Getaway til Sri Lanka med børn

Getaway

Srilankanerne byder dig velkommen med åbne arme og er et af det sødeste folkefærd, jeg længe har mødt. Og det er ikke udelukkende for at få noget ud af dig, de er søde. De er det ganske enkelt af natur. Og apropos natur – der vinder de også. Smukke uspolerede sandstrande, lange palmer der svajer i vinden, for ikke at tale om det fantastiske dyreliv i vand, på land og i luften.

Du skal have udstedt et 30 dages turistvisum inden indrejse i Sri Lanka. Det kan du lave online, så det automatisk kommer i passet, det koster 35 USD. Du kan også vente, til du ankommer i lufthavnen, hvilket jeg ikke kan anbefale, da køen ved visum-skranken efter sigende altid er lang.

Vi ankom meget trætte til Colombo efter at have været på farten i over 20 timer.

Vores rute rundt i Sri Lanka er ret klassisk, tror jeg: Unawatuna, Mirissa, Tangalle, Uda Walawe, Ella, togtur til Nano Oya, Kandy, Negombo. Efter 12 dages rundtur, tog vi videre til Maldiverne, som du snart kan læse om.

Getaway
Three-wheelers, eller tuk-tuks, som de fleste kalder dem

Sydkystens smukke strande

Første stop Unawatuna, eller nærmere Dalawella, som vores strand hed. Et helt fantastisk sted på sydkysten 8 km efter Galle. Vi havde ikke booket chauffør hjemmefra og det behøves heller ikke. Umiddelbart efter ankomst, blev vi kontaktet af de første fem, der kunne hjælpe med at køre os. Det var Thilak, der løb med sejren, og han viste sig, at være en rigtig god mand. Derfor var det også ham, vi bookede som privatchauffør senere på turen, hvor vores program var lidt tight.

Getaway

Getaway
Dalawella Beach

Bo ved den børnevenlige lagune

Vi boede på Rockside Cabanas. (Du kan læse mere om de steder vi boede, her). Når du går ud fra Rockside-grunden nede ved stranden, skal du kun gå 30 meter til højre hen ad Dalawella beach, så er du ved den vidunderlige børnevenlige lagune. Perfekt til familier. På begge sider af lagunen er der temmelig store bølger. Omkring kl. 16 hver dag begynder surferne at vrimle frem fra alle afkroge og i løbet af ganske kort tid er bølgerne på begge sider af lagunen fyldt med håbefulde surfere, der leder efter den perfekte bølge at ride på.

Getaway
Surfer på Dalawella Beach

Vi var så heldige at snorkle med en kæmpe havskildpadde, der havde fundet vej ind i lagunen. Den var meget tillidsfuld og lod sig ikke forstyrre af lidt snorkling.

Getaway
Snorkling i lagunen, Dalawella Beach
Getaway
Lagunen på Dalawella Beach

Det er flere guest houses på stranden – men ikke i overflod, så det mister charmen – og et par skønne spisesteder. Jeg kan helt sikkert anbefale Rathna Restaurant og Wijaya, som begge serverer skøn mad og har siddepladser med panorama view ud over havet.

Getaway
Dalawella Beach

Skildpadder og urter i massevis

Omkring fire km vest for Unawatuna på den store trafikerede hovedvej ligger Sea Turtle Hatchery, hvor de hjælper små (og tilskadekomne) skildpadder med at få kræfter til at komme ud og klare sig selv i det store hav. Det var sjovt at se, både for store og små. Og lidt en turistfælde… Men vi ville gerne lige se det, inden vi godt trætte og med lidt jetlag, skulle ud og spise frokost.

Getaway
Sea Turtle Hatchery, Unawatuna
Getaway
Nyfødte skildpadder

Men næ nej, for nu hvor tuk-tuk chaufføren, der kørte os dertil, havde vores opmærksomhed, svingede han lige forbi en Herbal Garden, hvor vi i 45 minutter (med grøn the i hånden) hørte om alle de naturlige lægemidler de havde i urtehaven. Der er noget til det hele og havde jeg haft penge med, havde jeg købt alt. Der var mirakelmiddel mod appelsinhud, kur til tykkere og mere glansfuldt hår, creme til permanent hårfjerning under armene, creme til hvide tænder, for ikke at tale om urterne der kan gøre dig rask og tynd! Problemet var bare, at vi var hundesultne og ikke rigtig orkede 45 minutters gennemgang af diverse urter.

Jungle Beach

Getaway
Jungle Beach

Tag en tuk-tuk til den underskønne strand Jungle Beach. Her går du nærmest bogstaveligt talt de 10 minutters gang gennem en jungle ned til stranden. Og det er ikke fugle der flyver rundt over dit hoved, det er aberne der svinger sig rundt i træerne. Stranden er smuk. Vi var der på en public holiday, så der var mange lokale. De har i den grad en fest på stranden. De fleste bader med tøjet på og der er gerne store grupper af familier ude i vandet samtidig. På stranden er der en velbesøgt restaurant, hvor du kan nyde en god solid srilankansk frokost efter en lang snorkle- eller svømmetur.

Getaway

Getaway
De lokale strømmer til på Jungle Beach når det er helligdag

Unawatuna

Selve Unawatuna stranden kom jeg lidt skævt ind på. Stranden virker alt for lang, bred og tilplastret med restauranter der kæmper om turisterne. Vi mødte en italiensk familie, der boede på et hotel på denne strand, men dagligt tog til Dalawella beach i de tre uger, de var der. Jeg spurgte dem, hvorfor de ikke bare boede på Dalawella, men det var fordi de godt kunne lide, at der var lidt gang i den om aftenen, og det er der ikke rigtigt på Dalawella.

Getaway
Unawatuna Beach

Hovedgaden på vej ned til Unawatuna stranden er ganske hyggelig. Vi spiste frokost på Lucky Tuna, som jeg havde fået anbefalet hjemmefra. Maden var fin. Stemningen var god. Vi var de eneste gæster. Særligt kan jeg fremhæve tjeneren. Han brugte en rum tid på at tage imod vores bestilling med diverse juices, lassies og smoothies og fire forskellige retter mad, hvor den ene skulle være uden løg m.m. Fem minutter efter kommer han med menukortene (igen) og spørger om vi skal spise eller kun have noget at drikke. Og igen, vi var de eneste gæster. Ham kunne vi ikke lade være med at holde af. Lidt senil. Og måske også lidt blind. Det var i hvert fald med meget besvær han fik regnet sammen, hvad vi skulle betale, mens hans lille papir med bestillingen var tættere på hans øjne end et par briller. Måske han skulle have nogle naturlige urter for syn og hukommelse?

Getaway
Hovedgaden i Unawatuna
Getaway
Caféer og restauranter i hovedgaden i Unawatuna

Fortet i Galle skal også ses indefra

Galle er også et besøg værd. Vi tog en tuk-tuk fra hotellet, det kostede 300 Rupees for fire personer t/r, hvilket cirka er 15 kroner. Tag op til det berømte fort, som er byens vartegn og nyd udsigten ud over byen. Hvis du er velinformeret (hvilket jeg ikke var, så vi måtte komme igen) skal du huske at gå ned til Galle Lighthouse – gerne ved solnedgang – og gå rundt inden for fortets mure, hvor der er spækket med caféer, restauranter, butikker og god stemning.

Getaway
Galle Fort
Getaway
Fyrtårnet i Galle

 Den karakteristiske klippe Parrot Rock på stranden i Mirissa

Stranden i Mirissa er rigtig fin, afgrænset af en karakteristisk klippe, hvor Mirissa strand møder den næste bugt. Du kan gå derop og få en smuk udsigt ud over de to bugter. Turen derop et ret crazy. Der er en stejl, meget smal, utilregnelig trappe i klippen, uden gelænder.

Jeg fik børnene med derop og på vej ned igen, kom Brandon, en canadier, spurtende over stranden (aner ikke hvor pokker han kom fra og tænker han har lavet rullefald undervejs, for at nå det…)  for at tage imod mig og børnene. Han fortalte, at han havde observeret mange have svært ved at komme igennem det smalle sted og flere der decideret vendte om. Han stemte for at der kom et gelænder op, men mente først, det ville ske, når ulykken var ude og én faldt ned. Scary…

Getaway

Stranden er propfyldt med spisesteder og jeg kan ikke fremhæve ét sted frem for et andet. Men jeg kan sige, at man IKKE skal spise på Coral Beach Hotel restauranten, hvor vi boede. Vi havde godt nok læst dårlige anmeldelser, men tænkte skidt pyt og lod os narre af den smukke udsigt og beliggenhed. Ej men det var faktisk alt der var i vejen, vi fik noget vi ikke havde bestilt, fisken havde fået for meget, pastaen for lidt og en kyllingeburger som var hårdere end en sten. Så tag dertil og nøjes med en drink og nyd den dejlige udsigt.

Getaway
Mirissa Beach

Fremhæv feriefølelsen med en omgang massage

Oppe bagved hotellet af en lille vej langs bugten, ligger der et andet hotel Villa Sea View, hvor du kan få massage. For mig er det virkelig ferie, når jeg ligger der på briksen kun iført trusser, dufter til de lækre orientalske olier og lytter til meditativ kling kling musik i baggrunden.

Og så elsker jeg, at det er så rørende billigt at få massage i Asien.

Så jeg gik derop med min datter. Hun nød det. Jeg nød det også, lige indtil min mandlige massør, på en eller anden uforklarlig vis fik fingeren lidt for tæt på min nummi, så det var pænt svært at nyde resten af massagen. Men måske det er ligesom urterne, at det er godt for et eller andet lige med en finger ind mellem ballerne, så man suger maven ind, klemmer ballerne sammen og ligger med høj puls indtil man er færdig. I don’t know? Anyway, det var supergodt de andre steder, jeg fik massage…

Getaway
Hovedgaden i Mirissa

Delfiner og blåhvaler med garanti

Og hvad angår hvalsafari, så havde jeg booket det hjemmefra i utrolig god tid til fire personer, derefter reduceret til to personer, da jeg havde hørt at båden kunne vippe latterligt meget og hvis du er uheldig, kan du ende med at ligge blandt alle dem der kaster op. Så aflyste vi helt turen, fordi det kun var de voksne der ville – for så i sidste øjeblik, under 12 timer før afgang, at ville af sted alle fire og blev budt hjertelig velkommen, trods vores frem og tilbage. Respekt!

Getaway
Blåhval på hvalsafari med Raja and the Whales

Getaway

Der er et hav af hvalsafari-udbydere i Mirissa. Bestil ved Raja and the Whales, de er top-professionelle, går meget op i dyrevelfærd og samler data ind til forskning. De kommer ikke for upassende tæt på hverken hvaler eller delfiner. De presser dem ikke ind mellem to både, som nogle af de andre både gør. De ved hvor hvalerne er, ved at følge delfinernes færden og der er garanti for at se hvaler, ellers får du enten halvdelen af pengene tilbage eller kan komme på en ny tur dagen efter uden beregning. Vi så et hav (så at sige) af delfiner og 4-5 blåhvaler. Virkelig imponerende.

Getaway
Delfiner i hobetal

Og bekymringerne med båden der vippede, kunne vi have været foruden. Den vippede ikke synderligt, men begge børn havde fået en søsygetablet, som til gengæld gjorde dem meget trætte.

Getaway
En søsygetablet er ikke just opkvikkende

På turen er der ca. 60 personer ombord plus besætning. Sidstnævnte gør alt hvad de kan for at gøre turen behagelig og tonser rundt for at servicere alle. Først får man kaffe eller the ved ankomsten, så kommer der eksotisk frugtfad og sidst kommer der omelet med pølser.

Varigheden er 2-9 timer siger de, men regn med 6 timer. Vi blev hentet på hotellet i Mirissa kl. 6.15 og var hjemme igen ved 12 tiden.

Getaway
Tidlig morgen på havet
Getaway
Fiskebåd på vej hjem med dagens fangst

Tangalles paradisbugter

Vores næste stop var 3 km før Tangalle, på et virkelig anbefalelsesværdigt hotel, Eva Lanka Hotel, som ligger smukt på en klippe. Herfra tog vi ud til mange eksotiske spisesteder, som du kan læse om i Spisesteder i Sri Lanka. Tangalle er kendt for at have en utrolig smuk strand og det er ikke bare hovedstranden, som munder ud i Marakolliya Beach og ender i Turtle Point, men der er så mange små bugte med den ene uimodståelige strand efter den anden. Byen Tangalle er hyggeligst nede langs stranden, hvor der er restauranter og caféer.

Getaway
En af Tangalles smukke strande
Getaway
Stranden nede foran vores hotel, nær Tangalle
Getaway
Sardinfangst på Tangalle Beach
Getaway
Goyambokka Beach

Skildpadde-æg-lægning på stranden i Rekawa

Vi var så heldige at være i Tangalle omkring fuldmåne, hvor havskildpadderne kommer op på stranden og lægger æg. Det var en ret sjov oplevelse, for mange kommer dertil og venter i en sal indtil der kommer guider op fra stranden og giver grønt lys til at man i en stor samlet turistflok må gå derned. Dette gør de, for at skildpadden kan få ro til at gå op i krattet og grave sit hul, hvor den skal til at lægge omkring 100 æg.

