Montenegro: Det bedste i Durmitor National Park

Efter en helt igennem smuk og bjergtagende køretur fra den bosniske grænse til maleriske Montenegro, ankom vi til Durmitor National Park. Ud over lang ventetid ved grænsen fra Bosnien til Montenegro havde vi ikke det mindste at klage over. Det er ret utroligt at sidde i bilen med førsteklasses panoramaudsigt og være vidne til hvordan naturen ændrer sig fra det ene landskab til det andet.

getaway durmitor
På vej langs E762 fra den bosniske grænse til Durmitor National Park

Lige da vi kom ind i Montenegro kørte vi på E762 langs den vildeste flod, som havde en helt unaturlig smuk blå-grøn farve. Jeg har ikke set noget lignende. Naturen er så voldsom, eventyrlig og afvekslende. Landskabet nåede at skifte fra noget, der minder om Skotland til Norge, New Zealand, Sverige og Alperne… alt samlet i dette lille land.

Durmitor National Park ligger i det nordlige Montenegro og er en ærefrygtindgydende, uopdaget skat af glaciale søer, kæmpe bjerge og utrolig natur. Tara-floden zig-zag’er sig vej gennem parken og skaber en af verdens dybeste kløfter, som i 1980 kom på UNESCOs verdensarvstatus.
getaway durmitor
Floden Tara, der snor sig zig-zag gennem Tara Canyon

1. Bo med udsigt til Tara Bridge

Den lille by Žabljak er det mest oplagte valg, når du skal udforske nationalparken, dog valgte vi Motel Tara MB, som ligger lidt over 20 km derfra – men til gengæld med den vildeste udsigt ud over Tara Bridge, som klart er et af højdepunkterne i nationalparken.

Žabljak er den højeste by på Balkan (1.450 m over havet) og er egentligt mest kendt for at være en vintersport-destination, men jeg synes helt bestemt, at sommeren er det perfekte sted at besøge området. Den eneste måde at komme til Žabljak er i bil eller bus. Žabljak by er i sig selv ikke så interessant, men der er posthus, apotek, supermarked og også en lille håndfuld restauranter, hvor jeg kan anbefale at spise på Caffe & Restaurant Or’O.
getaway durmitor
Tara Bridge set fra vores hotel

2. Zipline gennem Tara kløften

Durmitor National Park er det perfekte sted, hvis du er outdoor typen. Det vil jeg nu ikke kalde vores familie, men alligevel er der noget for alle. Mange tager en white-water rafting tur langs Tara River Canyon, klatrer eller kører på mountainbike.

getaway durmitor
River rafting på Lake Tara

Trænger du derimod til at få adrenalinen i gang i hele kroppen, er der rig mulighed for at tage en zipline tur i kløften hen over Tara Lake, med den smukke Tara Bridge i baggrunden. Der er flere udbydere. Vi valgte den længste på 1.050 meter – Extreme Zipline Tara – her er det muligt at komme op på en hastighed på 100 km/t.

getaway durmitor
1050 meter lang zipline gennem Tara Canyon
getaway durmitor
På vej gennem kløften i zipline

3. Black Lake

Der er 18 glaciale søer i Durmitor National Park, hvoraf mange er ideelle til svømning – da søen er dyb, kan vandet være temmelig koldt.  Black Lake (også kaldet Crno Jezero) er to sammenhængende søer – Big Lake og Little Lake. En helt igennem malerisk sø omgivet af høje fyrretræer. Følger du stien rundt om begge søer, der det en tur på knap 3,5 km. Vi gik turen sammen med vores venner, som vi var i nationalparken med. Turen var så fin, at min 11-årige datter dagen efter foreslog, om ikke vi skulle gøre det igen – så det gjorde vi.

getaway durmitor
Black Lake med Mount Durmitor i baggrunden

Hvis du er mere erfaren vandrer – er der en del forskellige vandreruter i den 339 km² store nationalpark. Du kan hente det seneste opdaterede detaljerede lokale kort, når du ankommer til Žabljak , for at se, hvilke stier der er bedst på det tidspunkt af året, du ankommer. Du kan være rigtig (u)heldig, at støde på de brune bjørne, grå ulve og andre farlige dyr, der strejfer rundt i parken. Dem så vi heldigvis ikke noget til.

Når du parkerer bilen, er der en lille km ind til søen. Her ligger der til venstre toiletter (hvilket der ikke er omkring søen) og en lille café, hvor du kan skifte til badetøj og få dækket eventuelle sult- og tørstbehov. Til højre er der lavet en klatrebane for hhv. børn og voksne i træerne. Det var kun børnene der prøvede.
getaway durmitor
Black Lake

Efter nogle vidunderlige dage i Durmitor National Park, gik turen videre til Lake Skadar National Park, med et stop undervejs ved Ostrog Monastery.

Fakta om Montenegro:

 • Valuta: EURO, 100 EURO = 745 kr.
 • Hovedstad: Podgorica
 • Indbyggertal: Ca. 616.200, befolkningstæthed 48,7/km2
 • Sprog: Montenegrinsk
 • Visa: Ikke nødvendigt fra Danmark
 • Vaccination: Tjek vaccineportalen her

Få meget mere inspiration om Balkan her.

Du kan også følge med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op, så du bliver opdateret, når der er nyt på Janeaway.dk. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

4 thoughts on “Montenegro: Det bedste i Durmitor National Park

  • 17. september 2018 at 12:36
   Permalink

   Hej Sarah,
   Ja det er så smukt og jeg kan kun anbefale på det varmeste at tage dertil en dag.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply
 • 24. juli 2019 at 7:55
  Permalink

  Hej Jane

  Kørte turen langs floden med 3 venner på motorcykel i 2017, kan kun give dig ret i alt det du skriver. Hermed en opfordring andre til om at udforske dette for de fleste ukendte land, som er utrolig flot, hvad enten det er i bil eller på motorcykel.

  Mvh

  Poul

  Reply
  • 27. juli 2019 at 19:13
   Permalink

   Kære Poul,

   Tusind tak for din besked.
   Hvor er det dejligt, at I havde samme oplevelse.
   Jeg kunne godt tænke mig at køre turen på motorcykel 😉
   Mange hilsner og god sommer fra
   Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish