Gæsteindlæg: Familie-rundtur i Indien

…med manager hos Mærsk – og gæsteblogger – Maj Bagger Christiansen

Indeholder affiliate links

Indien

5 spørgsmål til gæsteblogger Maj

Top 3 byer du har besøgt?

New Delhi
Tokyo
Havanna

Top 3 lande du har rejst i?

Indien
Japan
Israel/Palæstina

Hvor ville du ønske at komme tilbage til?

New Zealand

Hvor spiser du bedst?

Indien

Top 3 lande på din bucket list?

Sydkorea
Grønland
Colombia

18 dage rundt i Indien med Maj

Indien

Hvem rejste du med?

Min mand og mine 2 piger (dengang 6 og 8)

Hvordan kom I dertil?

Vi fløj til Mumbai og fløj også indenrigs fra sted til sted

Hvordan boede I/hvor skal man bo?

Vi boede på hoteller/resorts af fin standard.

4 (+/-) mindeværdige oplevelser:

Dharavi Slum, et slumkvarter i Mumbai.
Gåtur med en tidligere hjemløs dreng, der nu var en del af Salaam Baalak Trust.
Bangla Sahibet Sikh tempel – i New Delhi.
Bare at gå rundt i gaderne i storbyerne.

Hvor spiste I/hvor skal man spise?

Maden ER fantastisk, men tænk dig om hvor og hvornår du spiser. På en 5-stjernet restaurant burde du være sikker, men kig på, hvad de serverer. Buffet, nej tak! Og selvom meget kan klares med desinfektionsmiddel, handler det også om krydderierne. Det smager himmelsk, men både mængden af fedtstoffer, olie og chili gør noget ved din sarte frikadelle-mave.

Hvad må man bestemt ikke gå glip af?

En tur rundt i et slum-område, hvor tingene bliver sat mere i perspektiv.

Indien er bare et af de steder, der skal opleves. Det, du ser her – mærker og føler – er bare så anderledes. Med to piger, på hhv. 6 og 8 år, fik vi mange advarsler og rynkede bryn, da vi fortalte, at påskeferien ville være en rundrejse her. Maveproblemer, forurening, ekstrem fattigdom og storbyer man ikke kan færdes i på egen hånd.

18 dage i Mumbai, Jaipur, New Delhi og Goa gav os færre bekymringer end en uge i Miami eller Milano. Ingen sygdom, ingen overfald eller tyveri, ingen uheld, ingen aflyste ture. Kun kæmpe store oplevelser for store og små. Oplevelser, der bliver hos os for livet.

Vi startede rejsen i Mumbai, hvor vi fløj direkte til (eller Bombay, som byen hed før 1996).

Her rykkede vi direkte ind på Trident hotellet, der ligger på Nariman Point, Marina Drive. Det er et hotel i den rigtig gode ende, men starten på turen skulle være god. Vi fandt faktisk ud af, at Trident var et de to hoteller, der var udsat for terror i 2008, så lidt historisk blev det også.

Mumbai er en kæmpestor storby. Forurenet, ja – men med en ’frisk’ brise fra vandet. Temperaturen i påsken var på omkring 30-35 grader, så helt friskt blev det nu alligevel ikke.

I Mumbai er der udover Gateway to India, Taj hotellet, Leopold’s cafe, Chaupatti Beach (hvor du ikke kan bade) og Dobhi Ghat (udendørs ’vaskeri’) et par rigtig spændende oplevelser i vente.

Min personlige favorit var nok at GÅ rundt i gaderne. Man vænner sig hurtigt til den heftige dytten og båtten, men som en lokal sagde til os: ”Løb ikke over gaden. Vent!”. For trafikken snegler sig altid afsted, og der kommer altid et tidspunkt, hvor du kan liste over gaden uden problemer. Vi vekslede lidt mellem at være på egen hånd og have en guide. De to ting vi fandt en guide til var Khotachi Wadi og Dharavi Slum.

Indien
Indien

Khotachi Wadi ligner lidt slum, men er reelt bare en rigtig gammel landsby af fiskere. Bydelen ligger på en halvø i Mumbai, hvorfra man kan se ind på den moderne storby. Det er et lille isoleret samfund, der lever af vandet og hinanden. Der bliver solgt fisk i stor stil, men også produceret ’madpakker’ til alle dem, der arbejder på kontor inde i den moderne bydel. På scootere og cykler transporterer de ris, sauce, kød eller fisk i små termo-cylindere. Der bliver spillet cricket på improviserede sandede ’stadions’, og der bliver bedt i templer, tørret papadums og frugt.

Dharavi Slum er til gengæld en rigtig slum – på godt og ondt. Her i Asiens største slumområde bor mere end en million mennesker på ca. 2 kvadrat km (de bor tæt, rigtig tæt). Men alt er ikke håbløst her. Faktisk var vores to timers gåtur rundt derinde rigtig spændende, opløftende og en oplevelse, der også giver håb. De opererer med deres egen økonomi; det er byttehandel – men det er også en inddeling af hele bydelen afhængig af formålet.

Prøv f.eks. denne guidede tur til Dharavi Slum.

Indien
Indien

Den ’industrielle’ sektor er yderligere inddelt i små genbrugsfabrikker, hvor de samler og skiller alt fra plastic, jern og pap fra hinanden. Maskinerne de bruger til at skille tingene ad, producerer de også selv derinde. Men det kan ikke ændre på at hygiejne og sanitet er stort set ikke-eksisterende. Sygdomme florerer ligeså snart monsunen kommer med masser af vand. Det var her, Slumdog Millionaire blev filmet. Hvis du vil se et mere realistisk billede, skal du til gengæld kigge på Saalam Bombay.

Men der var masser af smil og overskud, selvom indbyggerne vel reelt ikke burde have det. Selvom der selvfølgelig også findes kriminalitet og udnyttelse, var der også en enorm høj grad af sammenhold og entreprenør-ånd. Eksempelvis var det imponerende at se en muslim bygge små katolske bede-templer.

Indien
Indien

Fra Mumbai fløj vi indenrigs til Jaipur. Du kan også køre i bil eller tage toget (16-18 timer), men der er masser af indenrigsfly til billige penge i Indien, og flyvetiden var ikke meget mere end en time. I Jaipur boede vi på et ’heritage’ hotel, hvilket betød, at det reelt var et hjem, bygget af en af Maharajaerne til en general i starten af det 19. århundrede. Vi havde en følelse af at gå 100 år tilbage i tiden og trods en opgradering til en suite, var den største luksus, at pigerne fik en dukkert i poolen.

Jaipur er bedst kendt for Amber Fort, som husede forskellige maharajas indtil det blev forladt i 1727. Her er smukt, og udover arkitekturen er det morsomt at se aircondition anno 1592 med vandkølede gange, varme bade og toiletterne. Du tager en jeep (eller elefant) op til selve fortet og så går du rundt. Alternativt kan du også tage en guidet tour til Jaipur.

Vi var også ude at besøge noget der skulle være et sanctuary for elefanter, og elefanterne havde det nok også bedre her end på arbejde inde i byen. Men det føltes alligevel forkert at stå og male på en elefants snabel og bagefter ride rundt på den i 35 graders varme.

Vidste du for øvrigt, at grunden til at elefanter ikke angriber dig er, at deres syn slører dem så meget, at de tror du er fem gange større, end du egentlig er?

Indien
Indien

Fra Jaipur fløj vi endnu engang indenrigs. Her kunne du måske have taget turen i bil (omkring 6 timer), men igen; at flyve indenrigs i Indien er både billigt og rigtig nemt. New Delhi er overskuelig – og fantastisk – (på den der asiatiske måde), hvor man sagtens kan vade rundt på gaden, shoppe, stoppe op, få noget at spise osv. Old Delhi er smalle gader, endnu mere smalle gader, hvor man slet ikke kan forestille sig en cykel-taxi navigere – men det kan den, se f.eks. denne rickshaw-tour med guide.

Vi valgte på en af vores mange gå-ture at følge i fodsporene på en tidligere hjemløs dreng, der nu var en del af Salaam Baalak Trust, der hjælper forældreløse eller forladte gadebørn. Han viste os rundt og fortalte en masse spændende og skræmmende historier.

Indien
Indien

Et andet must-see i New Delhi er Bangla Sahib. Det er et Sikh tempel, hvor de dagligt bespiser mere end 10.000 gæster. Det er gratis og benyttes af både hjemløse, fattige og helt almindelige.

Til slut var vi på et resort på den sydlige del af Goa (den nordlige del er der, hippierne kom i 70’erne, og hvor nogle stadig bor; der er mere gang i den på stranden). Det var rigtig fint og stadig indisk (særligt, da der pludselig er et udendørs indisk bryllup på restauranten), men oplevelsen var nok ikke markant anderledes, end hvis du havde været på en strand i Thailand, Vietnam eller Kenya.

Indien
Indien

Hvis du vil se mere fra vores tur, kan du se vores video her.

Fakta om Indien:

  • Valuta – Indiske Rupee – 100 er 9,14 danske kroner.
  • Antal indbyggere – 1,3 milliarder
  • Sprog – Indien har en omfattende liste over de sprog, der tales af de forskellige befolkningsgrupper. Der kendes mindst 30 forskellige sprog og ca. 2000 dialekter. Hindi og engelsk er dog de to officielle sprog.
  • Hvornår er det bedst at rejse dertil? Nord, syd og vestkysten er bedst at tage til i den danske vinter (oktober-marts), hvor Himalaya er bedst at besøge mellem juli-oktober
  • Visa – ja, læs mere på UMs hjemmeside.
  • Vaccination – Ja, men det afhænger meget af, hvor i Indien, du rejser, så tjek på Statens Serum Institut.

Følg med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op her på siden, og det siger ‘pling’ i din indbakke, når der er nyt fra Janeaway. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.