Vi havde været ude at spise og kom lidt for sent fra restauranten. Da vi i sidste øjeblik ankommer i vores tuk-tuk, nærmest hvinende rundt i sidste sving, kaster vi os nærmest ud og får betalt ved skranken og når akkurat at indhente den store gruppe turister, der er på vej ned i sandet. Man skal gå langt hen af stranden. Ret langt. Og du må ikke have lys tændt. Kun guiden må have sin røde lampe tændt. Da vi når frem til skildpaddens hul, står vores børn forrest, så vi kommer allerførst i en lille gruppe af 10 og ser 3-4 æg komme ud af skildpadden, inden det er næste gruppes tur. En ret fin oplevelse. Og bedst var næsten på tilbageturen da jeg på nært hold ser en skildpadde gå gennem sandet ud i vandet igen.

Getaway
Skildpadde der lægger æg

Forstyrrelser af de strande havskildpadderne lægger deres æg på, betyder tilbagegang af bestandene. Flere steder i verden forsøges dette forhindret ved at indsamle og klække æggene under beskyttede forhold på rugerier, for derefter at slippe de nyklækkede unger fri. Og det er jo lidt dobbeltmoralsk, at vi så både besøgte et beskyttet sted hvor de passer på æggene, samtidig med at vi forstyrrer på en strand, for at se skildpadden lægge sine æg.

Elefanter i hobetal

I Tangalle mødtes vi med vores søde chauffør Thilak igen. Han havde shinet bilen fuldstændig op og vasket alt hvad der vaskes kunne. Og derfra gik turen til nationalparken Uda Walawe. En to timers køretur, hvor vi lige måtte holde et lille opkast-holdt, da min datter har det med at blive køresyg.

Getaway
Elefanter i Uda Walawe

Getaway

Vi lejede en jeep for 5000 Rupees (dyrt, tror vi blev lidt snydt) nær parken og var på safari i 2,5 time. Indgangen kostede 10.000 Rupees for alle fire. Det var virkelig en fed tur og vi så vandbøfler, krokodiller, elefanter og mange forskellige fuglearter. Vi var der midt på dagen – fra kl. 12-14.30 – og selvom det er det varmeste tidspunkt, var der mange dyr. Vi havde ellers fået anbefalet at komme efter kl. 15.00, men det passede ikke ind i vores tidsplan. Efter en masse bumlen rundt i jeepen, kom vi tilbage i Thilaks nyvaskede bil og kørte til et meget lokalt frokost-sted, hvor vi var de eneste, der ikke spiste med fingrene. Skøn krydret mad! Derfra to timer til Ella.

Getaway
Fart på i jeepen
Getaway
Vandbøfler i Uda Walawe

Ella er virkelig en charmerende bjergby med en vibe af at tiden står stille og alt kan lade sig gøre. Igen meget backpacker-agtig stemning, hvilket er lige mig. Vi gik lidt rundt i byen efter at have indlogeret os på et ret fedt hotel med vidunderlig udsigt og fandt hurtigt en restaurant, hvor vi sad i 3-4 timer og drak kaffe, spillede kort og spiste mad.

Getaway
Hovedgaden i Ella
Getaway
Ella

Togtur til Nano Oya

Vi tog toget fra Ella station, som er virkelig hyggelig og har vundet en pris for at være ’Best Kept Station’ i 2013. Stationslederen på Ella togstation har også vundet en pris for at være så hjælpsom ’Most Helpful Station Manager’.

Getaway
Ella togstation

Togturen til Nano Oya varer 3 timer, og hvor er det bare de smukkeste timer. Udsigt ud over te- plantagerne i bjergene med små bjerglandsbyer ind imellem. Du passerer en srilankansk familie der kommer gående langs skinnerne, videre til et hus med bliktag, hvor al vasketøjet ligger udspredt på taget for at lyntørre i solen. Alt imens skinnerne drejer om bjergkæderne, så du kan se toget foran dig, med de mange lokale der hænger ud af dørene. Ren idyl.

Getaway
Togtur fra Ella til Nano Oya
Getaway
2. klasses kupeen
Getaway
Udsigt til grøntsagsmarked fra toget

Køb noget snack med, men fortvivl ikke, hvis du glemmer det. Der kommer sælgere undervejs med samosaer (fantastiske og dejlig stærke), nødder og te.

I Nano Oya hentede vores chauffør os og kørte os til Nuwara Eliya – også kendt som ’Little England’, hvor vi spiste frokost og kørte en tur rundt om den smukke sø, inden vi skulle videre til Kandy.

Meget velbesøgt tand-tempel

Kandy er en ret spændende by. Den kan virke larmende og rodet og en smule kaotisk, når man kommer fra strande og lille bjergby, men jeg kunne godt lide den. Og ligeså kaotisk handelsgaderne er, ligeså fredfyldt er det at gå rundt om søen.

Getaway
Kandy
Getaway
Søen i Kandy

Vi var naturligvis inde på ‘tand-templet’ og der var vi bestemt ikke ene om. Du kan vælge at gå ind i templet og gå omkring og nyde blomster, Buddha’er og den lange kø for at se tanden, eller du kan vælge at stille dig i den lange kø, for at komme frem et par timer senere og finde ud af at du rent faktisk ikke ser tanden, men en fin guldæske med tanden i. Jeg valgte den første model.

Getaway
Tand-templet i Kandy

Getaway

Fra Kandy kørte vi en 3,5 times tur til Negombo. Bjergveje, sving, gas op, og ned…

Negombo er ikke som sådan noget at komme efter – i hvert fald ikke når man har været nede på Sydkysten og opleve paradis. Så jeg tænker, det er en god start eller slutby, som du kan opleve i forbindelse med at skulle videre til/fra lufthavnen.

Og herfra fløj vi så videre til Maldiverne – det kan du læse om her.

Her kan du læse om flere getaways.

Følg mig også på Facebook

Vi fløj til Colombo med Qatar Airways via Doha, hvor vi havde 5 timer i transit. Prisen er ca. 20.000 for fire personer. Hold øje med kampagner, det kan gøres til omkring 13.000, når det er bedst.

I Sri Lanka hedder møntenheden rupees. 1 DKK = 22 LKR

Tidsforskellen mellem Danmark og Sri Lanka er +4,5 timer. Ved dansk sommertid +3,5 timer.

En lille note, der er værd at tage med om priserne

Jeg var en smule overrasket over, at det ikke var billigere at rejse rundt i Sri Lanka, men der er naturligvis også stor forskel på, om du rejser på budget eller mere komfortabelt.
Vores var en blanding – dvs. på hotelsiden var det temmelig komfortabelt og oftest til den dyre side og med hensyn til transport var det både/og. Her kørte vi med tuk-tuk, når vi havde tiden til det og da vi var presset på tid, havde vi en privatchauffør. Med hensyn til maden var det ret blandet, men mest til den lokale side end den vestlige. Et lokalt måltid koster ca. 15 kr, hvor et vestligt måltid koster fra kr. 50,-.

8 thoughts on “Getaway til Sri Lanka med børn

 • 23. marts 2017 at 19:04
  Permalink

  Super godt skrevet Jane! Er helt enig i din positive anmeldelse af skønne Sri Lanka! Vi vil tilbage!!

  Reply
  • 23. marts 2017 at 21:41
   Permalink

   Det vil vi også – og vi vil også gerne snart høre om resten af jeres tur, efter vi sagde farvel 🙂

   Reply
 • 24. marts 2017 at 23:36
  Permalink

  Jeg vil til Sri Lanka NU!! ? Ser bare så fedt ud. Flotte billeder!

  Reply
  • 26. marts 2017 at 20:40
   Permalink

   Tusind tak, det er dejligt at høre 😉

   Reply
 • 29. marts 2017 at 9:22
  Permalink

  Lige faldet over din blog via Sri Lanka gruppen. Og for de læsere som ikke har været i Sri Lanka, så kan jeg love at dine betragtninger er virkelige autentiske. Efter vores egen tur, kan jeg skrive under på mange af de finnurligheder som findes på denne skønne ø, og som du beskriver så fint. Vi blev selv forelsket i Sri Lanka, og kommer gerne igen en dag. Men først er der lidt andre lande der trækker.
  @glimtfraastrid

  Reply
  • 29. marts 2017 at 13:25
   Permalink

   Kære Astrid,
   Tusind tak for din kommentar og den dejlige ros. Jeg føler bestemt heller ikke, jeg er færdig med Sri Lanka, selvom jeg også har en liste med andre lande der trækker, først. Men jeg var lige på insta og kigge på dine flotte billeder fra Sri Lanka, så får jeg lyst til at rejse tilbage med det samme. Ha en dejlig dag,
   Mange hilsner fra Jane

   Reply
 • 21. juli 2017 at 14:53
  Permalink

  Vi planlægger netop nu tur til Sri Lanka i januar – ca 14 dage. Hvor er det stor inspiration at læse dine fortællinger. Tak for gode råd og tips!

  Reply
  • 27. juli 2017 at 18:53
   Permalink

   Kære Heidi,
   Tusind tak for ros, hvor er det dejligt at jeg kan inspirere. Det er hele hensigten 🙂 Rigtig god planlægning af rejsen (jeg elsker den del) og rigtig god tur.
   Mange hilsner fra Jane

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DanishEnglishGermanSwedish