Favorit mad og drikke i Berlin

Rejseinspiration Berlin
Typisk brunchplatte i Berlin

Åh Berlin, jeg elsker dig! Ikke kun for alle seværdigheder og den helt igennem fænomenale stemning, der hersker i byen, men i særdeleshed også på grund af maden, som i mine øjne er en af hovedattraktionerne i byen. Her kan du lige kort komme til at tænke: ‘kan det tyske køkken virkelig være lækkert?’

Umiddelbart, og hvis du er lidt fordomsfuld, tænker du måske kun på strudel, germknödel og wurst. Men uha, Berlin kan give den fordomsfulde røde ører! Selv vine kan tyskerne producere med bravur og særligt deres hvidvine smager godt. Af spisestedtyper har de alt fra den hurtige currywurst, store biergartens, små kneiper, fornemme Michelin restauranter, hippe caféer til uimodståelige vaffelsteder. Priserne er yders rimelig uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Der er naturligvis mange turistfælder, som er temmelig ligegyldige – hop let og elegant uden om dem, og prøv nogle af de restauranter, du husker. Men nu er det sådan med Berlin, at du ikke kan være sikker på, at din yndlings-kaffebar eller -spisested ligger der, næste gang du er i byen.

Mine favoritter i brunch og morgenmads-afdelingen

Skønt koncept med fire afdelinger i Berlin

Kauf Dich Glücklich findes fire steder i Berlin og er en blanding af café og butik der sælger mode og interiør. Den i Oderberger Strasse er særligt kendt i Berlin for at lave de lækreste vafler og uimodståelig is… Men deres brunch laver de også, som jeg elsker den. En platte, hvor man ofte skal være minimum to personer pr. bestilling og så fylder de ost, pålæg, grøntsager, frugt, smørelse mm. på et stort fad og så er det bare at ‘dig in’. Stemningen på Kauf Dich Glücklich er afslappet og hyggelig. Indretningen er hjemlig med et mix af nye, gamle og hjemmelavede møbler. På de hjemmelavede trækasser/reoler på bagvæggen kan du finde bøger, keramik, pulver til selv at lave vafler mm. som sælges i caféen.

Rejseinspiration Berlin
Kauf Dich Glücklich, Oderberger Strasse
Rejseinspiration Berlin
Kauf Dich Glücklich, Oderberger Strasse
Rejseinspiration Berlin
Brunch på Kauf Dich Glücklich

Kom 360 grader rundt på en time mens du spiser brunch

Fjernsynstårnet er en af mine yndlingsbygninger. Jeg elsker det – men mest udefra. Dog er det en særlig følelse at sidde oppe i tårnet og spise brunch fra 207 meters højde, mens tårnet på en time drejer 360 grader rundt med panoramaudsigt over Berlin. Vi havde bestilt hjemmefra, så vi undgik at stå i den lange kø ude på Alexanderplatz. Det kan jeg klart anbefale. Maden er ret almindelig og ikke noget jeg mindes som noget særligt. Betjeningen var upåklagelig, men langsom og dem der gik omkring vores bord, lignede nogle der glædede sig til at få fri. Men ud over det, er det en oplevelse at spise sin morgenmad, hvor du i klart vejr kan se 42 km væk.

Rejseinspiration Berlin
Brunch i Fernsehturm

Hjemlig hygge både ude og inde

VARGA i Oderberger Strasse er lille og hyggelig og gør egentligt ikke noget væsen af sig. Alligevel er det sjældent hyggeligt både udenfor i eftermiddagssolen til en lille kold drink eller nede i kælderlokalet i den gamle tresser-agtige indretning. Servicen er fin, der var kun en på arbejde, da vi var der, men det gik hurtigt. Maden er lækker og kaffen smager skønt. Alt i alt et charmerende sted, som godt kan anbefales at gå efter.

Rejseinspiration Berlin
Brunch på Varga

Proppet og populær med kæmpe buffet

Morgenland på Skalitzer Strasse i Kreuzberg serverer en kæmpe brunchbuffet hvor næsten alle nationaliteter er repræsenteret. Det overrasker virkelig meget, da jeg syntes det lidt lignede en gammel bodega udefra. Men indenfor er det virkelig hyggelig og det er tydeligt, at det er populært, for efter kl. 11 er her propfyldt og lydniveauet er i top. Betjeningen er hurtig og effektiv.

Rejseinspiration Berlin
Morgenland i Kreuzberg

Übercool og dejligt sted at nyde sin morgenmad

Suicide Sue er et fedt sted – både ude og inde – alt er bare lækkert og råt. Og hjemmelavet! Severingen er ung, glad og effektiv. Maden er sublim. Første gang vi kom, havde de lukket, hvilket vi ærgrede os meget over, fordi de så så hyggeligt ud, så vi kom igen dagen efter, heldigvis! Jeg har læst at ejeren er sønderjyde, men det mærkede vi ikke noget til. Kaffen var ligesom alt det andet rigtig dejlig.

Rejseinspiration Berlin
Suicide Sue
Rejseinspiration Berlin
Suicide Sue

Én gang Krone, altid Krone

Krone er en af mine sikre favoritter – og igen i min yndlingsgade Oderberger Strasse – jeg elsker indretningen og stemningen i denne lille perle og så er maden bare skøn. Jeg har primært spist brunch her og det er igen den slags, hvor man får ost, pålæg med pølser, skinke, smørelse mm. på et stort fad, alt efter hvor mange der bestiller. Kaffen er god og her er altid proppet.

Rejseinspiration Berlin
Krone i Oderberger Strasse

Frokost og den lille sult

Kinesiske dejklumper hitter

Yumcha Heroes ligger på den ufattelig hyggelige Weinbergsweg skråt over for parken. Maden er kinesisk, hvilket aldrig har været min foretrukne spise, men efter et par favoritter i Berlin, er det kommet med på listen. Hofretten er dumplings og hvordan det end kan lyde at foreslå dejklumper med fyld til frokost, så må jeg indrømme at det er vildt lækkert. Gå derind, bestil lidt af hvert fra menukortet og del herlighederne mellem jer. Jeg kommer igen. Om ikke andet så for at besøge deres seje gule toilet, som man kun kan blive i godt humør af.

Rejseinspiration Berlin
Yumcha Heroes i Mitte

Alle vil ha’ en bid af Monsieur Voung

Alle elsker Monsieur Voung og det er forståeligt. Her er altid kø ude langs Alte Schönhauser Strasse, for at få en plads på den lille restaurant. Menukortet er meget overskueligt og betjeningen er yderst effektiv. Om sommeren er der udendørsservering, så der kan komme flere til af gangen. Sundt, lækkert og forfriskende og selvom jeg ikke er sulten, kan jeg næsten ikke gå forbi uden at svinge forbi.

Rejseinspiration Berlin
Monsieur Voung i Mitte

Den bedste currywurst i Berlin (they say)

Konnopke’s Imbiss på Schönhauser Allee lige ved Eberwalderstrasse station har ligget her siden 1930 0g er stadig i den samme familie eje. Den har været igennem alt fra naziperioden, 2. verdenskrig, de 28 år muren var der, og er her stadig. Den er berømt for sin currywurst og folk står gerne i kø for denne. Af samme grund gik jeg videre de første mange gange, fordi jeg ikke gad at stå i den lange kø. Men da jeg så endelig gjorde, var det det hele værd, selvom det jo ikke er en gastronomisk oplevelse, og så alligevel 🙂

Rejseinspiration Berlin
Konnopke’s Imbiss i Prenzlauer Berg
Rejseinspiration Berlin
Curry mit Pommes hos Konnopke’s

Fra greasy burger til Michelin restauranter, god idé er dog altid at bestille bord

Proppet, højlydt og lækkert

The Bird er en populær burgerbar som serverer gigantiske portioner. De er ikke selv kede af at indrømme, at de serverer byens bedste burgere, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Bordbestilling er nødvendig, men da vi ringede, havde de desværre fully booked, så vi var så frække (fire piger) at gå derhen alligevel og prøve lykken. De unge hipster-tjenere var så søde og forhippet på at hjælpe os, at det lykkedes dem at squezze os ind i baren, hvor vi kunne sidde og voldæde de store bæster. Stemningen er afslappet og til den maskuline side. Prøv det.

