De 8 bedste bøger til ferien

Sommeren er skudt i gang – og i den forbindelse vil jeg hen over den næste uges tid dele mine favoritter med dig indenfor bøger, apps, podcasts og tv-serier. Vi starter med litteraturen…

En god bog er alfa og omega, og ferietid er for mange lig med tid til læsning. Her er noget til enhver smag, om du er til det romantiske, en god gedigen krimi, et velskrevet romanportræt, en thriller eller en bog om skæbner, du med garanti ikke vil glemme igen.

Mine feriefavoritter er både nye såvel som klassikere – men alle stærke læseoplevelser, som jeg vil anbefale, hvis du ikke allerede har været der.

God læselyst.

Rejsetips

1. Et lille liv

af Hanya Yanagihara (2016) 800 sider. Roman.

Et lille liv er en barsk menneskehistorie, hvor personskildringen af de fire studiekammerater er usædvanlig stærk. Vi møder de fire drenge i New York, hvor de hver især er flyttet til for at gå på college. Vi følger deres venskab, ambitioner og drømme ind i voksenlivet. I centrum for gruppen er Jude, som har en så traumatisk og forfærdelig fortid fuld af misbrug, overgreb og omsorgssvigt, at det går ud over ens fantasi. Trods den meget mørke fortælling, mestrer Hanya Yanagihara de menneskelige portrætter i hele farveskalaens nuancer.

Rejsetips

2. Stoner

af John Williams (2014) 304 sider. Roman.

Stoner blev første gang udgivet i 1965, men det var først i 2006, da bogen blev genudgivet i USA, at den fik sit gennembrud. Jeg læste bagsideteksten og syntes at den lød temmelig langsom, trods hypen og begejstringen omkring bogen. Og jeg skal love for, jeg blev overrasket. Den er så velskrevet og rørende. Stoner er en helt almindelig mand, vi følger fra han tager afsked med sine forældre der er bønder, for at læse litteratur på universitetet. I stille tempo følger vi hans valg i livet i både medgang og modgang. Et portræt der går lige i hjertet.

Rejsetips

3. Alt må vige for natten

af Delphine De Vigan (2013) 337 sider. Romanportræt.

Franske Delphine de Vigans har skrevet et fremragende portræt af sin mor. Vi møder moderen første gang som barn, hvor vi også lærer hendes forældre og søskende godt at kende. Moderen bliver voksen, får børn og kæmper med et manisk sind og et i perioder heftigt alkoholmisbrug. Gennem denne fortælling får Delphine de Vigan, på godt og ondt, bearbejdet sine egne erindringer om sin mor ved hjælp af samtaler med sin søster og sin mors søskende. Til tider er hun i tvivl om, hvorvidt hun kan tillade sig at udgive sine erindringer, men mener også, at der er et vigtigt budskab i beretningen. Bogen blev hurtigt en bestseller og er mesterlig skrevet.

Rejsetips

4. Min Geniale Veninde

af Elena Ferrante (2014) 384 sider. Roman.

Elena Ferrante er et pseudonym og nok Italiens mest kendte ukendte forfatter. Bogen er den første af en serie på tre, som handler om venskabet, i alle dets facetter, mellem de to piger, Lila og Elena. I denne bog møder vi dem i otteårs alderen i et ludfattigt kvarter i 1950’ernes Napoli, hvor hverdagen er præget af vold og kriminalitet. De to piger er meget forskellige, men fælles for dem er deres begavelse. Lila er frygtløs, vild og modig. Elena er forsigtig og fornuftig. God læsning som skildrer kulturen og livet i Napoli så godt, at byen er kommet på min bucketlist.

Rejsetips

5. Opkald fra en Engel

af Guillaume Musso (2016) 416 sider. Roman.

’Opkald fra en engel’ er når vi rammes af skæbnen, som hovedpersonens bedstemor udtrykker det. Og romanen starter faktisk også ud som en romantisk skæbnehistorie, men jeg skal lige dig for, at den tager en drejning over i krimiens gys. Og det er kun til det bedre, for et miks af disse to genrer hitter. Det er en af de romaner, du ikke kan lægge fra dig. Kort fortalt støder en kvinde og en mand sammen i lufthavnen i New York og får forbyttet deres mobiltelefoner. De opdager det først, da afstanden mellem dem er 10.000 kilometer. De infiltreres hurtigt i hinandens liv og opdager, ved at snuse i hinandens telefoner, hemmeligheder fra fortiden, som forbinder dem. Hemmeligheder, som de i virkeligheden helst ville glemme alt om. Guillaume Musso er Frankrigs absolut bedst sælgende forfatter.

Rejsetips

6. Jeg lader dig gå

af Clare Mackintosh (2016) 430 sider. Krimi – Domestic Noir.

’Jeg lader dig gå’ er så filmisk beskrevet, at jeg flere gange forestiller mig, at have set de steder, der beskrives. Uden handlingen overhovedet er sammenlignelig, får denne spændende og meget overbevisende thriller mig til at mindes ’Hånden på vuggen’, som stadig får mine små hår til at rejse sig, når jeg hører en uro, der bevæger sig i vinden. Genren er den populære Domestic Noir, og en af de bedste af slagsen, da handlingen halvvejs tager en radikal drejning, jeg slet ikke havde set komme. Vi kommer meget igennem; en forfærdelig fortid, et trafikdrab på en femårig, en flugtbilist – alt sammen noget der er skruet pokkers godt sammen og bliver ved med at overraske til det sidste.

Rejsetips

7. Den Fremmede

af Harlan Coben (2016) 393 sider. Krimi.

Jeg er vild med krimier og har læst mange af dem. Da jeg var færdig med alle Karin Slaughters faldt jeg over Harlan Coben, hvilket jeg er taknemmelig for. Harlan Coben forstår at lave et plot, du ikke gennemskuer før sidste side. I ‘Den Fremmede’ følger vi Adam Price som har det hele. Et stort hus, et godt job, en smuk hustru og to dejlige sønner. Alt er godt, indtil han en dag møder en mand, der præsenterer sig som ‘den fremmede’ og afslører at hans kone har en hemmelighed for ham. Det er spænding til det sidste og han er mesterlig til at skrue et plot sammen på en effektiv og velfortalt måde.

Rejsetips

8. De Syv Søstre

af Lucinda Riley (2016) 560 sider. Roman.

’De Syv Søstre’ foregår skiftevis i to forskellige tidsrum – nutiden, hvor vi møder søstrene i Schweiz, da de hjemkaldes til deres barndomshjem efter deres fars død. Og tilbage i 1927 i Rio, hvor den ældste søster stammer fra. Alle søstre er adopteret fra forskellige dele af verden, bragt med hjem fra farens mange rejser. Inden sin død har han skrevet et brev til hver datter med en ledetråd, der kan føre dem til deres oprindelse. Dette er første bind i en ny stor serie, hvor vi kommer omkring alle søstrene.

Rejsetips

Snart kan du læse om mine bud på bedste podcasts, tv-serier og apps til ferien. Og i mellemtiden kan du læse om mine getaways her så du kan få inspiration til dine kommende rejser.

Følg mig også meget gerne på Facebook.

Husk at efterlade din e-mail hos mig, hvis du vil følge med, når der kommer nyt fra mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.