13 bedste i Aarhus

Jeg har lavet en miniguide over det bedste i min hyggelige hjemby Aarhus (som blev stavet med Å dengang…) og synes, det er en meget taknemmelig by at besøge med en bred vifte af oplevelser for både børn og voksne. Få inspiration til oplevelser i byen her.

Aarhus
Typisk aarhusiansk… det er da lige til at blive skeløjet af…

De 13 bedste i Smilets By

1. Møllestien

Møllestien skal med fordi den er så charmerende og idyllisk. Og byens ældste gade. Små farverige huse med smukke stokroser på den brostensbelagte gade i Midtbyen får dig til at føle, at tiden står stille. Den lille gade er i den grad en oase for midtbyens travlhed. Og byen er så lille, at alt næsten ligger i gå-afstand, så du kan sagtens stikke en tur forbi uden at gå en kæmpe omvej.

2. Øgadekvarteret

Gå på opdagelse i Øgadekvarteret, som hedder således, da gaderne er opkaldt efter danske øer. Sjællandsgade er den største og nogle kalder derfor kvarteret for Sjællandsgade-kvarteret. Her hersker idyl og charme og det er et kvarter, hvor historierne står i kø for at blive fortalt. Du kan bestille byvandringer igennem bydelen med lokal guide. Eftersom min mor er født og opvokset i Sølystgade, har jeg nok fået den bedste og mest personlige guidede tur proppet med anekdoter fra da hun var barn. Hvilken trappesten de sad på, hvor de købte slik, hvilke vinduer de hang ud af og hvordan de klatrede på tagene og legede inde på den nu nedlagte rugbrødsfabrik, som i dag er beboerhus. Sidst vi gik rundt her, havde vi begge lige læst Sissel Jo Gazans bog ‘Blækhat’ og gik rundt i hendes fodspor.

Aarhus
En af Aarhus´mange dekorative gavlmalerier – her i Sølystgade i den bygning hvor min mor er opvokset
Aarhus
Børnenes Jord, Hjelmensgade

3. Latinerkvarteret

Latinerkvarteret består af små personlige og uafhængige butikker, som ligger intimt side om side med smarte kaffebarer og populære restauranter. Du får nemt en fornemmelse af, at du går rundt i en lille landsby midt i storbyen. Særligt om sommeren er det charmerende at gå rundt i de brostensbelagte gader, hvor stort set alle caféerne har udendørsservering og jeg tydeligt får en fornemmelse af at være Sydeuropa.

Aarhus
Casablanca i hjertet af Aarhus i Latinerkvarteret tæt ved Aarhus Domkirke

4. Frederiksbjerg

Frederiksbjerg er super charmerende og særligt Jægergårdsgade er hyggelig sine mange små unikke butikker. Det er her du skal tage til, hvis du elsker keramik og andet kunsthåndværk. Og så er gaden proppet med hyggelige caféer, kaffebarer, restauranter, gamle værtshuse og hippe cocktailbarer. MP Bruuns gade har ligeledes mange spisesteder og huser det store shoppingcenter Bruuns Galleri. På Ingerslev Boulevard afholdes der hver onsdag og lørdag torvemarked med blomster, frisk frugt, grøntsager og lækre delikatesser.

Aarhus
Café i Jægergårdsgade

5. Riis skov og Den Permanente

Lige nord for Aarhus ligger den enormt smukke Riis Skov, som vil få dig til at glemme alt om, at du befinder dig i Danmarks næststørste by. Her hersker ro og idyl. Gå eller løb en tur gennem skoven eller tag en dukkert nede ved Den Permanente, som er åbent for alle om sommeren men kun for klubmedlemmer om vinteren (du kan altid bade udenfor badeanstalten). En gåtur fra Den Permanente og ind til Aarhus Midtby langs vandet er en meget smuk tur, hvor du kan følge med i byggerierne på Aarhus Ø. Går du den modsatte vej, ville jeg fortsætte ud af skoven ved Rolighedsvej og besøge Jama Ost på Nordre Strandvej, hvor du ikke bare får den bedste ost og tapas i byen, men også den bedste betjening.

Aarhus
Den Permanente med Aarhus Ø i horisonten
Aarhus
Riis Skov på en smuk efterårsdag

6. Aarhus Ø

Midt i alle de forskellige byggeprojekter – Isbjerget, Lighthouse og hvad de ellers hedder, som ligger side om side – ligger det nye superseje havnebassin, designet af den danske arkitekt Bjarke Ingels. Promenadedækket er åbent hele året (men der var ikke mange der badede, den oktoberdag, vi var der :-)). Langs bassinet ligger små træhuse med kaffebar, spisesteder, sauna og graffitimalede toiletter, der er meget kærkomment i den ellers nye og polerede bydel. Ja, bevares, der er også en masse byggerod… Går du op i det 15 meter høje udsigtspunkt ‘Salling Tårnet’ på Bernhardt Jensens Boulevard, får du en fantastisk panoramaudsigt ud over bassinet.

Aarhus
Havnebassinet på en kold efterårsdag

Aarhus

Aarhus
Salling Tårnet designet af Dorte Mandrup
Aarhus
VinDanmark lige bag Østbanetorvet på vej ud til Aarhus Ø

7. Aarhus Havn

Hvis du har været væk fra byen et stykke tid, vil du opleve, at der sker ændringer på havnefronten fra dag til dag. Sådan føles det i hvert fald! Det er en helt ny bydel der er skudt op. Der er ikke meget tilbage af den gamle industrielle del af havnen, hvor ny moderne kunst og arkitektur bliver opført. Mest kendt er nok Kultur- og multimediehuset DOKK1, der er borgernes hus med byens bibliotek, borgerservice, café, gratis arrangementer for både store og små og DR1’s vejr- og sportstudie. Omkring hele bygningen er der 5 forskellige legepladser, der hver repræsenterer en verdensdel. Lidt mod nord rammer du ind i ‘Endless Connection’ springvandet. Et helt igennem vidunderligt springvand for både børn og barnlige sjæle. Det er svært ikke at blive våd, når du hopper rundt mellem de høje vandmure, der springer op og forsvinder igen i tilfældig rækkefølge. Ved havnepladsen kan du også opleve markeder, udstillinger, vand- og sportsaktiviteter og lignende. Et nyt samlingssted for byens folk.

Aarhus
Springvandet ‘Endless Connection’
Aarhus
Multimediehuset DOKK1

8. Aarhus Street Food

Aarhus Street Food er et stort marked med gadekøkkenmad fra alle verdenshjørner i en gammel busgarage bag ved Rutebilstationen. Stedet er superhyggeligt og ikke for stort. Jeg har det med at blive smaskforvirret, hvis der er alt for meget at vælge imellem og hvis jeg hverken kan finde ind eller ud, frem eller tilbage. Her er det overskueligt og der er en fin oversigt over de madsteder, der er, lige ved indgangen. Tæt på Aarhus Hovedbanegård, på Skt. Knuds Torv, ligger Aarhus Central Food Market, som er en anden kulinarisk oplevelse, på et lidt højere gastronomisk niveau.

Aarhus
Aarhus Street Food

9. Den Gamle By

Hvis du aldrig har været i Den Gamle By, er det med at komme af sted. På dette herlige frilandsmuseum kommer du igennem forskellige tidsperioder i Danmarks historie. Du kan møde mennesker, der forestiller at leve helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Du kan gå rundt og nyde baghaverne, hvor vasketøjet hænger til tørre eller du kan tage en tur rundt i byen med hestevogn. Og så bedst af det hele er næsten at gå rundt i gaden, der er taget ud af 1970’erne, hvor du kan besøge butikker, den legendariske Jazzbar Bent J (som lå i Nørregade), forskellige lejligheder, beboet af f.eks. en kernefamilie, en enlig skolelærer, et kollektiv og en lejlighed der er indrettet som en børnehave.

Aarhus
Den Gamle By

10. Moesgaard Museum

Moesgaard Museum har en vidunderlig beliggenheden ved skov og strand. Ankomsten dertil af den smalle allé med træer på begge sider, får tankerne tilbage til en Morten Korch film. De gamle smukke røde/lyserøde bygningerne passer også bedre til den tanke, men alligevel er museet i sin nyere forklædning smuk arkitektonisk, og ligner en naturlig udvoksning fra det store grønne landskab. Museet har en nytænkende måde at formidle på, med sine mange interaktive tiltag, som gør det nemmere for børn (og voksne) at forstå. Fra du ankommer ved Evolutionstrappen med syv livagtige og anatomisk korrekte rekonstruktioner af vores forfædre er du godt i gang. Gå på opdagelse i for eksempel oldtiden, vikingetiden, jernalderen og bronzealderen. Mest kendt er museet måske for Grauballemanden.

Aarhus
Moesgaard Museum
Aarhus
Alléen ned til Moesgaard Museum
Aarhus
Evolutionstrappen

11. ARoS

ARoS, ARoS, ARoS… Jeg tror simpelthen ikke jeg kan blive træt af den smukke ‘Rainbow’ designet af Olafur Eliasson. Jeg er vild med den, både indefra og udefra og jeg fascineres gang på gang over de skiftende stemninger, jeg kommer i, turen gennem farveskiftene. Og så minder hele kunstmuseet (som er et af Nordeuropas største) mig meget om Guggenheim Museet i NYC, som jeg synes er vildt smukt arkitektonisk. Og vigtigt er det, altid lige at smutte forbi Boy og lade sig imponere over, at det er muligt at lave en så virkelighedstro 5 meget høj figur.

Aarhus
ARoS med smukke Rainbow på toppen
Aarhus
Blå-lilla stemning i Rainbow

12. Salling Rooftop

Det er altid taknemligt at lave et attraktion med god udsigt. Salling Rooftop har ikke bare en fantastisk panorama udsigt fra toppen af det jyske stormagasin Salling, det er en oase af en tagterrasse hævet op over resten af byen. Der er et væksthus på toppen, hvor det er muligt at købe mad og drikke, som du kan nyde ved bordene eller på lounge-trapperne. Og så er det en meget fin – og for dem med højdeskræk – angstprovokerende rampe, som stikker ud over Strøget i en højde på 25 meter. Yderst kan du gemmen et glasvindue se direkte ned på menneskestrømmen.

Aarhus
Rampen ud over Strøget fra Salling Rooftop
Aarhus
Strøget set fra oven gennem glasruden for enden af rampen

13. Aarhus Rådhus

Aarhus rådhus i Park Allé er med, fordi jeg synes det er vildt flot. Og så ligger det skønt lige midt i byen omgivet af rådhuspladsen på den ene side med skulpturen ‘Grisebrønden´og rådhusparken og springvandet med bronzeskulpturen ‘Agnete og Havmanden’ på den anden side. Det er muligt at komme på rundvisning indenfor, men jeg nyder nu mest synes udefra.

Aarhus
Aarhus’ smukke rådhus, designet af Arne Jacobsen
Aarhus
Den smukke rådhuspark
Aarhus
Grisebrønden foran Aarhus rådhus

Følg med på Instagram og Facebook. Vil du holdes opdateret, så skriv dig op her på siden, og det siger ‘pling’ i din indbakke, når der er nyt fra Janeaway. Det kan du gøre lige ude til højre.

Vi ses,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.