Rejseinspiration Berlin
The Bird
Rejseinspiration Berlin
The Bird, Am Falkpl. 5, 10437 Berlin

Wir haben alles – indisk, mexikansk, italiensk og amerikansk

Imbiss W på Kastanien Allee er vidunderlig og dyrker ikke kun en nationalitet. Her kan du få indisk, mexikansk, italiensk og amerikansk – alt vegetarisk. Vi var fem piger og maste os ind i den mikrolille biks og kunne godt se, at det ville tage lang tid inden vi kunne få en siddeplads, men en svensk pige med bopøl i Berlin, som stod i køen foran, sagde at vi IKKE måtte fortryde. Det var værd at vente. Og stor tak til hende. For hvilken festmiddag til ingen penge. Her kommer vi klart igen. Fantastisk mad og betjening.

Rejseinspiration Berlin
Der Imbiss W
Rejseinspiration Berlin
Der Imbiss W

Stilet restaurant med disko stemning på toilettet

Toca Rouge på Torsstrasse er kinesisk. Og her er der ikke tale om olierede retter fra buffetten og friturestegte rejer. Der er stil over madkunsten og tænkt over den mindste detalje. Retterne er ret simple men sammensat på en nytænkende måde. Normalt ville jeg ikke foretrække en kinesisk restaurant, men denne overraskede til den positive side. Og selv toilettet er en oplevelse i sig selv.

Så kommer du ikke for maden, skal du næsten slå et smut forbi inden en fest, for at komme i stemning på disco toilettet, der er mikrolille med spejle overalt og forskelligfarvede disco-pærer overalt. Alle retter har nogle anderledes navne, såsom Spider Beef, Pretty Woman, Bruce Lee og A Better Tomorrow.

Rejseinspiration Berlin
Toca Rouge i Mitte
Rejseinspiration Berlin
Tuntartaren ‘Scrabble Patrick’ på Toca Rouge
Rejseinspiration Berlin
Toilettet på Toca Rouge

Andre bemærkelsesværdige restauranter

Vietnam Village er meget velbesøgte og yderst billig. Den ligger i Oderberger Strasse og jeg har besøgt 5-6 gange uden at blive skuffet. Et sikkert valg, hvis du er til en billig frokost eller aftensmad og er pjattet med vietnamesisk mad. Hvis vejret er til det, så sæt dig udenfor ved de typiske berlinske langborde.

Fleischerei på Schönhauser Allee er bare i sig selv skøn på den berlinske rå facon. Smuk indrettet i det gamle slagteri med hvide flisebelagte vægge. Trods de gamle lokaler, er maden, atmosfæren og betjeningen dog på ingen måde altmodisch. Man sidder ved lange træborde med bænke (og en lille pude til numsen), og til trods for det, føler jeg, det er en fin restaurant på grund af lysekronerne og den tjekkede kvalitet. Det er et af mine favoritter i byen, som stadig holder standarden.

Rejseinspiration Berlin
Fleischerei i Mitte

Og dem med stjernerne

Reinstoff er uden tvivl fantastisk og restauranten er deres to Michelin stjerner værdig. Servicen er i top, personalet er tjekket og guider dig professionelt igennem hele menuen. Maden er på meget højt niveau og meget fantasifuld. Og når dette er sagt, så er jeg lidt hende, der krummer tæer over at bruge så mange penge på en gastronomisk oplevelse og kommer til at sammenligne prisen med de støvler jeg kunne købe til samme pris. Og lidt mens de tre andre, jeg var sammen med på restauranten, sidder meget opmærksomt og lytter til tjenerens vin-forklaring, sidder jeg og irriterer mig over, at vi hele tiden bliver afbrudt for at høre om vinen er tør, medium eller sød. Men en oplevelse jeg ikke glemmer, både grundet stedet, maden og selskabet.

Einsunternull er totalt gemt af vejen på Hannoversche Strasse. Det er blot en dør, der åbner op til en reception, hvor der sidder en mand bag et skrivebord og byder velkommen. Det er en fornem modtagelse med hjælp til at hænge tøjet op, hvorefter du bliver gelejdet ind i en elevator, der fører os en etage ned på kælderplan, hvor selve restauranten er. Med det samme vi træder ind, bliver mine tanker ført tilbage på en dagligstue i 70´ernes overklasse. Designer møbler er placeret i små enklaver i de lækre minimalistiske lokaler med rå murstensmure. Maden er udfordrende (for en kræsenpind) men utrolig lækker og vinmenuen kunne fåes pr. glas til hver ret alt efter hvor meget du drikker. Restauranten har en Michelin stjerne og det forstår man godt!

Ikke et besøg til Berlin uden en tur på Bierstube

Pratergarten er en Berlin klassiker og har eksisteret i ca. 150 år. Mangfoldigheden her vil ingen grænser tage. Her er alt fra den travle businessman, studerende, kendisser, børnefamilier, bohemer og helt almindelig danskere, der blot er på weekend i Berlin. Stemningen er altid i top her på en varm sommerdag. Her for nylig har de fået nyt skilt, hvilket er meget grimt og ret ærgerligt. Jeg er vild med det gamle skilt (på billedet) hvor PRATERGARTEN lyser langt væk med de mange pærer der formere bogstaverne.

Rejseinspiration Berlin
Pratergarten, Kastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg

Ankerklause ligger i det livlige kvarter Kreuzkölln (lige på grænsen mellem Kreuzberg og Neukölln) lige ved Landwehrkanale. Man spiser godt og om aftenen er der gang i den med øl, drinks og høj musik fra jukeboxen der kaster dig et par årtier eller tre tilbage i tiden. Hvis du kommer her tirsdag eller fredag skal du ikke snyde dig selv for det hyggelige og mangfoldige marked ved Maybachufer.

Rejseinspiration Berlin
Ankerklause, Kortbusser Damm 104, Kreuzberg/Neukölln

Bassy ClubSchoenhauser Allee er blevet et sted, vi gerne kommer tilbage til. Her er super småt og ligeså hyggeligt og cowboy-agtigt. Der er ofte live musik og hvis du er heldig, er der et vildt band der svinger spaden og skruer op for en blanding af flere musikarter, mens du kan nyde en kæmpe øl fra baren til meget rimelige priser.

KASCHK ølbar i Linienstrasse er super hyggelig og en dejlig kaffebar om dagen. Vi var her før vi skulle ud og spise, for lige at få nogle forskellige øl. Nogle bedre end andre. Stedet er velbesøgt og selvom vi var lige omkring spisetid, sad der mange og arbejdede på deres laptops mens de fik en enkelt fra baren. I kælderen har de shuffleboards. God stemning og hipt miljø.

Mikkeller har også åbnet en ølbar på Torstrasse. En gade der er begyndt at blomstre med restauranter, kaffebarer og pop-up butikker. Ølbaren er velbesøgt og fadøllene er som altid velskænket.

Berlin getaway
Mikkeller på Torstrasse

Læs meget mere om Berlin her.

Hvilke steder har jeg glemt at skrive om? Del meget gerne dine favorit-steder fra Berlin.

Følg mig også på Facebook

4 thoughts on “Favorit mad og drikke i Berlin

 • 15. marts 2017 at 23:26
  Permalink

  Virkelig god inspiration 🙂

  Reply
  • 16. marts 2017 at 9:37
   Permalink

   Kære Anne,
   Tak, det er dejligt at høre.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply
 • 16. juli 2017 at 20:01
  Permalink

  Fantastisk side du har her ? Så ærgerligt jeg ikke har opdaget den inden vi kom herned, men nu laver vi lige nye planer efter din blog??
  Vi fandt faktisk en legeplads, som jeg ikke synes du har nævnt på oderberger Strasse.
  Den ligger på højre side, hvis man har næsen mod kastanie alle.
  Der er et metalgitter port og det er en rigtig klatre legeplads- fedt sted ?

  Reply
  • 17. juli 2017 at 2:42
   Permalink

   Kære Mia,
   Tusind tak og tak for tip om legeplads. Det kender jeg faktisk ikke, kender en anden på venstre side, men den du nævner må jeg opsøge næste gang. Håber I får en skøn tur,
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.