12 bedste tips til Rio de Janeiro

Getaway

The Girl from Ipanema

‘Tall and tanned and young and lovely, the girl from Ipanema goes walking…’ Det er næsten umuligt at slentre rundt på stranden i Ipanema uden at have Tom Jobims sang i baghovedet. Og i den østlige ende af stranden står der da også en statue af den berømte bossa nova sanger på strandpromenaden lige ud for Parque Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema Park).

Sangen er skrevet om en rigtig pige, der dengang var 17 år. Hun havde sin daglige gang forbi baren, når hun skulle ned på stranden. Og dér sad Tom Jobim og Vinicius de Morares i 1962 og drømte om hende mens de komponerede den sang, der skulle gøre Ipanema verdenskendt. Baren er siden blevet omdøbt til ‘Garota de Ipanema’ og er næsten blevet en turistattraktion i sig selv.

Getaway
Statue af Tom Jobim (og min datter der lurer i baggrunden) på Ipanema beach

Rios mange seværdigheder

Rio de Janeiro bliver oftest bare omtalt som Rio, hvilket er lidt sjovt, da navnet betyder Januarfloden. Så når man fjerner Januar, kaldes byen bare ‘flod’. Den tidligere hovedstads lokalbefolkning, cariocas, omtaler byen Cidade Maravilhosa (Vidunderlig by), og jeg er helt enig.

Det er en af de smukkeste byer, jeg længe har været i, med bjerge i baggrunden så langt øjet rækker, en vidunderlig stor sø som er de lokales åndehul, og med nogle af verdens mest berømte strande. Og så er byen synonym med bossa nova og samba, og er nok mest kendt for det årlige karneval i februar.

Getaway

Vi boede to forskellige steder – først i Ipanema og bagefter i Cosme Velho, som ligger på bjerget Corcovado, hvorfra sporvognen op til Kristus-statuen afgår. Vi boede privat begge steder gennem Love Home Swap (som jeg er meget begejstret for), og det kan du læse mere om her.

Når du bliver spurgt om sikkerhed i byen, vil enhver lokal være hurtig til at sige, at du ikke skal bekymre dig, så længe du er esperto – hvilket løst oversat vil være at have en sund situationsfornemmelse.

De 12 bedste i Rio

Der er ufattelig mange ting at se i Rio i byens mange forskellige kvarterer. Her kommer mit bud på de 12 ting, du bestemt ikke må gå glip af, når du er i byen.

1. En rundtur i en favela

Getaway

En stor del af Rio er de mange favelaer, der bygges op af bjergsiderne. Egentlig er definitionen af favela ‘slum’ og var i mange år helt strengt forbudt for turister at besøge, da kriminalitet, overfald og drab var en selvfølge. Folk levede i hjælpeløshed og de der voksede op i favelaerne var mere rasende end bange. Mange af favelaerne har fået et make-over (særligt i forbindelse med at Rio var vært til VM i fodbold og OL) og politiet gjorde en stor indsats for at få udryddet drugdealere og fik indsat sikkerhedsposter omkring i favelaerne. Dog skal det siges, at der er nogle der har det værre end dem med tag over hovederne i favelaerne. Der er mange hjemløse i Rios gader, unge som gamle.

Getaway
Sporvognen i Santa Marta favelaen

Efter endt VM og OL er det gået lidt tilbage, da politiet ikke laver razziaer og ej heller prioriterer favelaerne så højt som før. Men forandret er de blevet, og mange der bor der er glade for den positive fremgang. Andre positive tiltag er transporten til favelaerne, hvor nogle har fået en elevator (Cantagalo) og nogle har fået en meget stejl sporvogn (Santa Marta) mens en anden har fået svævebane (Complexo do Alemao). I Santa Marta favelaen har frivillige malet alle bygningerne på en central plads regnbuefarvet, for at gøre hverdagen mere farverig. Dog er det lidt ironisk at det netop var på denne plads, at vores guide var mest bekymret for os, da der var en tung lugt af hash og en masse stofmisbrugere med røde utilregnelige øjne.

Santa Marta er ud over sine farverige facader, nok mest kendt for at have været lokation i Michael Jacksons kontroversielle musikvideo ‘They don’t care about us’. Der er rejst en statue af Michael Jackson, som også er blevet en turistattraktion, men husk at tage en guide med.

Getaway
Michael Jackson der omfavner Kristusfiguren i baggrunden

Vi besøgte Cantagalo favelaen på egen hånd ved at tage elevatoren op. Jeg tror det er meningen, at man derfra skal nyde udsigten og tage den ned igen. Men det føltes ikke dumdristigt eller overmodigt, da vi gik ind i favelaen og startede med et lille måltid på en lille restaurant ved navn ‘Belle View’ hvor hele familien var på arbejde og alle meget imødekommende. Vi gik langt omkring og blev også stoppet et par gange og fik af vide vi ikke måtte fotografere. Jeg vil dog klart anbefale at tage en lokal guide med.

Getaway
Vidigal favela
Getaway
Cantagalo favelaen

 

2. Ipanema Beach

Ipanema beach ligger smukt med bjergene Dois Irmaos i den vestlige ende af stranden nede ved Leblon. Til trods for at der løber trafikerede veje langs stranden og høje bygninger ligger side om side langs kystlinjen, føler jeg alligevel, at jeg befinder mig i et tropisk paradis. Særligt er her fedt om søndagen, hvor den ene side af vejen afspærres for biler og alle lokale (og andre) valfarter dertil for at nyde byens eksotiske legeplads.

Getaway
Ipanema beach på en søndag, hvor vejen er lukket for bilister

Ipanema er ikke bare en strand. Her kommer alle. Både dem der bare vil bade men bestemt også dem der gerne vil ses. Strandpromenaden er plastret til med hundeluftere, løbere, cyklister, folk på skateboard og rulleskøjter. På det famøse sort-hvide mosaikfortov anretter sælgerne deres små butikker. Kioskerne, der sælger et hav af kokosnødder, ligger med et par hundrede meters mellemrum og på din slentretur op ad strandpromenaden kan du nyde tonerne fra de dygtige gademusikanter. Volleyball foregår i sandet tættest på vejen, og også gerne de i Rio opfundne spil footvolley, som er en kombination af fodbold og beachvolley, og frescobol som et ketscherspil. Og så er der ellers bare grupper af unge, gamle, familier m.m. der nyder solen i sandet under en farverig parasol.

Getaway
Seje surferdudes på Ipanema

Stranden er delt ind i Postos (livredderstationer). Der er 12 i alt med ca. 500 meters mellemrum – men ikke på Ipanema alene. Posto 1 er på stranden Leme, som ligger i den nordlige ende af Copacabana. Copacabana begynder ved Posto 2 og slutter i syd omkring Posto 6. Ipanema fortsætter på den anden side af Ponta do Arpoador med Posto 7 og frem til posto 10, hvor stranden så går over i Leblon Beach og ender ved Posto 12. Der er forskellige stemninger alt efter hvilken Posto, du vælger. Posto 9 er mest posh og meget crowded. Posto 12 er mere familier og Posto 8 er populær blandt børn fra Cantagalo favelaen.

Du behøver ikke at pakke mad og drikke, når du tager på Ipanema. Støt hellere en af de mange boder (prøv eventuelt Uruguai ved Posto 9) der ligger side om side langs stranden eller køb fra en af de mange sælgere der gå rundt med øl, vand, chips, is, mad eller nylavede acai med müsli, banan og jordbær. Og trænger du mest af alt til en caipirinha, så går der naturligvis også sælgere rundt med drinks i alle farver.

Har du glemt din bikini, er der sælgere med deres bikinibutik hængende ned fra en parasol og mangler du elektronik, smykker, solbriller, kasketter, badebolde eller et badelagen, så skal du bare vente til den rette sælger passerer dig.

Getaway

Getaway
Kokosvand er den foretrukne drik i varmen

 

3. Cristo Redentor

Getaway
Den almægtige Kristus

Ja, hvad kan jeg sige. Hold nu op hvor er han dog bare enestående. Kristus statuen, eller Cristo Redentor, som han hedder på portugisisk, står med sine 38 meter på det 710 meter høje bjerg Corcovado. Han står med åbne arme og favner ud over hele byen. I bogen ´De Syv Søstre’, som jeg havde læst inden jeg kom til Rio, blev jeg klog på hvordan statuen er bygget op i fedtsten og med små mosaikstykker, så den ikke kan knække.

Jeg blev helt barneglad hver gang jeg fik øje på Kristus i baggrunden, når vi gik omkring i byen. Og jeg var lidt bange for, at jeg ville blive skuffet, når vi tog helt op og så den tæt på. Men det gjorde jeg ikke. Det var en vildt god oplevelse, både fordi den er så enorm og mægtig og fordi udsigten ud over byen deroppe fra er usammenlignelig.

