Gæsteindlæg: Fantastiske Fanø

…med journalist – og gæsteblogger – Mette Boysen

gæsteindlæg Fanø
Mette med familien på Fanø en kold novemberdag

5 spørgsmål til gæsteblogger Mette

Top 3 byer du har besøgt?

Uh, det er svært at begrænse sig. For mig er menneskene, jeg møder på en rejse meget afgørende for mit forhold til byen. Og i Rom har jeg mødt nogle fantastiske personer, der har delt fascinerende historier med os. Og så er byen fuldstændig magisk: Så afsindig smuk og betagende.

Barcelona har også en helt særlig plads i mit hjerte. Måske fordi vi var der, da vi ventede vores første barn og vendte tilbage til byen, da vi var på bryllupsrejse. Byen er garant for god mad og drikke og god atmosfære.

Umiddelbart ville mit tredje bud være New York, men hvem elsker ikke den by. Så jeg tager Napoli. En by, vi besøgte i sommer, og som jeg absolut ikke havde nogen forventninger til. Men byen – med alt dens kaos – var enormt charmerende. Jeg kender den nok for lidt til, at den kan komme på min over-all top tre liste. Men den er i top tre blandt byer, jeg har besøgt i år. Og så er det ikke løgn, at verdens bedste pizza fås i Napoli.

Top 3 lande du har rejst i?

Jeg elsker USA. Amerikanerne får tit kritik for at være overfladiske, men jeg synes, de er garanter for den gode stemning.
Spanien vender vi også ofte tilbage til på grund af søde mennesker og det dejlige klima.

Og så elsker jeg Danmark. Især fordi vi overalt har korte afstande til vand. Tænk, at det er muligt at bo i København og tage en dukkert i havnen på vej til arbejde, mens vi på Bornholm, kan hoppe i havet fra klipperne og ved Vesterhavet nyde de brusende bølger og de kilometerlange strande. Det er ret privilegeret.

Hvor ville du ønske at komme tilbage til?

Jeg rejste rundt i Australien, da jeg var 20 år. Jeg var vild med landet og vil på et tidspunkt gerne tilbage med familien.

Hvilket sted spiser du bedst?

Italien – jeg drømmer stadig om en pasta med trøfler, jeg fik i Rom

Top 3 lande på din bucket list?

Jeg vil virkelig gerne se nordlys – så måske Nordnorge eller Island, derudover har jeg aldrig været i Vietnam, og jeg har hørt rigtig meget godt om Albanien.

Rundt om Fanø med Mette

Hvem rejser du med?

Fanø er et sted, jeg er kommet hele mit liv, fordi min farmor og farfar havde et sommerhus, der siden gik i arv, indtil det desværre blev solgt. I dag har mine svigerforældre sommerhus på øen. For otte år siden blev min mand og jeg gift derovre og holdt bryllup i tre dage. Fanø har derfor en helt særlig plads i mit hjerte. Normalt er jeg der med min mand og vores to børn på 6 og 9 år.

gæsteindlæg Fanø

Hvordan forbereder du dig til turen?

Den meste forberedelse foregår mentalt – at jeg tæller ned til at skulle af sted.

Hvordan kommer I dertil?

For at komme til Fanø skal man med en færge fra Esbjerg, der tager 12 minutter. I højsæsonen er det rimelig dyrt at få bilen med – til gengæld betaler man kun fra Esbjerg til Fanø og ikke retur. Øen er ca. 20 km lang, og der findes busser. Det er derfor muligt at klare sig med cykel, men klart nemmest med bil.

En ulempe med bil kan dog være, at der især fra Fanø til Esbjerg kan være meget lang kø for at komme med færgen. Vi har ventet i adskillige timer. Det kan være en idé at tage meget tidligt afsted, hvis man har noget, man skal nå. Hvis man skal besøge venner på Fanø, kan det også være en mulighed at lade bilen stå på Esbjerg Havn. Der findes gratis parkering, og jeg har aldrig oplevet, at der er sket noget med vores bil.

gæsteindlæg Fanø

Hvordan bor I/hvor skal man bo?

Det er næsten et spørgsmål om religion. I grove træk findes der fire “byer” på Fanø: Nordby og Sønderho samt Fanø Bad og Rindby. Er man fra Nordby, ville man ALDRIG vælge at bo i Sønderho og omvendt. Jeg har tilbragt alle min barndoms sommerferier i Rindby, så for mig er det det bedste sted at være. Det er også der – og i Fanø Bad-  jeg synes, at strandene er bedst.

Nordby er hovedbyen, hvor færgen kommer ind, og hvor de fleste indkøbsmuligheder er. Der ville jeg nok ikke vælge at bo, da der er et stykke vej til gode bademuligheder.

Sønderho er vældigt charmerende – en idyllisk landsby med stråtækte huse.

gæsteindlæg Fanø

4 (+/-) mindeværdige oplevelser:

Strandene og klitterne: Fanø har de længste, brede strande med høje sandklitter med det lækreste sand. Vi kan få oceaner af tid til at gå med at hoppe rundt i klitterne.

Sæler: Jeg bliver stadig overrasket, når vi kommer ind med færgen, og det er lavvande og sælerne ligger på sandbankerne og soler sig. Det er muligt at komme på sælsafari, hvor man på gode dage ser store kolonier af sæler.

På samme måde er det også sjovt, at der på øen findes massevis af vilde kaniner, der hopper rundt i klitterne. I det hele taget er der et rigt og synligt dyreliv. Ud over sæler og kaniner er der masser af bukke og fasaner.

Fanø har den fineste naturlegeplads, hvor der blandt andet er en lang forhindringsbane. Der er også mulighed for at grille. Tæt ved ligger Pælebjerg, og her er der gode, afmærkede gåture i kuperet vildt terræn. Det er en god smuk tur, hvor man kan føle sig meget isoleret.

gæsteindlæg Fanø

Hvor spiser I/hvor skal man spise?

Vi kører nærmest et fast program, når vi er der:

Vi kører til slagteren i Nordby – Slagter Christiansen – måske Danmarks bedste slagter. Her køber vi det samme: jubilæums-spegepølse, ølpølser, leverpostej, Fanø Laks og Fanø skinke. Jeg vil anbefale det hele. Og slagteren er meget populær. Selv i november er der altid mange mennesker.

gæsteindlæg Fanø
Delikatesser fra Fanø

Derefter kører vi til fiskehandleren og køber frisk fisk. Og så køber vi øl på Fanø Bryghus.

I Rudbecks Deli køber vi Fanø Smør. Engang lå der et mejeri i Nordby, som blandt andet producerede smør. Efter det lukkede har Rudbecks genoptaget produktionen af Fanø Smør. Det er væsentligt dyrere end almindeligt smør, men alle pengene værd.

Is spiser vi af gammel vane på ‘Stoppestedet’ på vej til Rindby Strand. Isen er ikke noget særligt, men de er store, og de kan spises i første række til havet og eventuelt en solnedgang. Jeg vælger altid softice.

gæsteindlæg Fanø

Går vi ud og spiser er Rudbecks også et godt sted – maden er lavet af gode råvarer. Og deres burgere skulle være helt i top.

Ellers er mit foretrukne spisested Sønderho Kro. Om sommeren, når man kan spise i haven – er det ren Morten Korch. Til frokost plejer vi at tage en tallerken med Fanø-specialiteter. Mellem frokost- og aftenserveringer kan man få kaffe og hjemmebagt kringle med masser af remonce – prøv det!

Hvad må man bestemt ikke gå glip af?

En god gåtur (og badetur, hvis vejret er til det) langs stranden. Vi bruger tit utrolig meget tid på at lede efter rav, og hvis vejret er det rette, kan man være heldig at finde nogle fine stykker.

gæsteindlæg Fanø

Hvad er den bedste kulturelle oplevelse?

Hvis keramik er kultur, så vil jeg anbefale det fineste lille keramik-værksted: Frøken Toft keramik i Nordby. Jeg er lykkelig for min kop ‘Pyt Kaffe’.

Der ligger også et lille fint galleri, KANT, i Sønderho.

Hvad overrasker dig mest?

Det overrasker mig hver eneste gang, hvor fantastisk lyset er på Fanø. Der er de smukkeste solnedgange over Vesterhavet. Sæt jer op i klitterne med et glas vin og nyd det pragtfulde hav.

Og så glæder det mig, når nye tiltag popper op. Noget af det lidt nyere er Kellers Badehotel i Fanø Bad – det er nyistandsat, og jeg tænker snart at tage på overnatning derovre.

gæsteindlæg Fanø

Hvilken turistfælde skal man undgå?

I sommerperioden er der Open By Night – og det lyder egentlig hyggeligt, men det vil jeg fraråde.

Links:

http://rudbecks.dk/

http://www.fanoeslagteren.dk/

http://www.fanoebryghus.dk/

http://www.sonderhokro.dk/

http://gallerikant.dk/

https://www.kellersbadehotel.dk/

http://www.visitfanoe.dk

gæsteindlæg Fanø

Følg med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op her på siden, og det siger ‘pling’ i din indbakke, når der er nyt fra Janeaway. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

2 thoughts on “Gæsteindlæg: Fantastiske Fanø

 • 16. november 2018 at 16:15
  Permalink

  Nu har jeg fået meget lyst til at tage til Fanø. Bare jeg snart kommer der over.

  Reply
  • 16. november 2018 at 16:33
   Permalink

   Det håber jeg også du gør, og jeg vil rigtig gerne med 😉

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish