Getaway til mine favoritter på Manhattan

Manhattan Getaway
Yellow Cab Midtown Manhattan

I New York!

Jeg elsker New York City. Og tilsidesætter gerne andre rejsemål, for at komme igen …og igen og igen! Første gang jeg var der, hvilket er 20 år siden, var jeg så begejstret over, at hele byen ligner en filmkulisse, at jeg vitterligt følte, jeg var med i en film. Jeg sprang ind i en taxa og sagde ‘follow that car’. Utrolig kikset, set i lyset af, at der ikke var en bil foran, man kunne følge efter.

Når du er der for første gang, er der helt klart nogle ting du SKAL se. Dem kan vi hurtigt få overstået og derfra gå videre til nogle af de perler, som gør opholdet til noget helt særligt. Der hvor du lige får noget ekstra og ikke bare følger i de andre turisters fodspor.

Brug en dag med alle de andre turister

Vi starter med Times Square, som bimler og bamler med lys, reklamer og dyttende biler. Se det og kom væk i en fart. Med mindre du gerne vil have tinnitus resten af turen. Og hvis ikke du har haft stress tæt inde på kroppen, så bliv endelig hængende, så skal du nok få det. Måske lidt grov udlægning, men jeg er ikke den store fan af Times Squares kaos, til trods for, jeg har lagt vejen forbi op til flere gange.

Empire State Building er fantastisk både ude og indefra. Hvis du er klar på at stå i kø, venter der en spektakulær udsigt fra toppen. Hvis ikke du vil spilde tiden i den ofte meget lange kø, er der flere alternativer men samme ubeskrivelig smukke udsigt. Mange hoteller omkring Central Park har restauranter i toppen med eksklusiv udsigt.

En tur op i Frihedsgudinden var et must for mig, første gang jeg var der, og jeg kan da stadig få et lille sug i maven, når jeg ser den smukke kvinde. Dog skal du regne med at bruge nogle timer på det – alternativt kan du tage gratis-færgen til Staten Island, som sejler lige fordi og gør det muligt at tage rigtig gode billeder af den imponerende gudinde.

Og et godt alternativ…

Et alternativt til de mange skuespil og shows på Broadway kunne være at tage til Amateur Night at the Apollo i Harlem. Det er en oplevelse uden lige, hvor man buh’ er af de amatører på scenen, som man ikke kan lide og klapper af dem, man synes, skal gå videre til aftenens finale. Kan sammenlignes lidt med X-factor LIVE. Og når man nu er nået op til 125th street, kunne man med fordel fortsætte nordpå og få lidt mere af det autentiske Harlem, eftersom turisterne ofte stopper her.

Manhattan Getaway
Times Square
Manhattan Getaway
Bad boys i Harlem
Manhattan Getaway
Empire State Building
Manhattan Getaway
Frihedsgudinden med Staten Island færgen i forgrunden

Imponerende Brooklyn Bridge

Nå, over til nogle af de ting, jeg ikke ville være foruden og som jeg kan opleve igen og igen.

Brooklyn Bridge! Utrolig smuk bro – tænk at man kan sige det om en bro, men det kan man godt. Det vil min bygningsingeniør-veninde også klart nikke genkendende til. Den er imponerende og smuk! Broen er knap to km lang og forbinder Manhattan og Brooklyn. Der er en uovertruffen udsigt ind over Manhattans skyline, når du står midt på broen. Jeg vil klart anbefale at du tager turen over på gåben eller cykel, så du får det hele med.

Manhattan Getaway
Brooklyn Bridge

Det nye World Trade Center

Freedom Tower som det hed til at starte med, men nu One World Trade Center, er hovedtårnet i det nye World Trade Center-kompleks i New York, som har erstattet tvillingetårnene. Jeg kan få myrekryb af at se på den 541 meter høje bygning, når jeg tænker på den historie der ligger bag. Absolut et must see, når du er i New York. Ikke kun dette tårn, men hele komplekset på Ground Zero Memorial med South og North Pools.

