Getaway til Tel Aviv

Vi ankommer sent fredag aften til Tel Aviv og hopper i en taxa fra lufthavnen, så snart vi har fået vores bagage og har passeret paskontrollen. Vores lejlighed ligger lige midt i den gamle charmerende havneby Jaffa, som engang var en forstad til Tel Aviv, men som i dag nærmere er en bydel i byen.

Tel Aviv getaway
Vores skønne lejlighed i den gamle bydel Jaffa

Vi vågner op dagen efter til støvregn og grå himmel og bevæger os trods store mørke skyer ud i gaderne selvom det meste er lukket frem til solnedgang pga. sabbat. Da de mørke skyer nærmer sig og regnen pludselig vælter ned, hopper vi ind i en taxa og beder den om at køre os til en morgenmads-restaurant, jeg har læst om – og som har åbent under sabbat. Vi ankommer 15 minutter senere og opdager hurtigt at vi ikke er de eneste der har hørt om det sted.

Det hedder Benedict, ligger bl.a. på Rothschild Blvd. (hvor vi er) og kan klart anbefales…Her er en gigantisk kø og jeg tror vi ender med at vente i halvanden time. Men vi bliver godt opvartet mens vi venter med the, champagne og franske vafler. Og herfra lover alt godt i Tel Aviv…

Tel Aviv getaway
Pandekagerne på Benedict – værd at vente på!

De 4 bedste i Tel Aviv

1. Arkitekturen i Tel Aviv’s ’White City’

Gå rundt i gaderne og se på den imponerende arkitektur – særligt Bauhaus-stilen findes der meget af i gadebilledet, en særlig stil som jødiske arkitektstuderende fra 1930’ernes Tyskland bragte til Tel Aviv. Faktisk er det den største samling i verden. ’White City’ refererer til de over 4000 bygninger i Bauhaus-stil og i 2003 blev Tel Avivs ’White City’ optaget på UNESCOS verdensarvsliste med begrundelsen: “an outstanding example of new town planning and architecture in the early 20th century.” Særligt omkring Rothschils Blvd, Maze hog Nahmani Street og Sheinkin Street er gode til Bauhaus spotting.


2. Strandene og strandpromenaden

Der er virkelig mange strande langs Tel Aviv’s kyst og de er delt op i familiestranden, kite-surfe stranden, stranden for de homoseksuelle – så er der den for windsurfere, den for sportsudøvere, den homofile, den religiøse og den for hundeopdrættere – den hvor du skal betale for at ligge, den hvor du ikke skal, osv. Der er sågar en strand til de mange franske turister… Så du skal lige have styr på din research, så du ved, du vælger den rigtige strand. Vi var ikke selv på stranden, da der kun var 12-14 grader i februar, da vi var der, men alligevel er det fantastisk at gå langs stranden fra den ene ende af byen til den anden

tel aviv getaway
Kite-surfing på en af de mange strande
tel aviv getaway
Strandpromenaden med den gamle havneby Jaffa i horisonten
tel aviv getaway
Det ikoniske Dan Tel Aviv Hotel ved Frishman Beach

3. Besøg dufte og farver på Markederne

Gå en tur rundt til de forskellige markeder – de tre jeg kan fremhæve er Jaffa’s Flea Market, Shuk HaCarmel og Levinski Market.

Jaffa´s Flea Market

er det der minder mest om et dansk loppemarked hvor der bliver solgt ud af alt fra gemmeren derhjemme og så naturligvis tæpper og tørklæder i store mængder. Det ligger i et charmerende område med mange hyggelige små butikker og en masse restauranter og caféer omkring og jeg kan klart anbefale at stikke ind til brunch eller blot en kop kaffe på Café Puua, hvis du trænger til en shoppepause.

tel aviv getaway
Café Puua, Jaffa
tel aviv getaway
Jaffa’s Flea Market

Shuk HaCarmel

er det travleste marked og ligger i bydelen Nachalat Binyamin – det går for at være byens hjerte. Har kan købes alt hvad du kan forestille dig af lokale madvarer og en masse skrammel, som ‘designer’-solbriller, højttalere, t-shirts og alt muligt andet.

