6 bedste til Bosniens eventyrlige Mostar

Mange husker måske Mostar fra krigen i Bosnien-Hercegovina, da det var den by, der blev hårdest ramt. Til trods for de mange ar og stadig efterladte nedbombede huse, formår byen at have rejst sig igen og lokker mange turister til, både med sin historie, men bestemt også med sin eventyrlige charme i den gamle bydel.

getaway mostar

Mine 6 bedste anbefalinger

1. Den ikoniske bro Stari Most

Byens meget ikoniske bro, Stari Most (Den Gamle Bro på Bosnisk) har en stor betydning for byen og er i dag blevet et symbol for borgerkrigen. Broen, som blev bombet under krigen, krydser Neretva-floden, med det meget flotte turkisgrønne vand og forbinder igen, efter at være blevet genopbygget, byens to dele. Den vestlige del af broen er stærkt kroatisk domineret mens den østlige del er bosnisk-muslimsk domineret.

Flere tror fejlagtigt at byens navn Mostar kommer af Stari Most, men det er ikke korrekt – navnet kommer af ordet Mostari, som er en slags toldere fra Det Osmanniske Rige, der i gamle dage bevogtede broen og opkrævede penge for at passere broen, hvilket var en god indtægtskilde, da den eneste anden overgang over floden dengang lå flere kilometer væk. Når du passerer broen, skal du lige være opmærksom på, at stenene er ualmindelig glatte.

getaway mostar

2. Shop i de mange souvenirbutikker

På hver side af broen løber der en hovedgade fuld af souvenirbutikker, hvor alt er meget tyrkisk inspireret (eftersom Mostar var under tyrkisk herredømme i 1500tallet og de næste par hundrede år frem), særligt med kobberkunsthåndværk. Så skal du have et sæt med hjem af det tyrkiske kaffestel, så er det oplagt her. Og her er afslappet af kigge på markedet i alle souvenirbutikkerne, uden en ivrig sælger i nakken.  At prutte med prisen er i øvrigt ikke rigtigt noget, de gør i.

getaway mostar

3. Spis aftensmad med eventyrlig udsigt

Hyggelige restauranter ligger side om side på bjergsiderne i den gamle bydel, som i 2005 kom på UNESCO’s liste over fredede bygningsværker. Vælg en restaurant med udsigt over broen og bestil en omgang bosnisk Ćevapi (stærkt krydret oksekød tilsat løg med hjemmebagt bosnisk brød) med den lokale øl Mostarsko Pivo.

getaway mostar

getaway mostar

4. Besøg Sniper Tower

I byen kan du stadig se tydelige spor i gadebilledet efter krigen. Mange bygninger står stadig uberørte med et hav af skudhuller i facaden. Særligt Sniper Tower, en tidligere bank, som blev til snigskyttetårn under Mostars belejring.

Hovedindgangen er blevet muret op, og der er hegn rundt om hele bygningen, men det har ikke stoppet graffitikunstnere fra at snige sig ind. Det er et populært sted for folk med spraydåser, der indvendig og udvendig på de 10 etager nærmest har indrettet bygningen som et allemands-galleri.
Et besøg i bygningen er ikke ligefrem en officiel turistattraktion. Men hvis du planlægger at komme ind, for at nyde den vilde udsigt ud over byen og de omkring liggende bjerge, siges det, at du kan hoppe ind gennem hegnet omme på bagsiden af bygningen. Brug gode sko, da der er knust glas overalt, og pas på ikke at falde fra trappehuset eller ned ad elevatorakslen. En af grundene til, at der er lukket af, er blandt andet, at en lille dreng mistede livet, da han faldt ned af trapperne, som ikke har gelænder.
getaway mostar
Den tidligere bankbygning, som senere blev til snigskytte-tårn og i dag står lettere forfalden fuld af graffiti
getaway mostar
getaway mostar
Næsten Janeaway …og alligevel ikke helt

5. Besøg Koski Mehmed Pasha Mosque

Tag over til den østlige side af broen og besøg den smukke Koski Mehmed Pasha Moske, hvor du kan komme op i minareten og nyde det fremragende udsigt ud over floden og broen. Moskeen er en af de sidste tilbage fra den osmanniske æra og har derfor en vis historisk betydning.

Getaway Mostar

6. Bo dejligt og billigt

Der er et hav af muligheder for at bo godt og billigt i Mostar. Jeg kan klart anbefale City Apartment One, hvor vi havde to overnatninger inkl. morgenmad. Lejligheden er utrolig fin og ren og det samme gælder for morgenmadslokalet og fællesarealet, hvor der er mulighed for at sidde i sofa eller et par liggestole. Der er to parkeringspladser, så du skal gøre opmærksom på, hvis du vil reservere en af dem under dit ophold.

getaway mostar
Fællesarealet til City Apartment One

Efter et par dage i Mostar gik turen videre til Sarajevo.

Fakta om Bosnien-Hercegovina:

  • Valuta: Bosnia-Herzegovina Mark (BAM), 100 BAM = 381 kr.
  • Hovedstad: Sarajevo
  • Indbyggertal: Ca. 4,6 mio, befolkningstæthed 78.7 indb./km2
  • Antal indbyggere i Mostar: 113.000 (2013)
  • Sprog: Bosnisk, kroatisk, serbisk
  • Visa: Ikke nødvendigt fra Danmark
  • Vaccination: Tjek vaccineportalen her

Få meget mere inspiration om Balkan her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du bliver opdateret, når der er nyt på Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.