Manhattan Getaway
North Pool, Ground Zero

Governors Island – en hemmelig perle

Governors Island er en lille ø, tidligere militærbase, 700 meter syd for Manhattan. Det er et sted hvor de lokale valfarter hen på deres public holidays – der er åbent derude mellem Memorial Day og Labor Day (slut maj til start september). Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle forvente, da vi kom ned til Battery Park og stod i lang lang kø for at komme med den 10 minutters gratis færgetur, men jeg må sige, jeg forstår, hvorfor de tager derud. Og når jeg skriver der er kø, er den jo ikke hemmelig, men det var primært New Yorkere der var i køen.

Tiden står stille. Væk fra byens puls. Vi havde kun et par timer, inden vi tog færgen tilbage. Men vi nåede at gå halvdelen af øen rundt og ligge i hængekøjer i den populære Hammock Grove. Du kan købe mad derovre i små boder, men køerne er lange. Jeg ville anbefale at du tager mad og et tæppe med hjemmefra.

Øen har Manhattans eneste strand, den er dog ikke ægte, det er en kunstigt anlagt privat strandklub, med udendørs lounge-stemning. Udover strand og hængekøjer får du den mest spektakulære udsigt ind over det sydlige Manhattan.

Manhattan Getaway
Ankomst til Governors Island efter 10 minutters færgeoverfart
Manhattan Getaway
Hammock Grove, Governors Island
Manhattan Getaway
Manhattan skyline fra Governors Island

Publikum i de populære shows

Når du er i Midtown Manhattan for at opleve pulsen på Times Square, kan du med fordel se, om det er muligt at få billetter til nogle af de shows, der bliver filmet omkring. Desværre er David Letterman stoppet, ellers ville jeg helt sikkert anbefale at blive publikum der. Jeg har selv prøvet det fire gange og hver gang har det været en oplevelse.

Mange vælger også blot at møde op ved studiernes bagindgange efter optagelserne i håbet om at få et glimt – og hvis man er heldig en autograf – af en af de kendte gæster.

Manhattan Getaway

Manhattan Getaway
Bagindgangen til The Late Show

Parklife – en nødvendighed i så stor en metropol

Central Park er absolut ikke overvurderet, selvom alle anbefaler at man tager dertil. Det er der naturligvis en grund til – det er det skønneste åndehul i en utrolig travl by. Du kan næsten alt – løbe, cykle, stå på rulleskøjter, slentre med en kaffe to-go, spille baseball, eller blot se på, slikke sol, køre i hestevogn, lege på de utroligt mange legepladser (der er 21), sejle i The Lake, tage i Zoo eller bare sidde og lade alle byens indtryk bundfælde sig. Et fint alternativ til Central Park, er Brooklyns stolthed, Prospect Park.

Manhattan Getaway
Sommerdag i Central Park

High Line Park er en anderledes måde at opleve byen på. Du går næsten 20 blokke i 1. sals højde og kan undervejs nyde udsigten lidt fra oven. Der er mange beplantninger, som bliver flittig vedligeholdt. Du kan tage en slapper i en liggestol og købe en kaffe eller is ved nogle af de små boder, alt mens du observerer et photoshoot til et af de mange fashion magazines.

Manhattan Getaway
Udsigt fra High Line
Manhattan Getaway
High Line

Løbe- eller gåtur langs floden

Hvis du er til en morgenløbetur, når du er i byen, kan det anbefales at løbe enten langs East River eller Hudson River, alt efter hvor du bor på Manhattan.

Det er den skønneste følelse at se byen vågne, og i New York er der altid andre, der er oppe før dig. For at løbe en morgentur inden arbejde, lufte en lille chihuahua eller i gang med yoga, tai chi eller anden form for morgen meditation.