Sweet treat på Shuk HaCarmel Market
tel aviv getaway

Levinski Spice Market

har masser af krydderier og markedet er ligesom alle de butikker der ligger på Levinski Street og lidt i de omkringliggende gader. Det er her de lokale køber nødder, krydderier, krydderurter, frugt, ost, olivenolie og andre delikatesser.

tel aviv getaway
Helt naturligt med maskingevær over skulderen i gadebilledet
tel aviv getaway

4. Gå på opdagelse i de trendy og charmerende kvarterer

Det er hyggeligt langs stranden, imponerende i det gamle historiske Jaffa, hvor St. Peter’s Church ligger smukt på toppen og majestætisk at gå og kigge på smuk arkitektur langs Rothschild Boulevard – MEN særligt Neve Tzedek og Florentine er hyggelige kvarterer at slentre rundt i.

St. Peter’s Church i Old Jaffa
Rothschild Boulevard

Neve Tzedek

er et kunstner-kvarter, meget ældre end selve byen Tel Aviv og det kan prale af et væld af design-, kunsthåndværk- og boutique-shopping. Her ligger mange gallerier og museer, hvor avantgarde kunstnertyper hænger ud sammen med bohemerne. Det er det første jødiske kvarter, der blev bygget ud over murene i den gamle havn i Jaffa. Når du går rundt i de hyggelige gader med meget højt til loftet, får du en fornemmelse af livet i Israel inden udviklingen af ​​Tel Aviv.

Neve Tzedek er hebraisk og betyder ’retfærdighedens hjem’ og de grønne murbelagte gader giver dig også fornemmelsen af at være langt væk fra storbyens modernitet. Vi var her på en kold dag, jeg kan godt forestille mig, at det kun er endnu skønnere en sommerdag. En gåtur langs Shabazi Street giver et glimt af den kreative boheme-stemning og nogle af husene i dette kvarter er deciderede Bauhaus eller Art Deco-monumenter.

 
tel aviv getaway

Florentine

er et af de mest stilfulde og chikke kvarterer i Tel Aviv. Her er en helt igennem kunstnerisk atmosfære med kunstgallerier men sjovest er det at vandre rundt i gaderne og beundre den omfattende street-art og graffiti, som nærmest kan ses på hvert gadehjørne. Restaurantscenen skulle efter sigende også være fantastisk i Florentine, ligesom nattelivet, men det kan jeg ikke snakke med om – jeg var her kun om dagen, på vej til Levinski Markedet.  

Næste stop er Jerusalem, som du kan læse meget mere om her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook.

Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du får direkte besked, når der er nyt fra Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

jane

2 thoughts on “Getaway til Tel Aviv

 • 9. juni 2022 at 15:58
  Permalink

  Hej, jeg vil høre hvordan du har planlagt din tur til Israels og Jordan og Din tur til Balkan. Fx Balkan er der flere steder som jeg vil se. Hvordan er det nemmest at se dem? Bus, tog eller? Kan man have et steder at bo eller er det bedst at rejse rundt til de forskellige.
  Mvh
  Andreas

  Reply
  • 13. juni 2022 at 9:39
   Permalink

   Hej Andreas,
   Tusind tak for din besked. Jeg har som udgangspunkt bestilt flyrejsen først til begge rejser (både Israel/Jordan og Balkan) og derefter fundet steder at bo. Vi har rejst med vores 2 børn, så vi har prioriteret comfort frem for økonomi, derfor har vi begge gange booket bil på størstedelen af rejsen. Jeg vil klart anbefale at rejse rundt til de forskellige steder, da nogle af afstandene er så store, at det ikke giver mening at tage tilbage til udgangspunktet. Tag et par overnatninger og fortsæt rejsen til næste destination. Fx vores Balkan tur var lidt af en rundrejse,. Vi startede i Split og endte i Dubrovnik, og var forbi Mostar og Sarajevo i Bosnien-Hercegovina og Montenegro undervejs. Jeg kender ikke rigtigt til bus og tog i Balkan, da vi ikke benyttede os af det.
   Jeg håber, svaret gav mening 🙂
   God rejse,
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.