Getaway til Bethlehem

Når du er i Jerusalem, kan der sagtens være så mange indtryk, kirker, moskeer, synagoger og andre historiske monumenter, at du ikke overvejer at tage til Bethlehem fordi du simpelthen ikke kan rumme flere indtryk.

Skynd dig at komme på andre tanker!

getaway bethlehem

Forholdet mellem Israel og Palæstina er kompliceret, men turister kan relativt let komme ind i Betlehem. Bethlehem ligger lidt syd for Jerusalem og er en del af Vestbredden, der sammen med Gazastriben udgør de palæstinensiske territorier. Et israelsk kontrolpunkt adskiller Jerusalem og Bethlehem, og selvom turister frit kan rejse ind og ud af Betlehem, kræves der et pas for at komme tilbage til Israel igen.

Vi bestilte en tur gennem GetYourGuide, som jeg efterhånden har ret gode erfaringer med. Det var deres samarbejdspartner Elijah Tours, som vi havde fornøjelsen af, og du kan booke turen her.

getaway bethlehem
St. Catherine’s Church, hvorfra der hver jul sendes midnatsmesse verden over

Det skal lige siges at jeg normalt ikke er god til fælles ture med bus, guide og gå-i-fælles-flok. Men denne tur var virkelig god og det er meget betryggende at have en guide med på vej over grænsen til Vestbredden, som efter sigende godt kan være ret kompliceret. Og så var vores guide bare utrolig informativ og havde et hav af gode anekdoter i ærmet. Og så toppede han turen med at dele pita med falafel og hummus ud til frokost, hvilket ikke var inkluderet i turen. Så stor anbefaling herfra.

Vi blev hentet på David Citadel Hotel – ti minutters gang fra vores lejlighed kl. 7.45 om morgenen og var tilbage fra turen kl. 13.30. Bethlehem ligger kun en halv times kørsel fra Jerusalem.

getaway bethlehem

5 bedste oplevelser i Bethlehem

1. Separationsmuren

Israel hævder hårdt at muren blev bygget til at hjælpe sikkerheden ved at holde palæstinensiske “terrorister” ude. Dette er der selvfølgelig meget delte meninger om.

Muren er en militær struktur, der er over 700 km lang, bygget af den israelske regering, og som omslutter Vestbredden. Afhængigt af hvem du snakker med er det enten en vigtig sikkerhedsforanstaltning eller et apartheidinstrument. Ruten er meget kontroversiel, og den har en dramatisk indflydelse på mange menneskers dagligdag.

getaway bethlehem
getaway bethlehem

2. The Walled Off Hotel i Bethlehem

Walled off kan løst oversættes til at adskille (noget) fra området omkring det med en væg. Og det kan man vist roligt sige at hotellet gør, da det kun ligger få meter fra den store grå mur, som Israel begyndte at bygge rundt om Vestbredden i 2002. Derfor er hotellets motto også “The worst view in the world”.

Hotellet er en kunstinstallation af den britiske avantgardekunstner Banksy. På hotellet er der en graffiti-butik, hvor du kan købe spraymaling mm til dekorering af muren. Butikken er den eneste i Mellemøsten, der tilbyder skræddersyede stencil-tutorials. Til spørgsmålet om det er lovligt at male på muren, er hotellets svar: ’ Det er ikke ulovligt. Selve muren forbliver ulovlig i henhold til folkeretten’. Mange af budskaberne på muren er dedikeret til den politiske situation mellem Israel og Palæstina.

Næste gang jeg kommer til Bethlehem, vil jeg helt sikkert tage på en Banksy street art tour.

getaway bethlehem
The Walled Off Hotel
getaway bethlehem
Ude foran hotellet lige overfor muren

3. Fødselskirken – Church of the Nativity

Lige i forlængelse af Manger Square ligger Fødselskirken. Det er en af ​​de ældste kirker i verden og blev bygget over hulen, hvor Jesus ifølge Bibelen blev født. Kirken er på UNESCO’s verdensarvsliste. Kirken deles af græsk-ortodokse, romersk-katolske og armenske apostoliske myndigheder som alle tre deler grotten under kirken, som efter sigende er stedet Jesusbarnet kom til verden – det nøjagtige sted er markeret med en sølvstjerne på gulvet. På stjernen står ‘Her blev Jesus Kristus født af Jomfru Maria’ på latin.

Det er lidt svært at komme ind i selve kirken, da døren under korsfarerne blev muret mindre, for at man bedre kunne beskytte sig mod ryttere. Så du skal lige huske at dukke hovedet.

For at komme ned i grotten skal du være forberedt på at stå i kø – og når du så er dernede, er det et hurtigt kig rundt og så er det hurtigt op igen på den anden side. Vi hørte om folk, der står i kø i 4-5 timer. Vi stod der måske i 45 min.

Jeg er ikke specielt kristen eller religiøs og synes ikke jeg normalt bliver overvældet af historiske religiøse steder, men der var nu alligevel noget særligt over at knæle ned og røre ved stjernen og tænke på at lige akkurat her blev Jesus formentlig født.


 4. Mælkegrotten

Udefra gør kirken ikke meget væsen af sig, men indenfor er den utrolig stilren, stille og meget enkel. Og meget ubesøgt sammenlignet med den kø, du givetvis lige har stået i, i Fødselskirken. Sagnet siger, at mælkegrotten er det sted, hvor den hellige familie fandt deres tilflugt under ’barnemordet i Bethlehem’, inden de flygtede til Egypten. Da Maria en dag ammer Jesus, spilder hun et par dråber mælk på stenene i grotten, og med ét bliver den rødbrune hule til en mælkehvid grotte.

Det har betydet at religiøse mener der er en særlig velsignelse over stedet og har startet traditionen for at ufrugtbare par strømmer hertil for at blive frugtbare. Før i tiden tog man et stykke af Grottens hvide klippe, som menes at have magisk kraft. Dette er dog ulovligt, så lad være med at hakke i væggen og køb i stedet en lille pose med den kalkholdige sten, som sælges på stedet.

Ud over stilhed og ro, finder du det store ikonmaleri, der hænger af en ammende Maria inde i grotten. Motivet er brugt af ikonmalere i flere århundrede.

Den ammende jomfru Maria med Jesus-barnet
Indgangen til Mælkegrotten
getaway bethlehem
Den ammende jomfru Maria med Jesus-barnet

5. The Shepherds Fields

Det var her, 2 km øst for Betlehem, i landsbyen Beit Sahour på Vestbredden, at Herrens Engle besøgte hyrderne og bebudede Kristi fødsel.

De romerske katolikker og de græskortodokse har hver deres hyrdesmark, mindre end 600 meter fra hinanden. Kapellet, Shepherds’ Field Chapel, er en romersk-katolsk religiøs bygning designet af den italienske arkitekt Antonio Barluzzi, som skal ligne et hyrdetelt. Kapellet har en stjernekuppel og tre fantastiske vægmalerier, der hver fortæller en del af fødselsfortællingen fra Lukas evangelium.

getaway bethlehem
Shepherds’ Field Chapel
getaway bethlehem
Et af de tre imponerende vægmalerier i kapellet

Det har overrasket mig, hvor meget det påvirkede mig (som ikke er særlig religiøs what-so-ever) at se alle de dybt religiøse og historiske steder. Dog ville jeg virkelig også gerne have besøgt den famøse flygtningelejr Aida, som ligger i byen samt tage en tur rundt langs muren, for at se al Banksy’s street art, som jeg synes er virkelig interessant. Det må blive næste gang.

Næste stop efter Jerusalem og Bethlehem er Det Døde Hav og Negev-ørkenen og det kan du læse meget mere om her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook.

Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du får direkte besked, når der er nyt fra Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

jane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.