Vi tog derop med den tram, der kører fra Cosme Velho. Det tager ca. 20 minutter, er ret pebret (man kan godt gå derop, men det frarådes, da det kan være farligt) men en fin tur. Vi fik af vide at vi skulle bestille i god tid i forvejen, men den dag vi besluttede at tage dertil, kom vi lige igennem og med næste tram.

Getaway

4. Lapa og Santa Teresa

Getaway
Den ikoniske akvædukt i Lapa, set fra Santa Teresa

Lapa er kendt for sine historiske monumenter beliggende i centrum af Rio. Engang var det de velhavende, der boede her, så blev det til byens red light district og i dag er det mest kendt for sit festlige, musikalske og livlige natteliv. Her ligger restauranter og botecos side om side og stemningen er glad og fri. Gå en tur rundt i området og lad dig imponere af de flotte graffiti-mure (nærmere street-art), som mange af de lokale kunstnere har dekoreret.

Getaway

Getaway
Street art i Santa Teresa

Det mest ikoniske i Lapa er den hvide ækvadukt, som den historiske sporvogn kører hen over, og derved forbinder Rios centrum med det kunstneriske boheme område Santa Teresa oppe på bjerget. Santa Teresa har mange gallerier, små kunstbutikker og mange hyggelige restauranter. Tag turen derop, om ikke andet, så for at nyde den smukke udsigt ud over byen fra de små snoede brostensbelagte gader.

Getaway

Getaway
Bondoen i de stejle gader i Santa Teresa

 

5. Escadaria Selarón

Getaway
Den meget farverige trappe

Den smukkeste trappe i verden, tør jeg næsten godt at sige. Og et livsværk uden lige. Kunstneren bag er den chilensk fødte Jorge Selarón, som startede i 1990 med at renovere de faldefærdige trapper ude foran sit hus. En renovering han brugte mere end 20 år på.

Renoveringen var med små mosaikstykker på de 215 trappetrin (inklusive siderne af trapperne, som er mindst ligeså dekorative).  Der er indsamlet fliser fra mere end 60 lande, som er placeret rundt omkring på trappen. Der er sågar en flise med et billede af Selarón selv, der ligger med bar mave. Da Selarón døde i 2013, 65 år gammel, blev hans lig fundet på selvsamme trappe.

Trapperne løber fra Lapa op til Santa Teresa.

6. Pão de Açúcar

Getaway

Pão de Açúcar (Sugarloaf) er kendt over hele verden for sin  panoramaudsigt ud over Rio. Herfra har du smukt udsyn til Kristusstatuen med Botafogo stranden i forgrunden. 

Tag derop mens det stadig er lyst, og nyd solnedgangen deroppefra og tag så tilbage igen, når mørket har lagt sig. Vi nåede ikke rigtigt derop mens det var lyst, eftersom der var en meget lang kø til svævebanen derop. Det havde vi ikke lige kalkuleret med. Der er to svævebaner – den første tager dig 215 meter op, hvor der er butikker og mulighed for at købe mad og drikke. Stop ikke her. Fortsæt med den næste svævebane op til 395 meters højde, hvorfra du får den mest spektakulære udsigt ind over Cidade Maravilhosa.

Getaway
Udsigt fra Sugarloaf

 

7. Ponta do Arpoador

Getaway

Ikke så meget at sige her, andet end at der er en helt igennem smuk solnedgang, som vi ikke var alene om at ville opleve. Folk valfarter til den østlige ende af Ipanema beach med picnic kurve, drikkelse og fotoudstyr for at få den helt rigtige solnedgangs oplevelse. Det er også ret imponerende. Men nu elsker jeg også solnedgang i det hele taget, så der skal ikke så meget til at imponere mig.

Den lille strand lige bagved, som ligger klemt godt inde mellem Copacabana og Ipanema, hedder Praia do Diabo (Djævlestranden) og er Rios foretrukne surferstrand med sine heftige bølger.

Getaway

8. Jardim Botânico

Getaway

Botaniske haver er egentligt ikke normalt det jeg prioriterer i en storby, men hvor er den dog usædvanlig smuk i Rio. Jeg var særligt imponeret af alléen med de megahøje palmer, der står majestætisk på rækker og får mig til at føle mig meget meget lille. Palmerne blev plantet, da haven åbnede i 1808, så de har også mange år på bagen.Vi var her på en hverdag og havde nærmest parken for os selv.

Når du er på disse kanter, vil jeg varmt anbefale, at du tager hen på Emporio Botânico, hvor du får en skøn morgenmad.

9. Lagoa Rodrigo de Freitas

Getaway

De lokales åndehul, Lagoa Rodrigo de Freitas, ligger smukt mellem foden af Concovado bjerget og Ipanema stranden. Der er masser af aktivitet rundt om den 7 km lange sø-sti, i form af folk der løber, lufter hund, cykler, skater eller bare går en tur.

Har du tiden til det, vil jeg foreslå, at du køber en kaffe og tager en stille og rolig slentretur omkring. Vi gik kun halvdelen rundt og undervejs holdte vi pitstop på legepladser og bænke, inden vi gik videre. Undervejs passerede vi også svane-cykelbådene, som vi bookede for en halv time, hvilket var et stort hit blandt børnene.

Getaway

10. Hippie Fair Market

Getaway

I tidernes morgen (1968) var det en flok hippier der startede søndagsmarkedet i Ipanema, som er vokset sig stort med omkring 700 stande. Hippie Fair Markedet er meget besøgt af både lokale og turister og har al mulig forskellig kunst fra smykker, tøj, lædervarer, malerier til legetøj lavet af genbrugsmaterialer.

Markedet bliver sat op i Parque General Osório tidlig søndag morgen og lukker kl. 18.00. I de fire hjørner af parken er der mad og drikkeboder og musikere der sørger for at skabe den helt rigtige markedsstemning.

Er du her ikke en søndag, er der også mange stande med kunst og souvenirs langs Ipanema beach og endnu flere på Copacabana beach mellem posto 4 og 5.

Getaway

11. Parque Lage

Getaway

Parque Lage er en offentlig park der ligger lige for foden af bjerget Corcovado. Fra bagenden af ​​parken begynder en vandresti, der fører til toppen af ​​Corcovado, lige under Kristus statuen.

Det smukke palæ i kolonistil i parken var oprindeligt en privat bolig for Enrique Lage og hans hustru. I 1960’erne blev området omdannet til offentlig park, og vandrestier blev installeret gennem de subtropiske skove i Tijuca National Park. Inde midt i palæet er der en skøn café, Plage Café, med den gamle pool i midten. De har fantastisk mad, så jeg kan klart anbefale at spise her.

I parken er der også en legeplads, som virkede til at være meget besøgt at småbørnsfamilier. Og mens børnene leger, springer aberne omkring i træerne, der omringer legepladsen.

Getaway

Også i denne park har bossa nova kongen Tom Jobim sneget sig ind i form af en bronze statue, der sidder på en bænk.

12. Rundvisning på Maracanã

Getaway

Af en ikke spor fodboldfan at være, blev jeg alligevel ret imponeret over at være på rundvisning på Maracanã, som engang var verdens største stadion. Det ville have været superfedt at overvære en fodboldkamp, men der var desværre ikke nogle der spillede, mens vi var der. Billetterne sættes til salg 3-4 dage i forvejen og man kan ikke booke på forhånd. Tjek evt. Sergio’s blog, for det aktuelle kampprogram. Sergio er tour-guide og meget behjælpelig med info. Han arrangerer ture til kampe på Maracanã, hvor han selv tager med og sørger for gode pladser.

Mine børns 5 favoritter

Efter at have lavet min egen lange liste, spurgte jeg mine børn, hvad det fedeste havde været for dem.

 • Bade og bare være på Ipanema stranden
 • Sejle på svanerne i søen
 • Hippie Fair markedet (nu elsker mine børn også loppemarkeder :-))
 • Se Kristus statuen på nært hold
 • Kigge i bladkiosker og trække hoppebolde i gamle 70’er automater
Getaway
En ud af MANGE situationer, hvor min søn skulle se på blade
Getaway
Lykken er… når man får en mønt til at trække en hoppebold

Must have klip-klapperne

Køb rigeligt med Havaianas med hjem. De koster ikke bare det halve, men en fjerde-femtedel af hvad de koster herhjemme.

Og så et tip til stilen i Rio. Den er yderst uformel, men stadig stilet. Enhver brasiliener med respekt for sig selv, går meget op i sit udseende. Og ejer selvfølgelig et par Havaianas. I og med at det er en strandby og de er hjembyen for Havaianas, er det ikke noget problem, hvis du tager på bar/spillested iført t-shirt, shorts og klip-klapper. 

Getaway

Spis godt og sundt

Det er nemt at spise godt i Rio og du kan spise dyrt på restaurant med hvid dug eller billigt i et lille hul i muren. Næsten uanset hvad du vælger, smager det godt.

 • Spis lokalt  på et af deres mange Churrascarias (traditional barbeque restaurant).
 • Spis god morgenmad på Cafeina – den ligger flere steder i byen.
 • Spis lækker frokost på Balada Mix, som også ligger flere steder i byen.
 • Azteka i Ipanema får du den lækreste mexi-mad
 • Spis skøn is på Vero
 • Tag en saftig burger med fritter på TT Burger
 • Nyd den lokale açai med granola og frisk frugt, som fås mange steder
 • Køb lokale snacks og majs i kiosques på stranden eller små stande på gadehjørnerne.

Getaway

Her kan du læse om flere getaways

Følg mig også på Facebook og del gerne dine oplevelser, ris eller ros med mig i kommentarfeltet.

 

6 thoughts on “12 bedste tips til Rio de Janeiro

 • 15. august 2017 at 14:05
  Permalink

  MEGA FED og super informativ guide! Den sætter vi fluks flueben ved, så vi kan hive den frem, når vi kommer til Rio. Tusind tak 🙂 Kh Mette

  Reply
  • 15. august 2017 at 15:11
   Permalink

   Fedt, hvis I kan bruge den til noget. Fortsat dejligt eventyr – glæder mig til at følge med.
   /Jane

   Reply
 • 9. februar 2018 at 11:33
  Permalink

  Hej Jane – super gode rejsetips 🙂 Min søn på 24 og jeg tager til Rio næste mandag hvor vi har 4 overnatninger på et hostel. Vi skal være afsted i knap en måned og skal via Iguazu til Argentina, hvor vi slutter i Buenos Aires 🙂 Jeg er lidt nysgerrig på om du har et tip til hvad der er mest praktisk at gøre med valuta? Er det bedst at veksle i lufthavnen i Rio eller? Vi har vekslet lidt US dollars. Kh. Linda

  Reply
  • 10. februar 2018 at 23:11
   Permalink

   Kære Linda,
   Hvor lyder det dejligt med en ferie til Rio. Gid jeg skulle dertil igen! Og Buenos Aires, der har jeg aldrig været. Mht valuta havde vi også US dollars med hjemmefra og så hævede vi Reals i lufthavnen i Rio – det var helt problemfrit. Rigtig god tur!
   Mange hilsner fra Jane

   Reply
 • 14. november 2018 at 14:35
  Permalink

  Hej Jane. Fantastisk guide til Rio (og har også med glæde læst den om Paraty). Min lille familie (mor, far og storebror på 3,5 og lillebror på 7 mdr) drømmer om en tur til Brasilien i foråret 2019. Kan se, at dine børn var lidt ældre, da du var der, men ville høre om du har nogen tanker om at tage små børn med til Brasilien, herunder i forhold til sikkerhed? Vores tanker går primært på at tage en meget langsom ferie med mange dage i Rio og mage dage på Ilha Grande. Bh Christina

  Reply
  • 15. november 2018 at 11:30
   Permalink

   Kære Christina,
   Tusind tak for din besked. Dejligt, du kunne lige guiden.
   Jeg ville umiddelbart ikke have betænkeligheder ved at tage til Rio/Ilha Grande med børn på 3,5 og 7 mdr. Som alle andre steder, skal du naturligvis tage dine forholdsregler. Vi følte os sikre og trygge (også selvom vi begav os op i en favela på egen hånd, hvilket jeg vil fraråde). Men almindelig sund fornuft, hvor du ikke går og flasher mobil, penge og andre værdigenstande. Jeg ved godt, man hører om mange farlige ting i Brasilien, men det mærkede vi ikke og jeg tror ikke Rio er specielt farligere end andre byer. Vi boede først på Ipanema, lækkert sted, og derefter oppe på bjerget på vej op til Jesus statuen – det var også skønt men langt mindre turistet, hvorfor vi også lyste mere op i bybilledet – men stadig var jeg ikke nervøs. Ilha Grande nåede vi ikke, men det skulle jo være det rene paradis. Rigtig god tur, jeg håber I kommer afsted.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.