11 fantastiske bøger til sommerferien

Sommeren er skudt i gang – og ferietid er for mange lig med tid til læsning og fordybelse. Her er noget til enhver smag, om du er til det socialrealistiske, en god gedigen krimi, et velskrevet romanportræt, en psykologisk thriller eller en bog om at komme i overgangsalderen.

Rejsetips

Mine favoritter er alle stærke læseoplevelser, som jeg vil anbefale, hvis du ikke allerede har været der.

God læselyst:-)

1. Arv og Miljø

Af Vigdis Hjorth (2017) 332 sider. Roman.

Arv og miljø er fortalt på en enkel og elegant måde. Den handler om fire voksne søskende der ender i en arvestrid, da deres forældre har besluttet, at de to yngste søskende skal arve to sommerhytter, som alle fire søskende har stærke barndomsminder fra. De to ældste vil modtage et økonomisk beløb som kompensation – som slet ikke når værdien af sommerhytterne. Vi kommer tæt på fortælleren, den ældste søster, Bergliot, og følger hendes personlige beretning om hvorfor hun brød med familien mange år tidligere. En bog om uretfærdighed, mistro, anklager, fortielser og forsøg på tilgivelse.

Rejsetips

2. Folkets Skønhed

Af Merete Pryds Helle (2016) 428 sider. Roman.

Folkets Skønhed er en slægtskrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie. Vi følger hovedpersonen Marie, som vokser op i et fattigt hjem på Langeland i 1930’erne, hvor øretæver og seksuelle krænkelser hører hverdagen til. Til gengæld er der mange børn, hårdt arbejde og mangel på kærlig børneopdragelse. Først da Marie møder Otto, lysner fremtiden og håbet om at komme væk fra gården og skabe sin egen kernefamilie-fremtid. Socialrealisme, når det er bedst.

Rejsetips

3. Den, der lever stille

Af Leonora Christina Skov (2018) 374 sider. Roman.

Måske en af de bedste og vigtigste bøger jeg har læst i lang tid. Utrolig velskrevet og vedkommende. Bogen handler om Leonora Christinas forhold til sine forældre. Eller mangel på samme. Hun kæmper en kamp for at blive accepteret, som den hun er. Hun møder mere modstand end forståelse og trods evindelige skuffelser, mister hun aldrig håbet om, at hendes forældre (særligt hendes mor) på et tidspunkt vil komme til fornuft og elske sin datter. Vanvittig stærk og modig. Barsk og rørende. En bog med noget på hjerte, som rammer dybt og somme tider gør ondt.

Rejsetips

4. En dag vil vi grine af det

Af Thomas Korsgaard (2018) 312 sider. Roman.

Anden bog af den meget unge forfatter er ligeså velfortalt og fortsætter hvor vi slap Tue i debutromanen Hvis der skulle komme et menneske forbi. Den handler fortsat om at være barn i en dysfunktionel og voldelig familie, hvor overskud er noget man skal lede længe efter. Tue er fortsat overladt til sig selv og forsøger at bryde med familien ved at være så meget sammen med din veninde Iben, som muligt. I en svær tid, hvor folkeskolen slutter og gymnasiet starter og man burde have nok at tumle med selv, skal Tue lægge ører til sin mors hemmelige ven på Fyn, som han ikke må fortælle noget om til sin far. En far, der ser ud til at holde mere af sin modbydelige slagteri-kollega end sine tre børn.

 Rejsetips

 5+6. Historien om et nyt navn og Dem der flygter og dem der bliver

Af Elena Ferrante (2014) 560 sider, (2017) 480 sider. Romaner.

Bog nummer to og tre i Napoli-serien, som er på i alt fire bøger. Bøgerne handler fortsat om venskabet, i alle dets facetter, mellem Lila og Elena, der nu er blevet til to unge kvinder. Historien om et nyt navn starter hvor Min geniale veninde sluttede, med den kun sekstenårige Lilas bryllup. Et turbulent ægteskab og alt hvad det medfører, når man ikke gifter sig med den, man elsker. I Dem der flygter og dem der bliver er pigerne selv blevet mødre og kæmper hver især med karriere, familie, selvværd og hvad meningen med livet er. Elena er fortælleren og gennem hende, hører vi om pigernes venskab, der rummer alt fra kærlighed, had, beundring og jalousi, men som er så stærkt, at de trods smerten ikke kan undvære hinanden.

Rejsetips

7. Jeg er f*cking hot

Af Renée Toft Simonsen, (2018), 320 sider. Biografi.

Denne bog er kommet til i de tidlige morgentimer, hvor Renée ikke kunne sove mere, fordi overgangsalderen vækkede hendes gennemblødte krop til live. Altså, jeg er ikke lige selv i overgangsalderen endnu og tænkte derfor ikke umiddelbart at bogen ville ramme mig, men jeg skal love for, at jeg var underholdt fra start til slut. Og nu kan den der overgangsalder bare komme an, jeg er parat (og meget velinformeret om alt hvad den indebærer). Jeg er vild med, at Renée –  gudesmuk som hun jo er – vælger at fortælle alle de grimme ting. Ikke bare om kroppens forfald men i den grad også om følelser og alle de ’grimme sten’ (som hendes Thomas kalder det), som hun vælger at bære rundt på. Måske er jeg farvet af at være århusianer og kæmpe Renée & Thomas fan? Men jeg tænker faktisk ikke, det påvirker min dømmekraft. For denne bog er vigtig og nødvendig. Og yderst modig og uhyre morsom. Jeg kan også anbefale Renée – At finde Hjem skrevet af hende selv og Helmig og kærligheden, skrevet af Thomas i samarbejde med Kirsten Jacobsen, hvis du ligesom jeg, er vild med Kongen af Århus og hans dronning.

Rejsetips

8. Under bjælken

Af Jens Andersen, (2017), 379 Sider. Biografi.

Smukt og modigt portræt af vores allesammens kronprins. Smukt, fordi alle biografier, Jens Andersen skriver, er så fine og velfortalte og fulde af respekt for det menneske han portrætterer (læs endelig også hans Astrid Lindgren biografi Denne dag, et liv). Og modigt, fordi kronprinsen virker meget afbalanceret og ærlig og er ikke bange for at fortælle om de svære ting i opvæksten og hans iver for at flytte hjemmefra som 18-årig. Eller om hans søgen efter sin egen identitet og hans forsøg på at overbevise folket om, at han kan selv. Og her har bogens titel en helt særlig betydning. Efter at have læst bogen (og været til foredrag med Jens Andersen om samme), har jeg kun fået endnu mere respekt for Kronprinsen og Kongehuset.

Rejsetips

9. Blækhat

Af Sissel-Jo Gazan, (2017), 541 sider. Roman.

En helt ny side af Gazans forfatter-evner. Hun har bevist, at hun er en god videnskabs-krimiforfatter men i særdeleshed også en fremragende rejsebogsforfatter i Vi elsker Berlin. Nu får vi en intens og  velskrevet bog, som giver et virkelig godt tidsbillede af Aarhus – og er særdeles sjovt at læse for en århusianer som mig, hvis mor er vokset op lige der, hvor hovedpersonen Rosa bor sammen med sin mor. (så straks efter jeg havde læst bogen, havde jeg min mor med i ø-gadekvarteret som personlig guide). Bogen beskriver forskellige miljøer i smilets by og vi følger på ganske stille vis Rosas færden i de århusianske gader, hvor graffiti/street art bliver hendes store lidenskab. Rosa fortsætter som voksen sin lidenskab for street art og rejser verden rundt for at registrere kunstneren Blækhats kunst. Slutningen er ret overraskende og helt igennem genial.

Rejsetips

10. Jeg ser dig

Af Clare Mackintosh (2017) 425 sider. Krimi.

Jeg ser dig er en velskrevet krimi med et godt gennemtænkt plot. Zoe Walker er på vej hjem fra arbejder og sidder i toget og bladrer i en avis, da hun falder over et billede af sig selv i en personlig annonce. Hendes familie mener bare det er et billede, der ligner, men Zoe er overbevist om, at det er hende på billedet. Hun begynder at se et mønster med andre annoncer – hver dag med et billede af en ny kvinde. Hvem holder øje med hende? Da en af kvinderne bliver fundet død, tager Zoe sagen i egen hånd. Undervejs er man mistænkelig over for alle, der bliver nævnt i bogen.

 Rejsetips

11. Central Park

Af Guillaume Musso (2017) 334 sider. Spænding.

Guillaume Musso har igen formået at skrive en krimi, hvor det er umuligt at regne ud hvad der sker på næste side. Alice og Gabriel vågner op på en bænk i Central Park, låst fast til hinanden med håndjern. De kender ikke hinanden. Og aftenen før var Alice hjemme i Paris med sine veninder og Gabriel spillede piano på en jazzbar i Dublin? En uforudsigelig psykologisk thriller hvor du konstant undervejs forsøger at regne plottet ud, men som holder spændingen til det sidste med en overraskende slutning.

Rejsetips

Læs andre boganbefalinger her og her. Skal du på farten, kan du også tjekke mine favorit apps til ferien ud her. Og så kan du i det hele taget få en oversigt over alle getaways her.

Følg med og lad dig inspirere på Instagram og Facebook og husk at efterlade din e-mail hos mig, hvis du vil følge med, når der kommer nyt fra mig.

God læsning og rigtig glædelig sommer 🙂

One thought on “11 fantastiske bøger til sommerferien

  • 15. juni 2018 at 9:42
    Permalink

    Hej Janeaway.
    Jeg kan kun gi’ dig ret i, at det super gode bøger – især Blækhat – den er så inspirerende, at jeg nu selv er begyndt at gå og male på husmure rundt omkring.

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.