Dejlige Danmark

Efter et forår og sommer i dejlige Danmark, hvor Milano blev byttet ud med Møn, Spanien med Samsø, New York med Nordjylland og Bretagne med Baghaven, har jeg samlet de steder, der har gjort mest indtryk på mig, og som jeg synes er et besøg værd. Store som små. Nære som fjerne.

Stederne kan helt sikkert inspirere til at besøge de kanter af landet, hvor du måske normalt ikke kommer. Nogle af stederne var i hvert fald første gang for mig. Nu er det bare tid til at fordybe sig i dejlige Danmark.

Vi starter i Nordjylland og drøner sydpå, for at bevæge os over Fyn til Sjælland og ender på Bornholm.

Dejlige Danmark
Fantastisk plakat fra ‘Lakor’

Dejlige Danmark fra nord til syd…

Rubjerg Knude

Her er smukt så langt øjet rækker, og fyrtårnet, som står helt ude på kanten af den imponerende vandreklit, har den smukkeste udsigt over Vesterhavet og Vendsyssel. Og nu står det så alligevel ikke så faretruende langt ude mere, da det i 2019 blev rykket 70 meter ind i landet, eftersom man frygtede, at det snart ville styrte ned i havet.

Dejlige Danmark
Rubjerg Knude Fyr

Løkken

Jeg har været der nogle gange udenfor sæson, hvilket bestemt ikke gør noget. Løkken er stadig charmerende. Og måske endda endnu mere udenfor turistsæsonen. Er du til vinterbadning, kan du leje en sauna på stranden på timebasis, så dine kolde dyp i Vesterhavet kan nydes endnu mere. Ud over klitterne og den smukke strand, elsker jeg de hvide badehuse, der ligger i sandet som perler på en snor.

Klitmøller

Den lille nordjyske flække med eminent surferstemning. Deraf navnet Cold Hawaii. Måske ikke så meget at komme efter, hvis du ikke er surfer-typen. Hvilket jeg egentligt ikke er, selvom jeg godt gad, at jeg var…! Der er de vildeste bølger og derfor svært at tage børnene med på en badetur på den ellers smukke brede sandstrand. Små hyggelige spisesteder, et par butikker, røgeri på havnen, sommerhuse i klitterne og naturligvis surfskoler til alle aldre.

Mors

Øen er den største i Limfjorden, hvor storslåede skrænter af moler hæver sig over fjorden. Her hersker en meget tilbagelænet og hyggelig stemning med små landsbyer (og utrolig mange kirker) og en enestående og afvekslende natur. Kør nordpå til den 25 meter høje molerbakke Feggeklit og besøg Feggesund Kro, som er kendt langt væk for sine pandestegte ål.

Dejlige Danmark
Feggeklit, Mors

Ebeltoft

Virkelig charmerende og hyggelig by med stokroser, brosted og i særdeleshed vind og skæve huse. Masser af kunsthåndværkere har glaspusterier, gallerier eller keramikværksteder i den lille by på næsetippen. Helt sikkert en by, du kommer i sommerstemning af at besøge.

Dejlige Danmark
Den Skæve Kro, Ebeltoft

Aarhus

I min skønne fødeby er der så mange ting, der kan nævnes – og du kan læse mere om steder, du skal se i Aarhus her. Skal jeg nævne fem ting, du ikke må gå glip af på et besøg i byen, er det Den Gamle By, ARoS, Latinerkvarteret, Mindeparken og Den Uendelige Bro ved Varna Strand. Og så har jeg jo kun nævnt en tiendedel.

Dejlige Danmark
Den Uendelige Bro, Aarhus

Samsø

Øen, vi helt sikkert skal tilbage til. Den smager af dansk sommer. Tag op nordpå til Issehoved og bliv blæst omkuld i det bakkede landskab. Kør helt ned sydpå og gå en af de anbefalede vandreture og oplev den smukkeste udsigt fra Vesborg Fyr, hvorfra du kan se Jylland, Fyn og Sjælland på én gang. Og når du har spist dig mæt i øens lokale specialiteter og trænger til en dukkert, skal du klart slå et smut forbi Ballen Strand. Er der udsigt til en smuk solnedgang, er stranden ved Vesterløkke stedet.

Legoland Holiday Village, Billund

Nu har vi været i Legoland nogle gange, så det er egentligt mere deres campingplads, jeg vil anbefale. Vi boede i den hyggeligste træstamme hvor man lige akkurat kan være 4 personer inkl. bagage. Her kommer man hinanden ved på den hyggelige måde. På campingpladsen er der Lego-udstillinger i form af dyr rundt omkring. Lige ved pladsen ligger der en minigolfbane, som er privatejet, hvor vi nåede at spille en runde i tørvejr inden det vildeste skybrud – som fortsatte hele natten og resulterede i et meget vådt lagen, da det dryppede ind i vores hytte. Men vi fik en fed stor pakke Lego som plaster på såret, så alle var glade og vi kommer gerne igen. Både på campingpladsen, i Legoland og i Lego House.

Ribe

Lidt stilforvirring med Domkirken i Danmarks ældste by. Men pyt med det, der er en smuk udsigt oppe fra klokketårnet (og en pokkers masse trappetrin). Og så er der udstillinger og museum på vejen op, så sæt god tid af. Byen er i det hele taget utrolig lille og hyggelig. Min søn havde taget sit skateboard med, hvilket jeg skal hilse at sige er en dårlig idé, da der stort set kun er brosten overalt i byen.

Dejlige Danmark
Udsigt ud over Ribe fra klokketårnet

Rømø

Hyggelig ø med en meget laid back stemning. Du behøver ikke meget mere end et par dage til at opleve det meste, øen har at byde på. Et must er Kommandørgården, som er en del af Nationalmuseet. Superspændende at se hvordan kommandørerne i 1700-1800-tallet havde kommandoen på store hvalfangerbåde, som var på handelsrejser og lange hvaltogter i Nordatlanten. Men bedst var det at drøne rundt i bilen på hhv. Lakolk og Sønderstrand, når det er lavvande i den meget fascinerende Nationalpark Vadehavet. Det er helt vildt eksotisk og mindede mig om engang i Australien, hvor jeg drønede rundt i en firhjulstrækker på de brede sandstrande på sandøen Fraser Island.

Dejlige Danmark
Rømø Sønderstrand, Nationalpark Vadehavet

Møgeltønder

Måske ikke et sted, jeg ville besøge isoleret set, men nu hvor jeg var på de kanter, var det sjovt at se kirken, hvor Prins Joachim og Prinsesse Alexandre blev gift. Ligeledes er Slotsgaden utroligt smuk og fører dig op til først Slotskroen og derefter Møgeltønder Slot. Slå også et smut forbi Tønder, som er en superhyggelig by, og som står på min liste at besøge under Tønder Festivalen.

Møgeltønder Kirke

Rudbøl

Vi kørte en tur til Rudbøl grænseovergangen, da den er lidt speciel, eftersom grænsen går midt igennem vejen. Danmark på den ene side, Tyskland på den anden side. Men nu havde vi så ikke fået taget vores pas med, så vi kunne ikke komme over grænsen. Der var ekstra restriktioner pga. corona og grænselukninger her og der. Så vi nød vores hjemmesmurte madpakker på tæppet nede ved Rudbøl sø (som hedder Ruttebüller See på den tyske side) i den lille danske grænseby.

Dejlige Danmark
Rudbøl Sø

Sønderborg

Super hyggelig by med det flotte Sønderborg Slot, der ligger og hersker smukt over havnen ud til Als Sund. Byen er forbundet hen over sundet af Kong Christian X’s bro og har en strand på begge sider. På vestsiden ligger Dybbøl Strand og på østsiden ligger ’Fluepapiret’ lige syd for slottet. Vi var så heldige at være der samtidig med Kongeskibet Dannebrog.

Dejlige Danmark
Sønderborg

Dybbøl Mølle

Passende at se lige i disse tider, hvor 100 året for genforeningen af Sønderjylland er blevet fejret. Møllen er flot i sig selv og det er sjovt selv at male mel og få det med hjem, så du kan bage dit eget møllebrød. Inde i møllen er der en lille udstilling på det lille museum som fortæller møllens historien og kampen om møllen.

Dejlige Danmark
Dybbøl Mølle

Als

På hyggelige Als ligger Universe, en science park, hvis formål er, at begejstre børn og voksne for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Her er læring det bærende element for forlystelserne, hvorfor Universe adskiller sig markant fra andre forlystelsesparker. Helt klart et besøg værd for den nysgerrige børnefamilie.

Dejlige Danmark
Universe

Ærø

Virkelig hyggelig campingplads på utrolig charmerende Ærø – læs mere om øen her. Vi er ikke altid sindssygt outdoor-agtige, så vi lejede en lille træhytte på campingpladsen, hvor der lige præcis var plads til 4. I kort gåafstand fra campingpladsen ligger der en virkelig hyggelig strand med de mest charmerende små strandhuse i alle mulige forskellige farver. Og så er byen Ærøskøbing også virkelig hyggelig med brosten, bindingsværkshuse og masser af stokroser.

Egeskov Slot, Fyn

En af Europas bedst bevarede vandborge ligger midt på Fyn. Her besøger du ikke bare et slot – du kommer på veteranbil-udstilling, kæmpe legeplads, labyrint, mooncar bane, klatrebane i trætop og det hele foregår i en smuk prisbelønnet blomsterpark. Slottet er smukt udefra men husk også at gå en tur ind i gemakkerne.

Dejlige Danmark
Egeskov Slot

Langeland

Den aflange ø i det Sydfynske øhav har mange interessante seværdigheder. Nede ved Bagenkop er det muligt at se vilde heste, i Tranekær kan du opleve ’dajli´ma’’ på Tranekær Slotskro (den fra tv), besøg Hulbjerg Jættestuen, Langelandsfortet og nyde solen på Ristinge Strand. Du kan også sætte dig eftertænksomt ned ved bøgen på Stengade Strand, hvor Adam Oehlenschläger skrev ’Der er et yndigt land’ eller gå genbrugs-loppe-amok på Bogby Langeland, som er en kæmpe gård fuld af bøger, antikviteter og genbrug. Men bedst er Skovsgaard Gods, hvor Ellen Fuglede boede med alle sine katte uden el og varmt vand frem til sin død i 1979.

Thurø

Hyggelig lille ø syd for meget charmerende Svendborg. Tag ned til Smørmosen, hvor der er camping, minigolf, grillbar, hoppepude og en lækker strand med en rutsjebane ned i vandet ude for enden af badebroen. Hvis vejret er godt, bliver det ikke mere idyllisk.

Dejlige Danmark
Smørmosen, Thurø

Møns klint

Wow… Måske Danmarks vildeste natur med det sejeste science-center, GeoCenter Møns Klint. Smukt som bare pokker. Og utroligt mange trappetrin ned til stranden. I skoven er det muligt at få dækket sit outdoor behov på svævebanen med træ-klatning eller mountainbike langs klinten. Jeg selv gik bare de mange mange trappetrin til stranden og nød udsigten både fra bunden og toppen.

Dejlige Danmark
Møns Klint

Stevns klint

På deres hjemmeside står der at ’Stevns Klint er UNESCO Verdensarv, fordi det er det bedste sted i verden at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 millioner år siden. Asteroiden satte et sidste punktum for mere end halvdelen af alt liv på planeten – også dinosaurerne.’ Det er vildt; den slog ned i Mexico, og der er spor i Danmark så lang tid efter! Landskabet er fantastisk her og ligesom på Møns Klint, får stedet mig til at føle mig lillebitte i en stor verden. Ud over den smukke natur er højdepunktet at besøge Højerup Gamle Kirke, som ligger helt ude på kanten. I 1928, styrtede kirkens kor, og en del af kirkegården, i havet. Efterfølgende er kirken heldigvis blevet sikret mod yderligere nedstyrtning.

Dejlige Danmark
Stevns Klint

Haslev skovtårn

Det imponerende 45 m høje skovtårn (Tinka-tårnet) midt i bøgeskoven tog mig simpelthen med storm. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg troede ikke, det var specielt særligt. Det var det! Fantastisk konstruktion, fed Camp Adventure park, hvor du kan go monkey for vildt i alle klatrebanerne. Det tager ca. 2 timer at gå gennem skoven op og ned i tårnet og tilbage gennem skoven igen. Lækre madboder og i øvrigt ualmindelig dyre glamping-priser, som vi lader andre om.

Orø

En ultra hyggelig lille hjerteformet ø i Isefjorden, hvor skuldrene sænker sig, så snart du ankommer til havnen efter 6 minutters sejltur fra Hammer Bakke (du kan også sejle fra Holbæk, det varer 25 min.). Køb crêpes på Langdalgaard, kaffe og kage på Marliese’s Gårdcafé og tag helt op nordpå i Næsby og bliv blæst igennem. Luften er lidt friskere her, naturen er indtrængende og jeg har hørt, at øen bliver kaldt Øro i stedet for Orø.

Dejlige Danmark
Orø

Hvidovre Strandpark

Helt klart vores redning i august måneds hedebølge, hvor der har været restriktioner på antal besøgende i havnebassinerne i København. Hvidovre Strandpark er en lille strand med en lang badebro. Der er mange mennesker på en varm dag, men der er plads til alle, da man også smider sig på græsset. På stranden er der en lille kaffevogn og en lille vogn med hotdogs og slushice.

Dejlige Danmark
Hvidovre Strandpark

Sydhavnstippen

Et vidunderligt naturområde midt i København med alpaka’er, får og masser af plads. Her er fredeligt og idyllisk og nogle steder på tippen, føles det simpelthen som om jeg går rundt på savannen. Om ikke andet, så i hvert fald alle andre steder end Danmark. Naturområdet ligger på en gammel losseplads ved Kalvebodløbet, øst for Valbyparken og Haveforeningen Musikbyen og syd for bydelen Sydhavnen. Jeg er sikker på, at en daglig tur til Sydhavnstippen kan kurere stress.

Dejlige Danmark
Sydhavnstippen

Dragør

I det hele taget er den lille havneby ude på spidsen af Amager bare utrolig charmerende med den gamle bydel, hvor brosten, skæve huse og stokroser er hovedingrediensen. Gå en tur ned mellem lystbådene i havnen og hvis vejret er til det, kan du hoppe i vandet på stranden eller i Dragør Søbad. På vejen til Dragør fra København kan jeg anbefale at stoppe ind ved Uganda Grønt, som ligger på hjørnet af Ugandavej/Englandsvej. Her kan du købe frisk frugt og grønt, nødder og planter og bedst af alt, de lækreste is fra Uganda ismejeri.

Rørvig

Rørvig er i sig selv super hyggelig og den lille havn er helt klart et trækplaster for børnefamilier, der skal fange krabber. Sommerhusområdet er stort og når du nærmer dig havnen af Rørvigvej, kommer du helt automatisk ned i gear og i feriestemning. Ud over byens mange fine restauranter, kan jeg fremhæve byens lille Street Food, som ligger på Rørvigvej. Også selvom der kommer skybrud midt i thai-retten.

Dejlige Danmark
Rørvig Street Food

Lynæs

Totalt lækker stemning og måske Danmarks svar på Venice Beach (er der nogen, der siger)…Helt vildt fedt og fancy på den afslappede måde – Igen gad jeg godt at være lidt surfer-agtig…. Jeg har lige været til fest i surfcenteret, som skabte de perfekte rammer om en hyggelig sommeraften med dans, drinks og sand i skoene.

Nordsjællands kyst

Hornbæk er en af de mange fine byer på den Nordsjællandske kyst, hvor der er skønne strande, fine badehoteller, dyre restauranter og de helt moderigtige butikker. Mest blev vi meget positivt overrasket over Street Food pladsen ’Det Fedtede Hjørne’ i byen, hvor der er en tilpas dejlig stemning og god mad. Og lige på den anden side af Øresundsvej ligger stranden. En anden dejlig og meget børnevenlig strand, finder du i Liseleje.

Bornholm

Min dejlige ferieø… der er så meget at skrive om den ø og du kan også læse meget mere her. Her får du alt; om du er til den kridhvide sandstrand i Dueodde, Nordeuropas største borgruin Hammershus, de vilde helligdomsklipper, den betagende Opalsø, Ekkodalen, rundkirker, iværksætteri, gourmetmad, klipper eller røget sild. Bornholm imponerer og mest af alt emmer øen bare af ferie og afslapning med is fra Iskalaset i Sandvig, musik på Gæstgiveren i Allinge, karameller i Gudhjem, lækkert brød i Svaneke og det skønneste kagebord hos Fru Petersen i Østermarie. Mere eksotisk fås Danmark ikke.

Dejlige Danmark
Hammershus, Bornholm

Jeg er sikker på, du har haft omtrent ligeså mange oplevelser fra Danmark i det forgangne år. Del dem gerne med mig nedenfor, hvis der er noget jeg bare MÅ opleve.

Vil du holdes opdateret, så skriv dig op til at få en mail fra mig, det kan du gøre på forsiden. Du kan også følge med på Instagram og Facebook.

Vi ses,

2 thoughts on “Dejlige Danmark

 • 24. september 2020 at 14:18
  Permalink

  Hej Janeaway!
  Superflot tur gennem Danmark. Er begyndt at planlægge tur. Måske til Samsø!
  Flotte billeder og god beskrivelse – også om Aarhus og Bornholm.

  Reply
  • 24. september 2020 at 14:57
   Permalink

   Tusind tak 🙂
   Samsø er virkelig også dejlig, så det kan jeg godt forstå. Jeg vil også gerne derover igen, så måske tager jeg med 🙂

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.