig. Dog med stejle trapper i sidegaderne i stedet for vand. Bydelen er bygget på dramatiske klipper omringet af den 25 meter høje middelaldermur med Adriaterhavet på den anden side. Byen er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Afviger du lidt fra hovedgaden kan du finde en masse små hyggelige kroge med mindre caféer og de knap så turistede butikker, hvor lokale udstiller hjemmelavede smykker, kunst og keramik.
4. War Photo Limited
War Photo Limited Museum viser krigens grusomheder, in your face, uden omsvøb, via billeder fra krigshærgede lande. Enkelt og hudløst ærligt fortæller billederne sin egen historie. Ikke kun fra borgerkrigen i 1990’erne i ex-Jugoslavien, men fra hele verden. Du får udleveret en bog, hvor alle billederne er i miniature og der står en længere forklaring til alle billederne. Vi startede med at oversætte for børnene, men nogle af billederne var næsten for grusomme og historierne for surrealistiske for dem, så efter kort tid satte de sig på bænken ved indgangen og ventede på, at vi var færdige. Museet ligger i Old Town. Her er lukket mellem november og april.
5. Bellevue Beach
Den måske mest behagelige strand i Dubrovnik er Bellevue. Her får du klart en fornemmelse af at bade sammen med de lokale, som undgår de mere turistede strande. Dog ligger det mondæne Bellevue Hotel ovenover stranden med direkte adgang for hotelgæsterne. Stranden ligger inde i en lille bugt gemt godt af vejen og du kommer dertil ad en stejl trappe fra Kotorska Street.
6. Gåtur fra Lapad Beach til Copacabana Beach
Måske den mest mindeværdige dag fra Dubrovnik, var den dag vi gik turen fra Lapad Beach til Copacabana på en strandpromenade, der løber langs kysten fra den ene strand til den anden. Den er ca. 2 km lang og du kommer forbi et hav af mondæne hoteller, dyre restauranter og en del upolerede klipper, hvorfra du kan hoppe i vandet og køle af. Strandene i begge ender er meget turistede, så det er strækningen på selve gåturen, der er mindeværdig. På et tidspunkt kunne vi ikke finde stien og stod midt i et hotel-arrangement og blev af en hotelansat gelejdet gennem deres restaurant, hent til elevatoren, op i lobbyen og derfra ud foran hotellet til venstre, hvor vi igen fandt stien.
7. Game of Thrones
Den gamle bydel er ‘King’s Landing’ i tv-serien Game of Thrones. Jeg har ikke selv set serien, men det har min mand og han kunne kende alt derfra – Walk of Shame, arkader, paladser og forter. Der er Game of Thrones Walking Tours, hvor du med en lokal guide går rundt til alle de steder, der er brugt i serien. Det gjorde vi ikke, vi fik light-udgaven af min mand, og slap på den måde også for at gå rundt med et sværd og ligne nogle i et rollespil.
8. Dubrovnik Card
Hvis du har planer om at besøge flere seværdigheder, kan de betale sig at købe et 1-dags Dubrovnik Card til 180 Kuna, som giver adgang til flere museer og også gåtur på muren. Særligt fordi gåturen i sig selv koster 150 Kuna. Du kan også købe et 3-dags og 7-dags kort til hhv. 225 Kuna og 315 Kuna alt efter hvor længe du er i byen.
9. Spis godt
Der er rig mulighed for at få lækker mad i Dubrovnik og de fleste restauranter har en usædvanlig smuk udsigt ud over havet. Dog ikke nogle af mine tre anbefalinger.
I Old Town er der et hav af muligheder – hvis du vil undgå at bruge unødig tid på at finde det rette sted, skal du bare sigte direkte efter Spaghetteria Toni. Her vil du ikke blive skuffet.
Opholder du dig ved marinaen, anbefaler jeg, at du spiser morgenmad eller frokost på Taverna Otto. Vidunderligt sted, hvor vi kom mere end én gang.
Og så kan jeg i særdeleshed anbefale at spise på Atlantico Kitchen, som ligger ude på halvøen Lapad (langt væk fra alle turiststederne) og ligner en blanding af fransk bistro og italiensk romantik. Alle stederne var betjeningen smilende og meget venlig.
Efter Dubrovnik vendte vi næsen hjem efter små 3 uger på Balkan. Du kan læse mere om de andre steder her.
Fakta om Kroatien:
- Valuta: Kuna (HRK) – 100 Kuna = 100, 47 kr.
- Indbyggertal: 4,3 mio., befolkningstæthed 75,8 indb./km2
- Indbyggertal i Dubrovnik: 42.600 (2011)
- Sprog: Primært kroatisk
- Visa: Ikke nødvendigt fra Danmark
- Vaccination: Tjek vaccineportalen her
Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du bliver opdateret, når der er nyt på Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.
Vi ses,
Hej 🙂
Sikke en god oplevelse I har haft i Dubrovnik. Hvor er det dejligt at høre om.
Vi boede uden for byen, da vi var der. Og kom kun derind i dagtimerne. Der var godt nok alt for mange mennesker, så vi har ikke fået et lige så godt indtryk af Dubrovnik. Så det er rigtig dejligt at læse, hvordan vi skulle have gjort. For vi kunne selvfølgelig godt se, at det er en virkelig flot by – hvis vi bare kunne have fået den lidt “for os selv” 🙂
Og ja, udsigten fra bjerget er helt fantastisk. Det skal man virkelig unde sig selv, når man er i Dubrovnik
Kære Henriette,
Tak fordi du skriver 🙂 Vi havde faktisk planlagt at gøre ligesom jer, indtil jeg fik af vide, at de magiske timer i byen er morgen og aften, hvor masseturismen er væk. Men det er så svært at vide sådan noget p forhånd, hvis ikke der er nogle, der har oplevet det før, som fortæller det til dig. Vi havde akkurat samme oplevelse i Cinque Terre i Italien. Her boede vi også i en af de fem smukke byer og oplevede det helt anderledes end min veninde, som var på dagstur i byerne. Mange hilsner fra Jane
Ps. Og tak for din blog http://www.enfamiliederrejser.dk – den har jeg ofte haft glæde af 🙂
Hej Jane,
Af en eller anden grund fik jeg ikke besked om, at du havde svaret…
Mange tak for dine søde ord 🙂
Jeg må indrømme, at jeg ikke havde fået kigget så meget på Janeaway, før Dubrovnik indlægget. Men da jeg nu har kigget, tænkte jeg straks, at du rigtig godt rammer det, jeg kan lide i en rejseblog 🙂 Så jeg kommer helt sikker til at følge mere med nu.
Ja, det giver faktisk rigtig god mening, at være der, når masseturismen ikke er der. Det vil vi klart tænke over fremadrettet, for det er et rigtig godt tip!
Tak for det 🙂
/Henriette
Hvor er det godt 🙂 Vi ses på hinandens sider, om ikke andet 🙂 Rigtig god dag! Mange hilsner fra Jane