Gæsteindlæg: 4 uger i Mellemamerika

…med mine gæstebloggere – Thomas og Sigrid Karlsson.

gæsteindlæg mellemamerika
Oskar, Anne Marie, Sigrid, Thomas og Agnes

5 spørgsmål til gæstebloggere Thomas & Sigrid

Top 3 byer I har besøgt?

New York, Hong Kong, Antigua

Top 3 lande I har rejst i?

Malaysisk Borneo, Guatemala, Italien

Hvor ville I ønske at komme tilbage til?

Thailand, Sri Lanka, Indien

Hvilket sted spiser I bedst?

Ao Sane Restaurant på Phuket, Moonracer Farm i Belize, Clinton Street Bakery på Manhattan

Top 3 lande på jeres bucket list?

Indonesien, Taiwan og Gabon

4 uger i Belize, El Salvador, Guatemala og Mexico med Thomas & Sigrid

gæsteindlæg mellemamerika
Flores, Guatemala

Hvem rejste I med?

Familien, som tæller mor Anne Marie, far Thomas, datter Sigrid, bror Oskar, søster Agnes og kusine Caroline.

Hvordan forberedte I jer til turen?

Vi planlagde selv hele turen. Vi kombinerer en række apps (tripadvisor, booking, airbnb) med mere faglige kilder såsom blogs og rejsebøger. Vi synes ikke, at de sociale apps (f.eks. tripadvisor) kan stå alene, da de ofte er svært gennemskuelige og der ofte er mange restauranter, der får mistænkeligt høje karakterer. Omvendt er de gode at bruge, når man vil dobbelttjekke f.eks. et spisested, som man har læst om i en rejsebog eller på en blog.

Hvordan kom I dertil?

Udturen var en lidt lang rejse med mellemlandinger i hhv. New York og Miami inden vi ankom til El Salvador. På hjemturen fra Mexico havde vi en  mellemlanding i New York, hvor vi havde en uge på Manhattan.

gæsteindlæg mellemamerika
Times Square

Hvordan boede I/hvor skal man bo?

Vi havde planlagt turen lidt som et roadtrip, hvor vi begyndte i El Salvador og rejste over land hele vejen til Mexico. Vi boede 2-4 dage per sted. Det meste havde vi booket gennem airbnb. Vi havde kun 2 ud af 9 steder, som vi ikke syntes var særlig spændende. Det var Coban i Guatemala, hvor vi havde været for 20 år siden og havde gode minder. Nu synes vi, det var lidt halvkedeligt. Og så var det Mahahaul i det sydlige Mexico. Her havde vi booket en hytte helt ned til vandet, men stranden var fuldstændigt overlæsset med affald – i en sådan grad at man ikke havde lyst til at bade. Vi bookede med det samme om til et hus i Tulum, og dem vi havde booket hos var vildt flinke og gav os alle vores penge igen.

gæsteindlæg mellemamerika
Ambergris Caye, Belize
gæsteindlæg mellemamerika
Caye Caulker, Belize

4 (+/-) mindeværdige oplevelser:

Søkøer, sygeplejerskehajer, rokker og skildpadder ved Caye Caulker: Det var et kæmpe highlight bl.a. fordi vi ofrede lidt mere og lejede vores egen båd. Det var vi lykkelige for, når vi på vejen mødte nogle af de overlæssede turbåde, hvor man blev sendt i vandet sammen med 30 kinesere i ensfarvede redningsveste, som pløjede vandet op i en radius af mange meter omkring båden. Vi brugte bl.a. mange timer på at lede efter søkøer, som altid har stået højt på vores liste. Til sidst fandt vi dem, og det var ligeså smukt at se dem under vandet, som vi havde håbet på. Det var ikke sikkert, at vi havde fået en turbåd til at sejle så længe rundt efter vores særlige ønsker.

gæsteindlæg mellemamerika
Ambergris Caye, Belize

Ruta de la Flores i El Salvador: El Salvador er stadig meget uturistet. Folk står og vinker langs vejen, når man kommer kørende – f.eks. på ladet af en pick-up. Vi kørte på en endagstur op ad noget der hedder Ruta de la flores, som er en by med en masse små landsbyer. Undervejs badede vi i det mest fantastiske vandfald. På et tidspunkt blev vi fanget i det vildeste tropiske storm-regnvejr, og da vi sad i en åben pick-up, var vi virkelig på den. Vores chauffør kørte os hen til noget familie i en nærliggende landsby, og vi sad i en time eller mere inde i familiens stue og drak kaffe.

gæsteindlæg mellemamerika
Ruta de las Flores, El Salvador

Vulkanild over Antigua: Vi tabte vores hjerte til den gamle koloniby Antigua i Guatemala. Alt i byen er smukt og lækkert, man spiser fantastisk og hele vejen rundt er horisonten fyldt med grønne bakker og blå bjerge. En aften sad vi på en rooftop-bar og nød solen gå ned. Vores yngste datter fik øje på en vulkan i det fjerne, der spyede rød lava op. Først affærdigede vi hende, og troede at hendes fantasi var lige lovlig levende. Men da så vi voksne fik gnedet øjnene, viste det sig, at den var god nok

gæsteindlæg mellemamerika
Volcán de Santa Ana, El Salvador

Kæmpeedderkopper i Tikal: I det sydlige Guatemala besøgte vi Mayatemplerne Tikal. Det kan umiddelbart lyde som lidt af et mareridtscenarie, hvis man ikke er meget sol- og varme-stærk, at skulle ud midt i dagens hedeste timer og kigge på ruiner. Men vi havde lejet vores egen guide – Jolanda – hele dagen. Hun var en ældre kvinde, der levede og åndede for Tikal. Hun forstod virkelig at få junglen og ruinerne til at leve for os. Bl.a. kunne hun et trick med at lokke nogle store sorte edderkopper og af jorden, ved drillende at stikke en pind ned i gennem nogle små huller til deres jordhuler.

gæsteindlæg mellemamerika
Tikal, Guatemala

Kolibrier i Belizes jungle: Vi brugte lang tid på at finde et sted i Belizes jungle som ikke kostede 5-10.000 om dagen. Til sidst fandt vi Moonracer Farm, som var et sted ejet og drevet af det sødeste amerikanske ægtepar. De havde bl.a. specialiseret sig i kolibrier, hvilke gjorde at man indtog måltiderne omgivet af flokke af forskellige arter kolibrier, der kom til fællesarealet for at drikke nektar af en række ophængte foderanlæg. Ejerne hjalp os med at sammenstykke nogle gode dage med junglebesøg og vandfalds-baderi. Og så serverede de den bedste bøf med kartoffelmos, vi endnu har fået.

Hvad var den bedste kulturelle oplevelse?

Tikal!

gæsteindlæg mellemamerika
Tikal, Guatemala

Hvad overraskede jer mest?

At det føltes meget sikkert at rejse. Både El Salvador og Belize optræder jævnligt på listerne over de lande i verden med mest kriminalitet, men det mærkede vi ikke meget til – udover at selv cola-bilerne havde mænd med store maskingeværer til at passe på sig.

gæsteindlæg mellemamerika
Caye Caulker, Belize

Hvilken turistfælde skal man undgå?

Hmm, vi synes, at Tulum generelt var meget turistet. Der er et Maya-tempel i Tulum, som kun er skyggen af, hvad man ser i Tikal. Men fordi det ligger i Tulum, er det som at skulle ind og se Peterskirken. Kæmpe parkeringsarealer og kø-arealer med tran-svedende (primært amerikanske) turister.

Fakta om Belize, El Salvador, Guatemala og Mexico:

Valuta:

Belize: Belize dollar
El Salvador: Amerikanske dollar
Guatemala: Quetzal
Mexico: Mexikanske peso

Antal indbyggere:

Belize: Ca. 370.000
El Salvador: 6,3 millioner
Guatemala: 16,6 millioner
Mexico: 127,5 millioner

Sprog:

Belize: Engelsk
El Salvador: Spansk
Guatemala: Spansk
Mexico: Det officielle sprog er spansk, som ca 90% af befolkningen har som modersmål, men der tales også over 100 forskellige indianske sprog, som er de sprog, de sidste 10% taler.

Hvornår er det bedst at rejse dertil?

Belize: High season: Dec-april. Vi rejste i juli, hvor vi kun oplevede godt vejr.
El Salvador: High Season: Nov-april, også kun godt vejr i juli
Guatemala: High season: Dec-april og igen juni-juli.
Mexico: High season: Dec-april, også kun godt vejr i juli

Visa:

Belize: Kun nødvendigt, hvis du opholde dig i landet mere end 30 dage.
El Salvador: Kun nødvendigt, hvis du opholde dig i landet mere end 90 dage.
Guatemala: Kun nødvendigt, hvis du opholde dig i landet mere end 90 dage.
Mexico: Kun nødvendigt, hvis du opholde dig i landet mere end 80 dage.

Vaccination:

Belize: Stivkrampe, Hepatitis a og b, tyfus, malaria piller til nogle områder, hundegalskab og tuberkulose.
El Salvador: Samme som Belize.
Guatemala: Samme som Belize og El Salvador.
Mexico: Samme som Belize, El Salvador og Guatemala.

Følg med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op her på siden, og det siger ‘pling’ i din indbakke, når der er nyt fra Janeaway. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish