10 bedste tips til Helsinki med børn

getaway Helsinki

Getaway til Finlands smukke hovedstad

Et gensyn med hovedstaden i ’de tusind søers land’. En by spækket med design og smukke blomsterbed i de finske farver. Eller gensyn og gensyn, det er måske så meget sagt – sidst jeg var der på en weekend getaway, nåede jeg lige akkurat at være i byen i få timer inden jeg ret uventet fødte min søn – fem uger før tid. Og det er faktisk grunden til, at vi nu – otte år senere – tager på familietur til byen, fordi min søn Rasmus gerne vil se, hvor han er født.

getaway helsinki
Blomsterbed i de finske farver

Bo lokalt med Airbnb

Vi lejede en lejlighed gennem Airbnb. Et helt bevidst valg, da rejsen for os bliver mere vedkommende og personlig. Jeg kan godt lide, at det føles lidt autentisk. Lejligheden ligger i centrum af Historical District. Vi fik de bedste anbefalinger til spisesteder, børnevenlige aktiviteter og alternative gå-ruter i Helsinki af vores udlejer. Noget, der for mig allerede inden afrejse gjorde, at jeg følte, jeg kendte byen. Og når det er sagt, er det væsentligt billigere end et hotel med samme beliggenhed. Og så synes jeg også det var lidt hyggeligt, at vi skulle ind på nabo-restauranten, for at hente nøglen, da vi ankom.

getaway Helsinki
Vores hyggelige Airbnb lejlighed i hjertet af Kruunuhaka, Helsinki

Vi ankom temmelig sent og skulle meget tidligt hjem. Langt fra de mest optimale tidspunkter, men derimod de billigste. Også her fik vi konkret hjælp af vores udlejer til, hvad der var mest hensigtsmæssigt for os mht. til/fra lufthavn på de utaknemmelige tidspunkter.

getaway Helsinki
Den lille finne tager snapshots af sin fødeby

Vandet gik på restauranten

Nå, men som sagt har jeg ikke oplevet byen før, selvom vi ankom pivglade og forventningsfulde i 2009, fem uger inden termin. Vi nåede lige til hotellet og skulle så ud for at finde noget at spise. (Og ny lyver jeg faktisk, for jeg nåede akkurat lige et smut ind i Marimekko butikken, for at købe en unisex sparkedragt).

getaway helsinki
På Esplanaden, kort før Rasmus blev født

Det er ret crazy at tænke på, at jeg vadede rundt med veer (hvilket jeg ikke erkendte på daværende tidspunkt) og ledte efter en restaurant, hvor vi bestilte mad, som vi desværre ikke nåede at spise, da vandet gik i bedste dårlig-amerikansk-B-film-stil. Vi hoppede i en taxa tilbage til hotellet (med maden i doggybags vel at mærke – jeg var gået fuldstændig i denial og var sikker på, jeg ikke var i fødsel) for at ringe til min jordemoder, som fik mig overtalt til øjeblikkeligt at tage på hospitalet. Det var godt, for under en time efter havde jeg født.

Tilbage til byen…

Højdepunktet for vores weekend var gensynet med Kvinnokliniken, hvor vi mødte en af de sygeplejersker der var med til fødslen for otte år siden… Men virkelig underligt at tage dertil for andre – så drop besøget på fødeklinikken og læs mit bud på de 10 bedste steder nedenfor…

10 bedste steder på en forlænget weekend med børn

1. Suomenlinna

Getaway Helsinki
Soumenlinna

Suomenlinna blev grundlagt i 1748 og er en af ​​verdens største fæstninger. Fæstningen blev indskrevet på UNESCOs Verdensarvsliste i 1991 og er et af de mest populære attraktioner i Finland. Fortet er bygget på en klynge af klippeøer og er en perfekt ramme for et familie eventyr, da det består af 6 km bastion vægge, over 100 kanoner, mystiske tunneler, museer, caféer og restauranter. Tag JT-Line fra Markedspladsen til Suomenlinna, de sejler året rundt. €7 pr. voksen og €3,5 pr. barn t/r. Læs mere om tiderne her.

getaway helsinki
Masser af plads til dans og leg uden på Soumenlinna

2. Allas Sea Pool

getaway Helsinki
Allas Sea Pool

Nede ved Kauppatori Market Place ligger det hippe Allas Sea Pool, hvor du har muligheden for at svømme i en opvarmet pool og børnepool eller tage en dukkert i det baltiske hav i form af en pool med filtreret havvand (koldt men fantastisk). Til komplekset er der café og restaurant og så naturligvis sauna, som du jo SKAL prøve, når du er i Finland.

3. SkyWheel Helsinki

getaway Helsinki
SkyWheel

Lige ved siden af Allas Sea Pool står det kæmpe Pariserhjul, hvor du kan nyde udsigten ud over Helsinki havn, Historical District og Design District. Det koster €12 pr. voksen og €9 pr. barn. Du kan også for €195 købe en VIP Experience, hvor du får din egen unikt udsmykkede VIP kabine med lædersæder, afslappende musik, aircondition og et glasgulv PLUS en flaske Veuve Clicquot champagne, som du kan nyde i kabinen under turen. Jeg siger det bare… Vi hoppede over og nød bare de tre runder i 40 meters højde med smuk udsigt ud over Helsinki i en almindelig kabine uden champagne. Både Allas Sea Pool og SkyWheel ligger i Seaside District.

4. Kallio

getaway Helsinki
Bear Park, Kallio

Kallio er et hipt kvarter hvor de unge bohemians bor. Her er masser af små upcoming caféer og butikker og området emmer af kunst og kultur. Vi var heldige at ramme den skønne Bear Park i centrum af Kallio en dag, hvor der var loppemarked, hvilket vi glædeligt går langt efter. Tjek området ud og nap en kaffe på Good Life Coffee eller en frokost på den lokale favorit Sandro, som laver mad inspireret fra Marrakech og Tel Aviv. Begge ligger på Kolmas Linja. Området kaldes Hipster District.

5. Old Market Hall

getaway helsinki
Old Market Hall

Eller Vanka Kauppahalli, som det hedder på finsk, er det tætteste du kommer på Torvehallerne i Helsinki, som ellers har mange forskellige market og food halls. Old Market Hall er fra 1888 og ligger smukt nede ved Magasinkajen og er spækket med forskellige boder og delikatesser. Snup en kaffe på Story.

getaway Helsinki
Story i Old Market Hall

6. Market Square

Market Square er et kæmpe marked i den sydlige havn for enden af Esplanadi park (som også er et besøg værd). Her er lopper, souvenirs og masser af lækker mad, frugt og grønt. Et godt sted at komme forbi til en eftermiddagssnack og her kan jeg anbefale en Crépe med banan og nutella.

7. Green District

getaway Helsinki
Töölö i Green District

Tag en tur til Töölö, hvor Sibelius berømte skulpturer står i parken. Gå en tur op langs kysten og hop ind forbi Café Regatta (cash only) til en kop kaffe og en lækker finsk kanelsnegl, som stedet er berømt for, også blandt lokale. Virkelig hyggelig café med originalt interiør og kæmpe udendørs servering. Vi sad i en havegynge og nød udsigten. Nu du er på disse kanter, så gå en tur rundt om den smukke Töölönlahti Bay. Området her er meget grønt og kaldes derfor Green District.

getaway Helsinki
Den vidunderlige Regatta
getaway Helsinki
Sibelius Monument set nedenfra
getaway helsinki
De smukke klipper der titter frem alle steder i byen, her i Töölö

8. Senate Square

getaway helsinki
Domkirken på Senate Square

En tur til Helsinki er ikke komplet uden et besøg på Senate Square. Senatspladsen og dets omgivelser udgør den ældste del af det centrale Helsinki. Torvet domineres af fire bygninger. Helsinki Domkirke, Regeringspaladset, Helsingfors Universitets hovedbygning og Finlands Nationalbibliotek. Helsinkis Domkirke er sandsynligvis Finlands mest berømte og fotograferede bygning. Hvis du tilfældigvis er her i juleferien, holdes der et kæmpe julemarkedet på Senatspladsen.

getaway helsinki
Senate Square

9. Brug offentlig transport

getaway Helsinki
En af de gamle sporvogne

Helsinki er en meget overkommelig by og nem at gå rundt i. Bliver fødderne trætte så hop på en tram. Helsinki har et af de største sporvognssystemer i Norden. Der er nogle linjer der går fra den ene ende af byen til den anden, som jeg gerne ville have taget for sight-seeing’ens skyld, men vi nåede det ikke. Billetter kan købes direkte fra føreren – skal du køre meget rundt med det offentlige, kan det betale sig at købe Helsinki-kortet, som giver adgang til at hoppe ombord på sporvogne, busser, metroen og selv færgen til Suomenlinna. Børn under 7 år gratis og i alderen 7-16 er halvdelen af ​​den voksne billetpris.

10. Legepladser

Helsinki er en meget børnevenlig by med mange legepladser. Jeg læste, at der nærmest er en legeplads på hvert gadehjørne. Det må siges at være en overdrivelse, men man forstår budskabet. Vi gik ikke rigtigt efter legepladser og brugte kun dem vi passerede i parkerne eller andre steder på vores vej gennem byen.

Tjek ‘Helsinki for Kids’ mobil map her.

Og lige et par tips til gode spise/-kaffesteder ud over Regatta, Sandro og Good Life Coffee…

Kolme Kruunua er en af de få restauranter, som har bevaret den gamle autentiske 50’er feeling. Indretningen er som taget ud af en gammel østeuropæisk film og personalet ligner de er født og opvokset i restauranten. Skøn atmosfære med en blanding af folk der sidder i baren og drikker (vodka?), spisende der nyder pianistens klingen og så os som slubrede de gedigne portioner kødboller, kartoffelmos og ‘rigeligt med smør’-sovs i os, i bedste Brdr. Price-stil.

Café Tin Tin Tango er et godt og meget besøgt brunchsted i Töölö og det siges at de har byens bedste croissanter. Kom tidligt, hvis du vil have bord ude foran, som er noget hyggeligere end inde bagved. Kaffen er skøn og et godt alternativ til de ellers mange kæder som Robert’s Coffee og Wayne’s. Det ligger lidt udenfor normal turistrute, hvilket gør, at du mingler meget med de lokale.

Leipomo Keisari er en bager/café kæde, som laver det lækreste brød og dejlig kaffe. For ikke at nævne kagerne. Vi spiste morgenmad på den i Liisankatu (Elisabetsgatan).

Her kan du læse om flere getaways.

Følg mig også på Facebook

Vi fløj med Norwegian til ca. kr. 500,- pp. Ankomst Helsinki kl. 23.15 – Afgang fra Helsinki kl. 07.25. Vi tog taxi frem og tilbage fra lufthavnen til ca. €55. Får du brug for detaljer med tog eller bus fra lufthavnen, kan jeg være behjælpelig med det.

Vi betalte kr. 2.250,-, delvist sponsoreret af Airbnb, for 3 overnatninger for 4 personer for en lejlighed, der lå i et dejligt område kaldet Kruunuhaka – det var her den svenske adel engang boede, og nogle af dem gør stadig. Området er fyldt med offentlige bygninger og er stadig i dag, et af de mest ønskede (og dyreste) områder at bo i. Det ligger tæt på havet, centrum og på den lille ø Tervasaari, som er utrolig hyggelig til en lille aftentur. I området er der også mange små barer, caféer og restauranter.

Tidsforskellen til Helsinki er +1 time i forhold til dansk tid.

One thought on “10 bedste tips til Helsinki med børn

  • 30. maj 2017 at 21:25
    Permalink

    Altså hvor lækkert – gad godt til Helsinki nu… tak for tip ?

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.