Manhattan Getaway
East River
Manhattan Getaway
Hudson River

Den søde tand

Er du til kager – hvilket jeg er – er New York et slaraffenland. I og med de har et hav af kaffebarer, delikatesser og corner shops, har de også et hav af kager. Magnolia Bakery er et fremragende bud på cupcakes, ikke kun på grund af kagerne i sig selv, men fordi butikken er så yndig og ligger smukt på hjørnet i Bleecker street, hvor jeg i forvejen kan bruge en del tid på at vinduesshoppe.

Manhattan Getaway
Magnolia Bakery

Så kom jeg alligevel på museum

Guggenheim havde man ikke troet jeg skulle nævne, da jeg slet ikke er en museumspige, men det er bare så flot og imponerende. Jeg kommer til at tænke på Aros fra min dejlige hjemby Aarhus, selvom de egentligt SLET ikke ligner hinanden. Det er i hvert fald bare et besøg værd – selv på en solskinsdag.

Manhattan Getaway
Guggenheim Museum

Drik din to-go kaffe i Washington Square Park

Washington Square Park er mit yndlingsåndehul i New York – det er så flot med det store springvand og den nyrenoverede triumfbue der ligger i starten af 5th Ave. Og så er der fuld af gøglere, skakspillere, studerende der mødes over vin efter endt læsning, musikanter, hundeluftere i den lille hundeafdeling og travle forretningsfolk, der lige skal have en pause med højt til loftet. Jeg er pjattet med stedet.

Manhattan Getaway
Triumfbue og springvand i Washington Square Park
Manhattan Getaway
Skakspillere i Washington Square Park

Hold kaffepause i Madison Square Park

Flatiron, som indtager hjørnet, hvor 5th avenue og Broadway krydser hinanden, bliver jeg heller aldrig træt af at se på. Ikke blot fordi den er fascinerende i sin strygejernsform, men også fordi beliggenheden ved den skønne grønne Madison Square Park er helt ideel for et break på dagen. Tag en kop kaffe på en bænk ved parken og nyd synet af bygningen eller hvis sulten nærmer sig, stil dig i kø ved den populære Shake Shack burgerbar.

Manhattan Getaway
Flatiron Building

Tid til forkælelse

Når du har vadet byen tyndt, er noget af det bedste jeg ved, at tage ind forbi til en pedicure og holde en velfortjent pause, mens jeg slapper af med et sladderblad. Jeg kan ikke anbefale en bestemt salon, for de ligger overalt, særligt i The Village og Chinatown, så det er bare med at hoppe ind forbi, når fusserne trænger mest til det. Største problem er at vælge farven til neglene.

Manhattan Getaway
Pedicure i The Village

Manhattan Getaway

Vælger du en pedicure i Chinatown, skal du – nu du er her – huske lige at gå rundt i gaderne, som er en by i byen. Næsten en industri. Der er så meget gang i den og det minder mest af alt om et stort marked. Du kan spise skøn kinesisk mad for meget få penge, så det er ikke kun billige kopitasker og vifter med kinesiske tegn, folk kommer efter.

Manhattan Getaway
Chinatown

Smukke og altid travle Grand Central

Grand Central er simpelthen breathtaking. Tænk sig så mange mennesker går gennem der hver dag, og så er der bare så smukt. Det bliver ikke mindre godt af, at man har lavet en lækker foodcourt nedenunder ankomsthallen. Og allerbedst er, at danske Claus Meyer har åbnet sin egen restaurant her, Agern. I like!

Manhattan Getaway
Grand Central

Gode steder at nyde en drink

Og apropos restaurant, så tjek ud her, hvor man spiser godt i New York. Og når maven er fuld og dagen er omme og man trænger til en drink, kan jeg anbefale Stanton Social eller Schillers Liquor Bar, hvis man befinder sig i East Village og Blue Note Jazz Club eller Rusty Knot, hvis man opholder sig i Greenwich Village.

Manhattan Getaway
Rusty Knot
Manhattan Getaway
Schillers Liquor Bar

Læs mere om mine favoritter i Brooklyn her.

Og så ville jeg sætte stor pris på, at du deler dine egne NYC favoritter med mig, så jeg kan samle inspiration til min næste tur derover.

Følg mig også på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish