Favorit bygningsværker

Jeg har ikke den store baggrund indenfor arkitektur, design eller byggeteknik. Men det er tydeligt, når en bygning imponerer og fascinerer mig på grund af strukturen, arkitekturen, højden eller blot historien bag.

Jeg er vild med det stilede Eiffeltårn, den smukke Triumfbue, det imponerende Colosseum. Og jeg bliver overvældet af den betagende domkirke i Milano, den ikoniske Empire State Building, det ufærdige La Segrada Familia. Og jeg fyldes med håb, når jeg ser på frihedsgudinden.

Og så er der de bygninger, der giver mig gåsehud og på en eller anden måde sætter tanker og følelser i gang.

De runde

Guggenheim, New York

Dette kunstmuseum er verdensberømt og ligger på den mondæne 5th Avenue i New York. Bygningens karakteristiske runde, spiralformede facon gør den til en af byens mest kendte vartegn og et vigtigt eksempel på amerikansk efterkrigsarkitektur. Det er både fascinerende inde- og udefra. Helt klart et besøg værd, selvom du ikke er en gedigen museumsgænger. Læs mere om New York her.

Rejseinspiration
Guggenheim Museet i New York

Vatikan Museet, Vatikanstaten, Rom

Vatikan museet er et af de mest besøgte i hele verden. Det ligger i den lille Vatikan-stat i umiddelbar nærhed af Peterskirken, men har sin egen indgang et stykke derfra. Alt ved museet (eller museerne, der er flere i ét) er imponerende. Selv trappen ud derfra er helt fantastisk og smuk. Og så lige en reminder, som jeg også har skrevet i min rejsebeskrivelse om Rom – husk at bestille billetter hjemmefra. Læs mere om Rom her.

Rejseinspiration
Den smukke runde trappe i Vatikan Museet, Vatikanstaten, Rom

De overdådige

Peterskirken

Alle har hørt om den imponerende Peterskirke, som ligger i Vatikanstaten i Rom og er et af de helligste steder for kristendommen. Kirken er centrum for den romersk-katolske kirke. Om søndagen er pladsen propfyldt med mennesker, da Paven velsigner den fremmødte befolkning på pladsen. Man kan komme ind i kirken, men det kan betale sig at bestille billetter på forhånd, da der er mange andre, der får samme idé, når de er der. Læs mere om Rom her.

Rejseinspiration
Peterskirken, Rom

Taj Mahal, Agra, Indien

Det er svært ikke at blive imponeret af overdådige Taj Mahal, som er et nordindisk mausoleum nær Agra. Taj Mahal er bygget af Shah Jahan til dennes kone Arjumand Bano Begum, som døde i 1631 i sin barselsseng. Det tog omkring 20 år at bygge det, og det flotte kunstværk blev i 1983 medtaget på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv. Læs mere om min rejse til Indien her.

Rejseinspiration
Imponerende Taj Mahal

Domkirken, Firenze

Duomoen Cattedrale di Santa Maria del Fiore er intet mindre end et mesterværk. Katedralens fantastiske kuppel dominerer Firenzes skyline. For mange er den mest imponerende del af besøget dog synet af selve bygningen på tæt hold, hvor du kan beundre katedralens imponerende ydre facade lavet af blandt andet pink, hvid og grøn marmor. Gå op ad de 463 trin i kuplen, og få en fantastisk udsigt over byen. Det er gratis og god motion. Læs mere om Italien her.

Rejseinspiration
Domkirken i Firenze

De tårnhøje

Fernsehturm, Berlin

Tårnet på Alexanderplatz i Mitte blev opført mellem 1965 og 1969 af det tidligere DDR, der brugte billedet af Fernsehturm som symbol på Østberlin og DDR. Fjernsynstårnet er med sine 368 meter helt klart en af mine favoritbygninger. Her med Verdensuret i forgrunden. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg bliver glad i låget af at se på tårnet og har det også i form af en lille skulptur og plakat i hjemmet. Jeg synes, det er så fedt! Læs mere om Berlin her.

Rejseinspiration
Fernsehturm, Berlin

Freedom Tower, New York

Det hed det til at starte med. Nu hedder det One World Trade Center, og er hovedtårnet i det nye World Trade Center-kompleks i New York, som har erstattet tvillingetårnene. Jeg kan få myrekryb af at se på den 541 meter høje bygning, når jeg tænker på den historie der ligger bag. Absolut et must see, hvis du er i New York, ikke kun dette tårn, men hele komplekset på Ground Zero Memorial med South og North Pools. Læs mere om New York her.

Rejseinspiration
One World Trade Center, New York

Favorit broen

Brooklyn Bridge, New York

Jeg er vild med alle de stålkabler der udgør denne fantastiske hængebro, som er en af de tre broer, som binder bydelene Manhattan og Brooklyn sammen. Den er smuk at gå over, men en cykeltur er også sjov. På Brooklyn siden kommer du over til Brooklyn Heights, som er et smukt grønt parkanlæg med førsteklasses udsigt ind over Manhattan. Læs mere om New York her.

Rejseinspiration
Brooklyn Bridge, New York

Det ‘danske’…

Operahuset i Sydney

Dette enestående bygningsværk får på en eller anden måde en national stolthedsfølelse frem i mig. Det er unikt, smukt og storslået. Både indvendig og udvendig. Og så ligger det så pokkers smukt på en pynt i Sydney-bugten lige ud til Stillehavet og kan med sine 60 meters højde ses fra utallige steder i storbyen. Læs mere om Australien her.

Rejseinspiration
Opreahuset, Sydney

Hvad er dine yndlingsbygninger?

Få mere rejseinspiration til flere af mine favoritter her.

Følg mig også på Facebook

2 thoughts on “Favorit bygningsværker

 • 24. oktober 2017 at 16:00
  Permalink

  Sikke et dejligt indlæg 🙂

  En del af at rejse, er nemlig at opleve alle de fascinerende bygningsværker der er rundt omkring i verden. Taj Mahal har i mange år stået på min ønskeliste og nu fik jeg igen lysten til at opleve det. Tak for det 🙂

  /Annette

  Reply
  • 24. oktober 2017 at 16:15
   Permalink

   Kære Annette,
   Tusind tak! Jeg kan også kun anbefale et besøg til Taj Mahal 😉
   Skønt, jeg kunne inspirere.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.