Montenegros Riviera: Budva & Kotorbugten

Montenegros adriatiske kyst er efterhånden blevet opdaget af mange turister, som valfarter til lilleput-landet for at få krystalklart vand i smukke omgivelser. Det maritime luksusliv med de smukke, unge og rige, er hurtigt den stemning, der kommer snigende, når jeg går rundt i Budva, det ligger smukt i Montenegros riviera.

getaway budva kotorbugten
Marinaen i Budva med Stari Grad (gamle bydel) i baggrunden
getaway budva kotorbugten
Budvas Stari Grad

Budva er landets mest populære badeby

Turismen er en vigtig indtægtskilde for landet og det mærkes desværre tydeligt i Budva, som er Montenegros mest populære badeby. Den står i alle bøger som et must-see, så vi kørte dertil på vejen fra Lake Skadar. Men jeg må indrømme, at jeg blev overrasket over hvor mange turister her var.

Det havde vi ikke oplevet inde i landet og ej heller på samme måde i Split eller på øen Brač. Men smuk er den gamle velbevarede bydel, som trods turismen stadig er charmerende med sine labyrint-agtige gader, hvor små restauranter og butikker titter ud fra de gamle rustikke bygninger.

Fra den gamle bydel er der direkte adgang til strande på begge sider. Her ligger turisterne som sild i en tønde (vi var her i juli, så det er naturligvis også højsæson).

getaway budva kotorbugten
Fra Stari Grad i Budva ud til en af de mange strande

Bjergtagende udsigt omkring hvert hjørne langs Kotorbugten

Efter vi havde gået rundt i den gamle bydel og spist en is i den varme sommerhede, kørte vi videre til Kotorbugten, som også skulle være proppet med turister i juli, men her føltes det helt anderledes og det var nemmere at trække vejret.

Første stop var i byen Kotor, hvor vi kun holdte et frokost-stop. Den gamle middelalderlige bydel skulle efter sigende være utrolig charmerende, men vi sprang den let og elegant over af flere grunde – varmen, mangel på tid og fordi vi havde set så mange gamle bydele på dette tidspunkt, at vi ikke følte vi gik glip af noget.

Har du allerede været i Kroatien med sine mange Walled Towns, kan det godt føles som om, du har oplevet det hele før, men hver Stari Grad (gamle bydel) har nu alligevel sin helt egen charme.

getaway budva kotorbugten
En af de mange små strande i byen Kotor

Følelsen af luksus fortsætter, når vi kører fra Kotor og videre ind i bugten, hvor private yachts og luksuslinere ligger side om side. Men på den afslappede måde, hvor der er plads til alle. Den ene by rundt i bugten er smukkere end den anden. Udsigten over bugten med bjergene i baggrunden er intet mindre end betagende og guddommelig. Bugten kaldes undertiden Europas sydligste fjord, og er – ligesom Budva – en meget vigtig turistattraktion i Montenegro.

Dog er turisterne fordelt ud på de mange små byer langs hele bugten, så det føles ikke nær så koncentreret. Naturligvis alt efter hvilken by, du vælger at bo i. Perast, Kotor og Herceg Novi er de mest turistede. Sidstnævnte besøgte vi en enkelt dag, hvor vi spiste frokost på torvet og gik en tur rundt i byen, som ligger virkelig smukt.

Landområdet omkring Kotorbugten har en rig religiøs kulturarv med mange kirker og klostre og er derfor regionens største pilgrimsdestination. Hele bugten er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

getaway budva kotorbugten
Torvet i Herceg Novi

Morinj – lille og ikke for overrendt flække i bugten

Vi havde booket en lejlighed med pool til vores 4 overnatninger i bugten, i en lille by, Morinj. Virkelig smuk og skøn by med den vildeste udsigt over bugten, flere små strande, et supermarked og et par restauranter.

Jeg er sikker på, det er smukt og fantastisk uanset hvilken by, du vælger at bo i langs bugten. Personligt synes jeg bare, det var rart, at der ikke var så mange mennesker, som i nogle af de større byer.

getaway budva kotorbugten
En af strandene ved Morinj
getaway budva kotorbugten
Infinity pool ud over Kotorbugten
getaway budva kotorbugten
SUP boarding i Morinj, Kotorbugten

Du kan snildt tage på dagstur fra by til by. Vi kørte som tidligere nævnt til Herceg Novi en dag – det tog en halv time fra Morinj. Og Perast ligger et kvarter derfra i modsatte retning.

Når du kører langs kysten, opdager du, at der er vildt mange små strande (med de hvide sten – så husk i øvrigt dine strandsko, da der også kan være søpindsvin) udenfor byerne, så det er bare med at udforske det, og finde den, du synes ser hyggeligst ud.

Efter vores ophold i Morinj i Kotorbugten, gik turen atter videre over grænsen til Kroatien, hvor 4 dage i Dubrovnik ventede os.

Fakta om Montenegro:

 • Valuta: EURO, 100 EURO = 745 kr.
 • Hovedstad: Podgorica
 • Indbyggertal: Ca. 616.200, befolkningstæthed 48,7/km2
 • Sprog: Montenegrinsk
 • Visa: Ikke nødvendigt fra Danmark
 • Vaccination: Tjek vaccineportalen her

Få meget mere inspiration om Balkan her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du bliver opdateret, når der er nyt på Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

2 thoughts on “Montenegros Riviera: Budva & Kotorbugten

 • 24. juni 2019 at 18:26
  Permalink

  Hvad hed jeres hotel i Morinj? 🙂
  Kh Emma

  Reply
  • 24. juni 2019 at 19:53
   Permalink

   Hej Emma,
   Vores hotel hed ‘Hedera Residences’ og det hotel på billedet med de fire børn i infinity poolen er fra ‘Sunshine of Montenegro’.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.